Fugleinfluenza: Overvågningszone ophæves, men faren er ikke ovre

Fugleinfluenzaen har ikke spredt sig til flere gårde i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland. Hønseejere skal alligevel tage sine forholdsregler.

Den alvorlige fugleinfluenza H5N8 blev i november fundet i en fjerkræbesætning i landsbyen Skibstrup ved Ålsgårde i Nordsjælland. 

quote Det er dejligt at kunne konstatere, at fugleinfluenzaen ikke nåede at sprede sig 

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen

Omkring en tredjedel af de cirka 30 ænder i besætningen døde over en weekend, hvorefter Fødevarerstyrelsen og Beredskabsstyrelsen aflivede resten. 

Sidenhen er samtlige erhversfjerkræhold i 10 kilometers radius rundt om Ålsgårde blevet efterset af Fødevarerstyrelsen.

Da der igennem flere uger ikke er kommet meldinger om sygdomsproblemer i nogle af fjerkræholdene indenfor zonen kan Fødevarestyrelsen nu ophæve den overvågningszone, der blev oprettet som reaktion på udbruddet af fugleinfluenza i den ramte besætning.

quote Vi finder stadig døde vilde fugle med fugleinfluenza i hele landet

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen

- Det er dejligt at kunne konstatere, at fugleinfluenzaen ikke nåede at sprede sig fra den ramte besætning, før vi fik grebet ind. Men faren er ikke ovre endnu; Vi finder stadig døde vilde fugle med fugleinfluenza i hele landet, og sygdommen breder sig i øvrigt fortsat med udbrud i fjerkræbesætninger i flere nye lande i Europa, så det er vigtigt, at fjerkræejere fortsat følger vores krav om at holde deres høns under tag, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Ophævelsen af zonen betyder, at man igen må flytte sit fjerkræ i området, men det skal stadig holdes indendørs eller i hønsegård med fast tag – tagplader eller presenning.

Fødevarestyrelsen indførte 14. november bl.a. krav om overdækning af flere typer fjerkræ og fugle, samt et forbud mod samlinger af fugle og fjerkræ. De skærpede regler blev indført, efter der Fødevarestyrelsen fandt den højpatogene og dermed stærkt smitsomme fugleinfluenza H5N8 i vilde troldænder på Møn og på Sjælland.

Siden da har sygdommen – som forventet – vist sig i vilde fugle i de fleste andre egne af landet. Den er indtil videre fundet i 63 vilde fugle; senest i en død duehøg, der blev samlet op i Aalbæk nord for Frederikshavn i sidste uge – og flere fugle er på vej ind til DTU Veterinærinstituttets laboratorium med hjælp fra Beredskabsstyrelsen.

- Indsamlingen af vilde fugle holder juleferie, men fortsætter ufortrødent på den anden side af nytår. Det er vigtigt for os at holde øje med sygdommens udbredelse, og ikke mindst er overvågningen vigtigt i forhold til at vurdere, hvornår sygdommen er forsvundet. Men der er desværre ikke noget, der tyder på, at den dag er lige om hjørnet, siger Stig Mellergaard.

Fakta om den nuværende fugleinfluenza i Danmark

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere