Helsingør Kommune afpresset af russisk cyber-kriminel

Folketingets hjemmeside blev igen i dag lagt ned af ukendte hackere. Men det er ikke kun Folketinget, der er mål for hackere, flere kommuner har også oplevet det blandet andet Helsingør.

I Helsingør Kommune fik man i sommer en grim overraskelse, da kommunen blev udsat for afpresning af en russisk hacker. Kommunen fik gennem en medarbejders telefon overført det såkaldte ransomware.

Ransomware fungerer på den måde, at computeren og dens indhold bliver krypteret, så man ikke kan komme ind i computeren og hente de oplysninger, der er på den. For at få adgang til kommunens computere igen, ville den russiske cyber-kriminelle have 1,5 mio. kr. fra Helsingør Kommune.

I klippet herover fortæller centerchef for Digitalisering Pernille Madsen, om hvad kommunen gjorde, da angrebet ramte tre computere.

Den danske stat og herunder også kommunerne udbetaler ikke løsesummer. I stedet tog kommunen hurtigt kontakt til en it-leverandør, som blev sat på opgaven at låse de låste computere op igen og få kommunens krypterede information gjort forståelig igen.

Blandt de data, som faldt i hænderne på den russiske hacker var oplysninger om nogle af kommunens projekter, Pernille Madsen, der er centerchef for Borgerservice, IT og Digitalisering, understreger, at der ikke var nogle borgerfølsomme oplysninger i blandt dem. Selvom Helsingør Kommune valgte ikke at betale de 1,5 mio. kr. i løsesum blev det alligevel en dyr fornøjelse. Det kostede nemlig 120.000 at få reddet computerne og deres indhold.

Helsingør er ikke den eneste kommune i Hovedstadsområdet, der er blevet forsøgt afpresset. Også Fredensborg og Gribskov Kommuner har været udsat for lignende afpresningsforsøg med ransomware.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Lige nu
Politibil

Politi efterlyser 13-årig: Har været forsvundet i fire dage

Kvinde overfaldet Tisvildeleje

Tidligere patient erkender dødelig vold mod læge

kvinde overfaldet tisvildeleje

Tidligere patient tiltalt for at dræbe læge - nu begynder retssagen

brand leasingfirma hørsholm

Mindst fem biler får større skader ved brand i Hørsholm

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere