Havbiolog jubler: Jeg har ventet på denne video i 30 år

Berit Lyrup fik sig en stor oplevelse, da hun forleden var ude at sejle på Øresund. Havbiolog ville give sin halve arm for at have oplevet det samme.

Et sjældent og unikt syn blev forleden foreviget i Øresund ud for Dronningmølle.

Her var 44-årige Berit Lyrup fra Måløv ved København ude og sejle sammen med en gruppe veninder. De ville spotte marsvin. Men desværre lykkedes det ikke. Til gengæld fik de en helt anden overraskelse, som de sent vil glemme.

Midt ude i vandet dukkede flere store tunfisk pludselig op til havoverfladen, og Berit Lyrup nåede at fange det naturskønne øjeblik på kamera.

- Det var en stor oplevelse, og vi blev meget overraskede. Vi troede først, det var marsvin, lige indtil kaptajnen sagde, at det altså var tun, siger Berit Lyrup til TV2 Lorry.

- Vi var på ingen måde forberedt på det syn, der mødte os, siger Berit Lyrup, der var taget på havsafari i Øresund med elleve veninder for at spotte marsvin, men i stedet endte med at se flere store atlantiske tunfisk.
- Vi var på ingen måde forberedt på det syn, der mødte os, siger Berit Lyrup, der var taget på havsafari i Øresund med elleve veninder for at spotte marsvin, men i stedet endte med at se flere store atlantiske tunfisk.
Foto: Privatfoto

Havbiolog vil give sin halve arm

Den samme oplevelse fik to hærdede lystfiskere i begyndelsen af september. Dengang var det første gang siden 1960'erne, at tunfisken blev fotograferet i Øresund, hvilket var en stor sensation.

Det er det også denne gang, lyder det fra en ekspert. I Berit Lyrups video kommer vi nemlig meget tættere på de store tunfisk. Så tæt på, at akvariechef- og museumschef ved Øresundsakvariet, havbiolog Jens Peder Jeppesen, næsten ikke kan få armene ned af bar begejstring.

- Jeg har ventet på den video i 20-30 år, så jeg var helt oppe at køre, da jeg så den. Jeg tror, jeg har set den 1000 gange, siger han begejstret til TV2 Lorry.

Øresundsakvariet har efterfølgende fået tilsendt videoen af Berit Lyrup og lagt den ud på deres Facebook-side, så også alle andre kan få fornøjelsen af den. 

quote Jeg ville have givet mit brystben eller min halve arm for selv at opleve det syn. For en fiskenørd som mig, er det helt fantastisk.

Jens Peder Jeppesen, akvariechef- og museumschef ved Øresundsakvariet.

- Jeg ville have givet mit brystben eller min halve arm for selv at opleve det syn. For en fiskenørd som mig, er det helt fantastisk, siger Jens Peder Jeppesen​.

Usikkerhed om antallet

Det kan ikke siges med sikkerhed, hvor mange tun, der befinder sig i Øresund, men da de første gang blev spottet i starten af september ved Hornbæk, mente den erfarne fisker Jesper Fohrmann, at der var en stime på mellem 50 og 100 af de atlantiske tun, som ikke har været set i Øresund siden 1960’erne.

- Vi skal passe på dem, så bestanden ikke falder. Man kan godt fange få, men det skal være begrænset. Især skal vi ikke fange de største fisk, for det er dem, der laver de bedste æg, forklarer havbiologen.

Han håber, det snart bliver hans tur til at få syn for sagen.

- Vi spotter og har kameraerne klar på vores både. Jeg ønsker så inderligt, at det lykkes os at se en springende atlantisk tun, siger Jens Peder Jeppesen.

Hans kollega Kristian Vedel, der er chefdyrepasser i Øresundsakvariet, er mindst lige så begejstret.

- Der er mere end én tunfisk på den nye video, der er i hvert fald tre. De tun som er set i området ligger på den pæne side af 100 kg, og det er alligevel småt. Vent til du ser en tun på 675 kg, siger Kristian Vedel.

Nedenfor kan du et tv-indslag fra tidligere på måneden, da den atlantiske tun, for første gang siden 1960'erne, blev fotograferet i Øresund. Øverst i artiklen kan du se Berit Lyrups video, hvor vi kommer helt tæt på de store fisk.

En epokegørende og livsforandrende begivenhed. Sådan betegner biologer og lystfiskere tilbagekomsten af den atlantiske tun i Øresund.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik