Helsingør-vuggestue serverer plantekød for muslimske børn

Plantekød er rykket ind i landets kommunale institutioner. Muslimer kan nu spise bøffer og kødsovs.

Hakkekød er ikke, hvad det har været. Siden starten af året har "kød" lavet 100 procent af planter været at købe i de danske supermarkeder landet over. Også kommunale institutioner viser interesse.

I Børnehuset Abildvænget i Helsingør er det planterige alternativ også rykket ind i frokostordningen til vuggestuebørnene. Her har man valgt at bruge plantekødet, når der skal laves varm frokost til de muslimske børn.

quote Det gør en forskel, at maden kommer til at ligne det mad, som de andre børn spiser. Og det betyder noget, at man ikke er speciel, og at man ikke skiller sig ud, fordi man spiser noget andet.

Lene Klausen, Leder i Børnehuset Abildvænget, Helsingør

- Vi serverer plantekød for at have alternativ til de børn, der ikke må få oksekød, når det ikke er halalslagtet, fortæller Lene Klausen, der er leder i Børnehuset Abildvænget.

Ud af vuggestuens 33 børn, er det cirka en tredjedel, der siden nytår har fået serveret mad med plantekød. Ifølge Paul White, der er ernæringsassistent i vuggestuen, er det tit nemmere at servere vegetarmad, end at tage hensyn til samtlige forældres regler og forespørgsler.

Her bruger han plantebaseret fars for nemhedens skyld.

- Jeg har tidligere selv lavet det af forskellige grønsager, men det er meget nemmere med et færdigt produkt. Det er virkelig taknemligt og nemt at arbejde med. Jeg kan lave både kødsovs, frikadeller og bøffer, siger Paul White.

Plantekød har en pædagogisk effekt

Plantekødet er populært hos de små, selvom de lige skulle vende sig til den nye smag.

- Børnene er glade for det. De spiser jo alt. Når det er noget nyt, skal de selvfølgelig lige smage på det, men de er vant til det nu. De muslimske børn er også nemmere at bespise end de danske, nok fordi de får mere forskelligt mad hjemmefra, forklarer Paul White.

Han mener også selv, at "kødet" smager godt, og til den påskefrokost, som børnehaven afholder i næste uge, vil han bruge det til at lave vegetariske frikadeller.

Lene Klausen mener også, at det har en pædagogisk effekt at bruge plantekød til børnene.

quote I starten kunne vi slet ikke følge med. Vi måtte sælge de maskiner, vi havde købt, og i stedet købe nogle med større kapacitet.

Lars Thomsen, Ansvarlig for serviceafdeling, Dragsbæk Foodservice

- Det gør en forskel, at maden kommer til at ligne det mad, som de andre børn spiser. Og det betyder noget, at man ikke er speciel, og at man ikke skiller sig ud, fordi man spiser noget andet, siger hun.

Siden første januar har plantekød været på det danske marked. Hos Dragsbæk Foodservice, som producerer det veganske plantebaserede kød NATURLI HAKKET, mærker man også den stigende efterspørgsel.

- I starten kunne vi slet ikke følge med. Vi måtte sælge de maskiner, vi havde købt, og i stedet købe nogle med større kapacitet, fortæller Lars Thomsen, der har ansvaret for serviceafdelingen hos Dragsbæk Foodservice.

Han fortæller, at produktet ligner kød og har samme konsistens og tykke-modstand. Lars Thomsen mener derfor ikke, at kødet købes af vegetarer, men i stedet af dem, der forsøger at hjælpe miljøet, eller måske lider af allergier.

- Vi mærker en stigende interesse fra kommuner og institutioner. Hvis man laver en grøderet, er man fri for at lave flere retter, men kan servere maden både til dem, der ikke kan tåle det ene og det andet – men også til dem, der ikke vil spise noget af religiøse årsager. Så det er bare nemmere, siger Lars Thomsen.

Udover plantebaseret kød, kan man nu også købe plantebaseret ost og platebaseret krydderpaté.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik