Minister støtter indhegnet hundestrand i Helsingør

Lovgivningen skal ikke stå i vejen for en hundestrand, hvis borgerne ønsker den, lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Foto: Karina Pedersen - Facebookgruppen 'Hundevenner i Helsingør'

Der har været oprør blandt en lang række hundeejere i Helsingør. 

Flest mulige skal have mulighed for at benytte de danske strande

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevarerminister

I mere end to år har man nemlig kunnet lufte sin firbenede bedste ven på stranden - i et særligt indhegnet område man har etableret på stranden nord for Kronborg og byens havn.

Men Kystdirektoratet har bedt helsingoranerne om at fjerne trådhegnet igen.

Man henviser til, at der skal nogle helt særlige hensyn til, før man lader borgere indhegne Danmarks frie natur. Og det har både afledt protester på stranden og på Facebook, hvor man har startet en underskriftindsamling for at bevare hundestranden. 

Læs også Hundeejere i oprør - Skal fjerne indhegning fra badestrand

Sagen skal løses

Også borgmester Benedikte Kiær er gået ind i sagen. 

Hun har i et brev til hundeejerne udtrykt sin utilfredshed med Kystdirektoratets beslutning, og hun har skrevet til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). 

Det samme har hundevenner fra Helsingør, og nu har de fået ministerens støtte. Det skriver helsingoraneren Kurt Jensen i Facebookgruppen 'Hundevenner i Helsingør'.

Her citerer han et brev fra ministeren:

- (..) jeg kan forstå, at der arbejdes videre med et forslag om et midlertidigt mobilt hegn med flere indgange, som kan opstilles tidsbegrænset. Det er derfor min forventning, at sagen nu kan løses, så både hundejere og andre får mulighed for at nyde stranden i sommerens løb, skriver ministeren. 

Læs også Glade hundeejere må beholde hundehegn - indtil videre

Minister: Hegn kan forhindre konflikter

Hundeejer Karina Willumsen har tidligere til TV 2 Lorry forklaret, at hegnet ikke er sat op for at afskærme badegæster for at benytte stranden. Tværtimod er det lavet for at badegæster kan svømme i fred for våde hunde:

- Det er jo fuldstændig vanvittigt det her. Det er jo ikke et stort plankeværk, vi har lavet. Og indhegningen er jo lavet, så de andre badegæster kan føle sig trygge og undgå en våd hund i deres leverpostejsmad, sagde hun til TV 2 Lorry.  

Og det er et argument, som ministeren lægger vægt på:

- (..)flest mulige skal have mulighed for at benytte de danske strande, og at en afgrænset hundestrand være med til at minimere potentielle konflikter mellem hundeejere og andre besøgende på stranden. Det skal lovgivningen efter min mening ikke stå i vejen for, og jeg har derfor bedst Kystdirektoratet om at finde en løsningsmodel inden for rammerne af naturbeskyttelsesloven. 

Gummistranden ligger nord for Kronborg i Helsingør. Gæster fra det berømte Marienlyst Strand- og badehotel benytter blandt andet området. Foto: Google maps

Læs også Hundeejere bryder loven: Løse hunde er til fare for vildt

Dommen er udsat

Oprindeligt bad Kystdirektoratet helsingoranerne om at fjerne hegnet før den 23. juni. Man har dog udsat tidsfristen til september, fordi kommunen har bedt om en forlængelse. 

Tidligere har man til Frederiksborg Amts Avis foreslået at markere hundeområdet med strandsten. 

Der er dog ingen endelige løsningsmodeller på bordet endnu. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik