Klimastrejkende skoleelever: ”De voksne skal handle nu”

Klimaet skal tages seriøst. Så klar var beskeden til ”de voksne”, da elever i Hillerød fredag gik på gaden for at sætte fokus på klimaforandringerne.

06:46

Unge i demonstration over hele verden - og også her i Hovedstadsområdet for klimaet i dag - men hvorfor er klimaet så vigtigt for de unge? Og vil vi om tyve år se tilbage på klimakampen som vor tids store ungdomsoprør? Det tester vi i denne uges serie Video: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Bannere og lyden af slagssange fyldte fredag Torvet i Hillerød, hvor flere skoleelever var mødt op for at klimastrejke.

- Vi skal have de voksne inde i Folketinget til at forstå, at der skal ske noget, at der skal gøres noget nu, siger Cornelia Fabricius Islin, der sammen med sin højskole, Grundtvigs Højskole, deltog i demonstrationen.

Læs også I dag demonstrerer unge over hele landet for klimaet

Til demonstrationen i Hillerød fredag var både gymnasieelever, højskoleelever og enkelte folkeskoleelever mødt op. Meldingen fra alle dem, TV 2 Lorry talte med, var, at politikerne er nødt til at gøre noget aktivt for at redde klimaet.

- Man kan ikke lægge ansvaret på forbrugeren mere. Fra nu af skal det også være systemet, der skal lave ændringer, lyder det fra Oskar Kluge fra Frederiksborg Gymnasium, der er en af arrangørerne af klimastrejken i Hillerød.

Verdensomspændende klimastrejke

Et par hundrede skoleelever mødte i dag op til klimastrejken i Hillerød.

Men de er dog langt fra de eneste demonstranter fredag. Strejken i Hillerød var nemlig en del af en større global klimastrejke ”Fridays for Future” med mere end 150 deltagende lande.

Læs også Det nye ungdomsoprør: "Klimakampen er historisk og unik"

I TV 2 Lorrys sendeområde var der ifølge hjemmesiden klimastrejke.org arrangeret demonstrationer i Hillerød, på Rådhuspladsen og på Vor Frue Plads i København. 

Sammen er vi stærkere

Omkring et par millioner børn og unge forventes sammenlagt at deltage i de mange klimastrejker verden over.

De mange demonstrationer rundt omkring i Danmark og resten af verden giver de unge demonstranter i Hillerød et ekstra håb om, at politikerne vil lytte til, hvad de har at sige.

- Sammen er vi stærkere. Og når vi er så mange unge, der står her nu, så sender vi en kraftfuld besked til voksne, politikere, til hele Folketinget, til hele verden, siger Dinah Wettergren fra Birkerød Gymnasium, der er en af arrangørerne bag fredagens strejke i Hillerød.

Demonstranter på Hillerød Torv i dag. Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik