Helsingørs ældre må betale mere for en flextur: "De svageste bliver ramt"

Fra den 1. oktober 2018 bliver det dyrere at benytte flextur i Helsingør Kommune. Også rengøringen er blev skåret ned for de ældre. Det udløser kritik fra Seniorrådets formand.

Helsingørs ældre borgere må grave noget dybere i lommerne, hvis de vil køres en tur i eksempelvis biografen eller i svømmehallen.

quote det er jo de svageste, der bliver ramt af det her. Det får nogle til at sige, at selvom de har godt af at gå til noget, så har de ikke råd mere.

Carsten Lind Olsen, rormand for Seniorrådet i Helsingør

Fra den første oktober bliver det nemlig dyrere at tage at tage en såkaldt flextur. Noget, som især mange ældre borgere benytter sig af.

Årsagen er, at byrådet i Helsingør Kommune tilbage i juni vedtog at hæve prisen på en flextur i forbindelse med en større sparerunde.

Hvor taksten tidligere var 24 kroner for de første 10 kilometer på en flextur, er prisen nu 36 kroner, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Fakta om flextur:

  • Flextur er et supplement til den almindelige kollektive trafik. En Flextur er ikke som en almindelig bustur.
  • Man blive hentet derhjemme, i svømmehallen, i biografen, eller hvor man nu ønsker, og man kan blive kørt hjem igen.
  • Man kan bestille en Flextur til det tidspunkt, man ønsker, for en Flextur har nemlig ingen fast køreplan.
  • Flextur køres af taxaer og liftvogne, men er ikke taxakørsel, da man ofte kører sammen med andre, der også har bestilt kørsel.
Kilde: Movia

Prisen for ekstra kilometer efter de første ti kilometer er dog fortsat seks kroner per kilometer.

- Takstændringen skal både begrænse udgifterne nu og på lang sigt, skriver kommunen.

Mindre tid til rengøring 

Formand for Seniorrådet, Carsten Lind Olsen, oplyser til TV 2 Lorry, at han tidligere har protesteret mod, at taksterne hæves.

- Det er slemt nok, for det er jo de svageste, der bliver ramt af det her. Det får nogle til at sige, at selvom de har godt af at gå til noget, så har de ikke råd mere.

- Nogle ældre har måske ikke så svært ved at finde 12 kroner ekstra, men det er der mange andre, der har. Mange skal jo både ud og hjem, og så bliver det jo 24 kroner ekstra, hver gang de vil gå til et eller andet, siger Carsten Lind Olsen.

Han fortæller, at sparerunden desuden betydet, at kommunens ældre får færre minutters rengøring i eget hjem.

- Så når hjemmehjælperne jo ikke nær så meget, og de når måske heller ikke at sige ordentligt hej. Det her med ensomhed i hjemmet bliver jo værre på den måde. Det er trist, siger Carsten Lind Olsen.

Besparelser for mange millioner 

Helsingørs byråd skulle tilbage i juni spare og effektivisere for et beløb i omegnen af 17 millioner kroner, da kommunen ellers ville overskride deres budget med cirka 60 millioner kroner. Det førte til stribevis af besparelser på især social- og ældreområdet.

quote Det er beklageligt, men sådan er det.

Mette Lene Jensen (V), formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget

Ifølge Carsten Lind Olsen er det Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, der ”lagde stilen” i forbindelse med sparerunden. Hun er i disse måneder på barsel efter at have født, og i mellemtiden er det Socialdemokratiets førstemand, Henrik Møller, der sidder på borgmestertaburetten.

TV 2 Lorry har søndag eftermiddag forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra fungerende borgmester Henrik Møller. Formanden for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Venstres Mette Lene Jensen, som har stået i spidsen for at finde besparelser på ældreområdet, siger, at flextursbesparelserne blev fundet i By- Plan- og Miljøudvalget, men at hun alligevel stemte for, da det kom til afstemning i byrådet.

- Alle udvalg skulle finde besparelser, og enten stemte man for dem alle i byrådet, eller også var man ikke med. Der er jo ingen, der ønsker besparelser. Det er jo ikke for sjov. Men hvis jeg var økonomisk ansvarlig, var jeg nødt til også at nikke ja til denne her. Hvis ikke jeg gjorde det, var jeg nødt til at sige nej til det hele, siger Mette Lene Jensen til TV 2 Lorry.

Beklageligt med mindre rengøring 

Mette Lene Jensen erkender dog, at hun selv var med til at foreslå, at der skulle skæres ned på rengøringen i hjemmeplejen.

- Vores udvalg var det, som havde overskredet budgettet rigtigt meget. Det var især hjemmeplejen, der var skredet. Hvis du spørger mig, er det fordi, vi ikke havde retvisende budgetter. Men hvis jeg skulle have budgettet i balance, var jeg nødt til at byde ind med besparelser. Jeg kunne jo ikke sige, at det så må alle de andre udvalg holde for. Derfor kom denne her besparelse med. Det er beklageligt, men sådan er det, siger Mette Lene Jensen.

- Vi kunne også have valgt at sige, man kunne skulle have rengøring eller tøjvask kun hver tredje uge i stedet for anden, men det syntes vi ikke var optimalt. Så ville vi hellere skære lidt af tiden, siger hun.

Dansk Folkeparti valgte tilbage i juni at stå udenfor spareforhandlingerne, da der var flere besparelser på socialområdet, som partiet ikke ville acceptere.

- Men jeg kan ikke afvise, at vi ville have støttet den her besparelse (på flexture, red.), siger Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe, som i øjeblikket er 1. viceborgmester i Helsingør.

Her kan du se et tidligere interview med Helsingørs borgemester Benedikte Kiær (Kons.), hvor hun bliver spurgt om de mange besparelser.

Sparekniven skal svinges i Helsingør. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik