Mistanke om ulovligheder i Øresund: Nu tager minister affære

Fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), har torsdag fremsat et lovforslag, der skal bekæmpe ulovlig trawl-fiskeri i Øresund.

13 fartøjer kan se frem til at blive udstyret med overvågningsudstyr, når de fremover drager ud i Øresund for at fiske. 

I hvert fald hvis det står til fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V).

Torsdag har hun fremsat et lovforslag i Folketinget, der skal gøre det muligt for for fiskerikontrollen at udstyre fiskekuttere på under 12 meter med såkaldte Black Boxes. Det elektroniske udstyr vil afsløre skipperne, hvis de forsøger sig med det ulovlige trawl-fiskeri. 

Og der er behov for at styrke kontrollen, lyder det fra ministeren. 

- Fiskerikontrollen melder, at det er rigtigt svært at holde øje med de her fartøjer, og man har mistanke om, at det ikke altid er alle, der overholder alle regler i området. Og for så at styrke kontrollen kan vi gøre brug af nye elektroniske hjælpeværktøjer, siger Eva Kjer Hansen (V) til TV 2 Lorry.

Trawl-fiskeri

Når der trawlfiskes benytter fiskekutterne et tragtformet fiskenet, der trækkes hen over havbunden eller gennem vandet. 

Inspiration fra Limfjorden

Den sorte boks sender informationer om fartøjernes position og brug af udstyr til en sky, der overvåges af fiskerikontrollen. De har så mulighed for at gribe ind, hvis der er uregelmæssigheder. Tiltaget kommer med inspirationen fra Limfjorden, hvor man i længere tid har overvåget muslingefiskerne i Natura 2000-områderne med sorte bokse – med stor succes.

- Man har mistanke om, at det ikke altid er alle, der overholder alle regler i området, siger fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V).
- Man har mistanke om, at det ikke altid er alle, der overholder alle regler i området, siger fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V).
Foto: TV 2 Kosmopol

I størstedelen af Øresund er det forbudt at trawle, fordi det skader havmiljøet. Kravet om Black Box kan træde i kraft i 2020, hvis det bliver vedtaget. 

Rigt dyre- og planteliv i Øresund

Øresund har et helt unikt marine-liv på grund af et forbud mod at fiske med trawl her. Forbuddet blev indført helt tilbage i 1932. Dengang ikke for at beskytte havbunden, men den tætte skibstrafik i området.   

Stop for sandsugning

Sidste år blev der også sat en stopper for sandsugning i Øresund. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremlagde den 16. november en ny bekendtgørelse i Folketinget, der satte en stopper for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund.

Samtidig kommer Øresund under beskyttelse af det, der hedder EU’s Havstrategidirektiv.
Det betyder, at der bliver sat mål for, hvordan naturlivet i Øresund skal beskyttes og udvikle sig, og at man samtidig følger op på målene fra EU.

Siden 1932 har der været totalt forbud mod at fiske med trawl i Øresund, og det har skabt et unikt havmiljø. Men det misbruger fiskere nu til at få læssevis af torsk i trawlnettet, til stor skade for både bestanden og havbunden. I dag sejlede Sea Shephard ud på jagt efter et af Øresunds ulovlige trawlnet. Og vi var med ombord.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik