Havbiologer jubler: "Det bliver bedre og bedre i Øresund"

Marinbiologerne på Øresundsakvariet jubler over de forhold, som plante- og dyrelivet har i Øresund. Det bugner med fisk og planter på bunden.

02:51

"Dyrelivet i Øresund dyb har nærmest aldrig haft det bedre. Grunden til det er noget, man vist roligt kan lade en langsigtet investering. Det får eksperter på området til at klappe i hænderne."

- Vi har oplevet en sommer og et efterår, som har været helt usædvanlig i forhold til forekomsten af dyr. Fisk og andre havdyr har fuldstændig boomet, som vi aldrig har set det før, siger Jens P. Jeppesen, der er marinbiolog ved Øresundsakvariet i Helsingør.

Fra skibet Ophelia har et hold marinbiologer sejlet ud i Øresund for at undersøge, hvordan det går ude i virkeligheden.

Arealet, som Ophelia dækker, strækker sig fra Gilleleje i nord til Stevns i syd. 

Læs også Ansjoserne invaderer Øresund

- Os, som er ude i vandet måske 150 eller 170 dage om året, har rimelig godt styr på, hvad der er derude. Og det har altså virkelig overrasket os, siger Jens P. Jeppesen.

Marinbiologen glæder sig over det rige plante- og dyreliv, som nu stortrives på bunden af Øresund.

- Nettene har været godt fyldt op med torsk. Og ikke nok med det, så har de det også suverænt godt, siger han.

Den store fremgang skyldes i høj grad, at det ikke længere er tilladt at trawle-fiske i Øresund.

Et trawl-garn kan eksempelvis være et bundgarn, som trækkes langs havbunden for at fange de fisk, der trives bedst i dybet. 

Læs også Havbiologer jubler: Delfin boltrer sig i Øresund

Fiskerimetoden har været tilladt i Øresund indtil 1931, og har tilføjet store skader på havbunden. Et trawlgarn trækker nemlig meget andet end fisk med sig, så faunaen har i mange år været beskadiget.

Det lader dog til, at havbunden efterhånden er kommet sig efter mange års hårdt misbrug.

- Jeg kan bare se, at tingene bliver bedre og bedre i Øresund. Det er en kombination af, at der er uforstyrret forhold derude, at der ikke bliver trawlet og måske også, at vandets temperatur stiger en lille smule, siger marinbiologen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik