Menneskerettighederne kan blive justeret i Helsingør

Den danske regering satser på, at Europarådet kan blive enig om en ny menneskeretlig erklæring i Nordsjælland til foråret.

Foto: Torben Christensen Scanpix

Når Danmark til november overtager formandskabet for Europarådets ministerkomité er det med store planer om at få vedtaget en erklæring, som skal dreje Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i retning af Danmarks ønsker. Og den erklæring håber man at få på plads under et udenrigsministermøde i Helsingør, skriver Politiken lørdag.

Dermed kan den nordsjællandske købstad få en plads i historiebøgerne som stedet, hvor Menneskerettighedsdomstolens kurs bliver justeret, så den fremover blander sig i færre sager.

Læs også Helsingør skraber bunden: Gør mindst for at aktivere ledige

- Det er vores håb, at vi får sparket så stor en dør ind som overhovedet muligt. Vi har formandskabet et halvt år. Derfor vil vi ikke kunne lave mirakler på et halvt år, men målet er, at vi får vedtaget en skarp erklæring, som jo kunne komme til at hedde Helsingør-erklæringen, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen til Politiken lørdag.

Den planlagte justering af kursen kommer efter flere års debat om de internationale konventioners udbredelse og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols rolle. Selv om regeringen efter pres fra Dansk Folkeparti har gjort det klart, at den helst ser en ændring af konventionerne, tyder meget på, at det bliver vanskeligt for regeringen at få de øvrige 46 medlemslande til at skrive under på vidtrækkende ændringer af menneskerettighedskonventionen. Dertil er modstanden simpelthen for stor i lande som eksempelvis Tyskland og Sverige.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik