Lodsejer i nationalpark: ”Jeg er helt på toppen over det”

Stregerne til nationalparken Kongernes Nordsjælland er trukket, og i slutspurten er lodsejerne strømmet til for at være med.

Charlotte Langkilde fra Helsingør er glad. Hendes grund er nemlig kommet med indenfor stregerne til den fremtidige nationalpark Kongernes Nordsjælland.

- Jamen, jeg er helt på toppen over det. Da det startede, var det jo langt fra os, og det lød ikke som om, vi kunne være heldige at komme med i Kongernes Nordsjælland. Så da jeg fik et brev fra borgmesteren, tænkte jeg, at det var en virkelig god chance, så jeg er meget på toppen over det, siger hun.

Charlotte Langkildes grund er et gammelt gartneri fra 1802 med 10.000 skov.

- Det er jo en fuldstændig uberørt perle. Det vigtigste for mig er, at det også bliver bibeholdt sådan for eftertiden, siger Charlotte Langkilde om grunden til, at hun gerne ville være med i nationalparken.

De fem kommuner i Kongernes Nordsjælland -  Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør - har trukket ”de endelige streger” til parken og afleverede dem i går til Miljø- og Fødevareministeriet.

Men det har været længe undervejs. I mere end 13 år har de kæmpet for at realisere projektet – og det har ikke været uden bump på vejen.

I januar sidste år dumpede Naturstyrelsen nationalparken, fordi den havde for mange ”huller” med private grunde, der ikke var en del af parken.

Men i de sidste par måneder op til deadline er det væltet ind med private lodsejere, der gerne ville lægge jord til.

quote Jeg gjorde et stykke benarbejde for at finde ud af, hvilke konsekvenser det havde.

Charlotte Langkilde, privat lodsejer

Parkens private areal blev omkring 70 procent større i de sidste par måneder op til deadline den 1. februar, og i alt er 283 private lodsejere kommet med. Med stregerne endeligt sat er parkens samlede areal oppe på 26.056 hektar, og det gør den til Danmarks næststørste nationalpark – kun overgået af Vadehavet.

Charlotte Langkilde var selv en af dem, der kom til i sidste øjeblik.

- Jeg gjorde et stykke benarbejde for at finde ud af, hvilke konsekvenser det havde. Jeg syntes, det lød rigtigt, men det var også meget rart at finde ud af, hvilke fordele og ulemper der ville være ved det, siger hun.

For Charlotte Langkilde stod fordelene stærkest, og hun frygter hverken at blive overrendt af turister, eller at huset falder i værdi:

- Nu har jeg set ’Hammerslag’ i går, og der nævnte de da en fem gange, at der var nogen, der boede op til Kongernes Nordsjælland, og at de mente, det var attraktivt.

Men der er stadig et stykke vej, før hendes baghave bliver nationalpark.

Miljøstyrelsen skal nu udarbejde en bekendtgørelse, som skal i høring til sommer. Efter planen skal nationalparken åbne i sommeren 2018.

Så på det gamle gartneri må de væbne sig med tålmodighed.

- Jeg glæder mig meget, til det bliver en realitet, lyder det fra Charlotte Langkilde. 

Fakta om Nationalpark Kongernes Nordsjælland

  • De fem kommuner bag er Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør. 
  • Parkens samlede areal er 26.056 hektar.
  • 283 private lodsejere er med.
  • 77 procent af arealet i forslaget til Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som Natura 2000 områder.
  • Parken rummer bl.a. store statslige områder som Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave, samt små bysamfund, slotte (Kronborg Slot, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot), sommerhusområder og private såvel som kommunale naturområder. 
  • Parken forventes at åbne i sommeren 2018

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik