Krydstogtskib er så enormt, at det måtte kaste anker en km fra land

En imponerende skude lagde tirsdag sin vej forbi Helsingør. Ombord var der cirka 1000 passagerer.

Passagererne på krydstogtskibene bruger op mod 400 kroner på det lokale erhversliv. Ægteparret her vidste dog ikke, at de skulle veksle deres euros til danske kroner. Foto: TV 2 Lorry

Queen Mary lagde tirsdag til i Helsingør. Det er dog ikke det gamle krydstogtskib Queen Mary, som sejlede på Nordatlanten fra 1936 og frem til sin pensionering i 1967.

Her er derimod tale om Queen Mary nummer 2. En endnu større og på alle måder mere imponerende skude. 

Queen Mary 2 blev bygget i 2004, er 345 meter langt og har plads til 2.600 passagerer og 1.250 besætningsmedlemmer.

Skibet stikker for dybt til at gå til kaj i København, men ligger for anker en kilometer fra Helsingør.

02:47

Queen Mary 2 anløb Helsingør Havn. Her kan du se, hvordan det gik. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

Birgitte Bergman, som arbejder med krydstogtturisme for Helsingør Havn, er en af hovedkræfterne bag at få krydstogtskibet Queen Mary til Helsingør.

- Der går to til fem år, fra vi har et møde med et rederi, til krydstogtskibene faktisk kommer her. Så det har været en lang proces, men det er sjette gang Queen Mary er her, og det er vi rigtig glade for, siger hun.

Læs også Monster-stort krydstogtskib anløber Helsingør

Bruger flere hundredetusinde kroner i de lokale butikker

Det er fortrinsvis tyskere, englændere og amerikanere som løser billet. Et købestærkt publikum som forventer luksus ombord.

Det anslås, at 1000 gæster er blevet fragtet i land for at se nærmere på omgivelserne. De lægger i snit hver mellem 350 og 400 kroner i de lokale butikker. Birgitte Bergman fra Helsingør Havne mener, der er stort potentiale for at få endnu flere krydstogtturister til byen.

- Vi har rigtig mange krydstogtskibe, som sejler forbi herude i Øresund, som skal op til Norge, hvor vi kan lave en ruteplan for dem, så de også stopper i Helsingør, siger hun.

Læs også Flere krydstogtskibe begejstrer, men besøgene kan være usunde for de lokale

Et ben, byen skal leve af

Byrådet i Helsingør arbejder med planer om godkendelse af en ny krydstogtkaj inden for ét til halvandet år. Borgmester Benedikte Kiær (Kons.) mener, det er et af de ben, som byen skal leve af i fremtiden.

-Vi kan se at den satsning vi har foretaget på kultur og oplevelser i den grad betyder at flere turister kommer til Helsingør. Der kan en krydstogtkaj være med til at bidrage til den samlede turisme, siger hun.

VisitNordsjælland glæder sig over udviklingen. Hundested havn fik i 2016 egen krydstogtterminal. Den, sammen med en stigning i Helsingør fra to krydstogtskibe i 2010 til 10 krydstogtskibe sidste år, er positivt for hele Nordsjælland, mener direktøren for VisitNordsjælland, Annette Sørensen.

- Det kræver et rigtigt stort benarbejde, men det kræver også, at produktet er i orden, når turisterne kommer. Der har vi Hundested med nærhed det lokale, og så har vi Helsingør med den satsning, Helsingør kommune er kommet med omkring kultur med f.eks. Kronborg. Det er fantastisk, siger hun. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik