Kommune betaler penge til 50 kærestepar

Fejl i sagsbehandlingen betyder, at Helsingør Kommune betaler penge tilbage til 50 par, hvor den ene er på kontanthjælp. Det skriver Avisen.dk.

Parrene skal hver have 10-50.000 kroner tilbagebetalt, som kommunen har trukket i den enes kontanthjælp efter, at der sidste år i januar blev indført gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Dermed kommer Helsingør på den voksende liste over kommuner, der må gennemgå alle sine sager og betale penge tilbage.

Avisen.dk skrev i sidste uge om den principafgørelse fra Ankestyrelsen, som kom i august sidste år. Den lagde fast, hvordan loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende skal administreres.

Penge retur fra januar 2013

Men mange kommuner har ikke gjort det rigtigt, og har heller ikke opdaget afgørelsen før nu. Derfor er deres afgørelser ugyldige, og parrene skal have penge tilbage fra januar 2013. Efter artiklen er en række kommuner gået i gang med at tjekke deres sager.

Job- og Uddannelseschef i Helsingør Kommune Mette Gregersen lægger vægt på, at det ikke er selve afgørelserne, der er forkerte. Parrene var faktisk samlevende og havde forsørgelsespligt.

Men kommunen har begået en fodfejl og brudt Forvaltningsloven og kun sendt brev med parthøring til kontanthjælpsmodtageren i stedet for til begge parter i forholdet. Og så er afgørelserne ugyldige.

- Det handler fuldstændig om administrativt bøvl, som er helt umuligt at have med at gøre. Vi har regnet ud, at hvert par skal have syv breve, hvis loven skal følges, siger Mette Gregersen til Avisen.dk.

Hun erkender blankt, at borgerne skal have deres penge tilbage, og at kommunen skulle have haft styr på forvaltningsloven.

Blandt andet borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Pedersen (S), har skudt på Beskæftigelsesministeriet for at have vejledt kommunerne dårligt. Han mener, at staten skal dække regningen til de mange tilbagebetalinger.

Men Mette Gregersen vil ikke pege fingre ad nogen. Hun siger blot, at der kunne have været større opmærksomhed om, at kommunerne fik Ankestyrelsens principafgørelse ud før.

Var den kommet ud i august, skulle kommunerne havde sendt færre penge tilbage til de samlevende. Nu skal Helsingør refundere op til halv kontanthjælp i 14 måneder for de 50 par.

Helsingør Kommune træffer samtidig nye, korrekte afgørelser, så parrene får forsørgelsespligt for resten af 2015.

I januar 2016 stopper den gensidige forsørgelsespligt helt. Den blev afskaffet som del af Finansloven sidste efterår, skriver Avisen.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

lundtoftegade nørrebro

København skyder millioner i ansigtsløft til særlige områder på Nørrebro og Amager

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere