Livreddere er trætte af falsk alarm: "Læg en seddel på dine ting"

Livredderne i Nordsjælland er trætte af at bruge deres tid på at lede efter badegæster, der har efterladt et håndklæde, men bare holder frokostpause.

I sommervarmen er der nok at se til for livredderne i Nordsjælland. Foto: S. Donsby - Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

I sommervarmen er der nok at se til for livredderne i Nordsjælland.

Derfor så de gerne, at de fremover ikke skal bruge deres tid på at lede efter badegæster, der har efterladt et håndklæde eller en bunke tøj på stranden, hvis de eksempelvis bare er taget hjem for at spise frokost.

- Så sent som i går havde vi en ældre dame, der havde efterladt sine ting på stranden for at tage hjem i sit sommerhus og spise frokost. Det fik nogle andre badegæster til at slå alarm til os livreddere, da de efter nogle timer var blevet bekymret for, hvor damen var forsvundet hen, siger John Mogensen, der er cheflivredder hos Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Lorry.

Livredderne fandt heldigvis ud af efter et kvarters tid, at kvinden blot havde været hjemme til frokost, men alligevel er det dyrebare minutter, der bliver brugt på en falsk alarm.

- Når vi har så mange tusinde gæster, som det er tilfældet her i sommerugerne, så er et alene et kvarter lang tid ikke at kunne holde øje med de badende gæster, hvis vi spilder vores tid på en situation, der kunne være undgået, siger John Mogensen.

Og hvis livredderne har formodning om, at en person er druknet, fordi tingene er efterladt på stranden, så bliver en større redningsaktion hurtigt sat i gang.

- Så snart vi ringer 112, så kommer der jo både ambulance og helikopter, der kan søge efter den forsvundne over vandet. Så det vil vi helst undgå at gøre, hvis der ikke er behov for det.

Har opfundet simpel løsning

For at komme de uheldige episoder til livs med falsk alarm har Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste opfundet et smart lille skilt med teksten "Jeg er ikke ude at bade", som man gratis kan få udleveret og sætte på sit håndklæde, hvis man forlader det i længere tid.

- Det behøver ikke være vores skilt, man sætter på sine ting - det kan også bare være et almindeligt stykke papir, men vi vil bare gerne gøre opmærksom på problematikken. Men hvis man forlader sine ting, er man velkomne til at komme forbi hos os og få et skilt, man kan sætte på de ting, man med vilje efterlader i et par timer.

Et andet skilt er dog også en mulighed, hvis man har planlagt en længere tur i vandet, men ikke ønsker, at de nærtliggende badegæster på stranden skal blive bange for, at man ikke er oppe af vandet igen efter kort tid.

- Hvis man er havsvømmer, kan man også få et skilt, hvorpå det står. Men det er selvfølgelig også altid en god idé at oplyse sine pårørende om det, hvis man tager sig en længere svømmetur, så de ikke bliver bekymrede over, at man ikke kommer hjem med det samme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik