I dag svinges kniven: Helsingør skal spare 14 millioner

Helsingør Kommune har brugt for mange penge i årets første måneder og skal spare. I alt skal kommunen spare og effektivisere for 17 millioner kroner.

De økonomiske advarselslamper lyser i Helsingør. Hvis kommunen ikke gør noget, kan den ikke holde budgetterne for 2018. Så nu svinger kommunen sparekniven.

Besparelserne er på et møde i byrådet mandag eftermiddag, og kommunens konservative borgmester, Benedikte Kiær, ærgrer sig.

- Vi prøver at gøre alt, hvad vi kan for at gøre det så lempeligt som muligt, og vi har besluttet, at alle områder må holde for, siger hun til TV 2 Lorry.

Kommunen risikerer en dyr bøde

Besparelserne er nødvendige, fordi kommunen har brugt for mange penge i årets første måneder.

- Vi har en situation, hvor særlig ældreområdet i dén grad har overskredet de budgetter, der er lagt for 2018. Ikke fordi der er flere ældre, men fordi de har brug for endnu mere pleje. Og det ser vi også indenfor det psykatriske område, hvor der er kommet endnu flere borgere, der har brug for hjælp, siger Benedikte Kiær.

Hvis kommunen ikke sparer, risikerer den at støde ind i det såkaldte budgetloft. Hvis det sker, falder hammeren.

- Der er et loft for, hvor mange penge vi må bruge på service, og overskrider vi det, så får vi en sanktion af Folketinget. En bøde og det er rigtig rigtig dyrt, siger Benedikte Kiær.

I alt skal der spares for 14 millioner kroner og effektiviseres for yderligere tre millioner kroner.

Helsingør Kommune har brugt for mange penge i årets første måneder, og nu skal de spare, ellers risikerer de en bøde fra staten. I alt skal kommunen spare og effektivisere for 17 millioner kroner.

Ikke til at forstå

På området for udviklingshæmmede vil der blandt andet blive skåret i vikarbudgettet. Selvom området for udviklingshæmmede kun står for en lille del af de samlede besparelser, så kan den lokale fomand for interesseorganisationen LEV ikke forstå, at Helsingør Kommunes økonomi er så presset.

- Arbejdsløsheden er faldende, beskæftigelsen er stigende, der kommer færre mennesker på overførselsindkomst, der kommer flere turister til Helsingør, der kommer flere tilflyttere til Helsingør. Alt det er borgmesteren - og de øvrige politikere - jo ikke sene til at fremhæve. Det jo skønt. Men det gør det ikke lettere at forstå, at der skal spares, siger Jacob Svendsen fra Lev Helsingør til TV 2 Lorry. 

Borgmesteren kan godt forstå, at det er svært at forstå. Men holder fast i, at kommunen bliver nødt til at overholde de regler, Folketinget udstikker.

- Det er svært at forholde sig til. For på den ene side går det jo faktisk godt. Vi får flere indbyggere, og der kommer flere indtægter i kommunen. Men på den anden side er vi bundet af nogle aftaler og af budgetloven, siger Benedikte Kiær.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere