Kiosker og butikker sælger cigaretter til mindreårige

15-årige Sofie Malmberg blev sendt ud som testperson for at købe cigaretter i Helsingør. Det lykkedes i 10 ud af 10 butikker.

Foto: Lisette Sabroe / Scanpix

Fakta Q, Føtex, Kvickly, Netto, Shell, 7-eleven.

Udover at have det til fælles, at de alle sælger cigaretter i butikkerne, så deles de også om at bryde loven på samme område: cigaretsalg til mindreårige.

- Alle mine venner i 9. klasse kan købe cigaretter. Hvis de får et nej, kan de bare gå videre til det næste sted.

Sofie Malmberg, 15 år

Politiken har foretaget en skjult undersøgelse i Helsingør, hvor de sendte den 15-årige Sofie Malmberg ind i 10 forskellige butikker i byen for at se, om det kunne lykkedes hende at købe cigaretter - uden at blive spurgt om at vise ID.

- Alle mine venner i 9. klasse kan købe cigaretter. Hvis de får et nej, kan de bare gå videre til det næste sted, siger Sofie Malmberg til Politiken.

Læs også Ansatte i Gladsaxe: Rygeforbud er gået over gevind

Ifølge testpersonen var resulatet af undersøgelsen derfor heller ikke nogen overraskelse. I samtlige af de 10 butikker, hun var inde i, lykkedes det hende at købe cigaretter - til trods for, at man skal være 18 år for at købe cigaretter i Danmark.

Vi er rigtigt ærgerlige over ugens måling. Vi skal selvfølgelig overholde loven.

Signe D. Frese, Direktør for Social Ansvarlighed, Coop

Blandt de butikker, som solgte cigaretter til den 15-årige testperson, var Q Fakta på Helsingør Station og Kvickly i henholdsvis Stjernegade og Prøvestenscenteret, som alle er en del af Coop-koncernen.

- Vi er rigtigt ærgerlige over ugens måling. Vi skal selvfølgelig overholde loven. Vi har indskærpet reglerne over for vores medarbejdere, men med en virksomhed med over 40.000 medarbejdere, kan der alligevel ske personlige fejl, siger Signe D. Frese, der er direktør for social ansvarlighed i Coop.

Læs også Politikere: Der skal være flere røgfri arealer i København

Udover Coops butikker var Politikens testperson også i Føtex, Lidl, Netto, Shell, 7-Eleven samt to kiosker i indre by for at købe cigaretter.

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik