Forslag skulle redde ghetto-beboere: Stemt ned

Et forsøg på at redde de udsmidningstruede beboere i bebyggelsen Nøjsomhed i Helsingør faldt til jorden i byrådet.

Boligområdet opfylder alle kriterier, for at være på ghettolisten. Men nu ville flere partier har fjernet bebyggelsen fra listen for at undgå tvangsflytninger. Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

06:11

1 af 2

96 familier i det almennyttige boligbyggeri Nøjsomhed i Helsingør står til at skulle smides ud med udgangen af 2021. Det er en følge af den ghettolov, der blev vedtaget sidste år og er boligselskabet og Helsingør Kommunes forsøg på at forhindre, at Nøjsomhed ender i kategorien "hård ghetto". 

Da  byrådet i Helsingør holdt møde mandag aften, var det med et forslag fra Enhedslisten, SF, Lokaldemokraterne og De Radikale om at søge Boligministeriet dispensation fra ghettolovgivningen. 

- Jeg kan simpelt hen ikke stille mig bagved, at det foregår med tvang, lød det fra byrådsmedlem Bente Borg Donkin, SF, da TV 2 Lorry mødte hende mandag eftermiddag.

Stemt ned af flertallet  

 

Men der var ikke meget, der pegede på, at forslaget ville vinde flertal - og det viste sig da også at være tilfældet. Forslaget faldt, da  fire socialdemokrater gik sammen med de borgerlige partier. Dermed står de knap 300 beboere stadig til at miste deres hjem og skal genhuses.

Allerede i sidste uge forsvarede  borgmester Benedikte Kiær beslutningen om at flytte beboere.

- At tro at man kan gå fuldstændigt imod det, som et kæmpestort flertal i Folketinget har besluttet - nemlig ghettoplanen - og så bede om at blive pillet af listen - det synes jeg er ret meget på månen, sagde hun.

Alternativt forslag

Aftenenes byrådsmøde havde også et alternativt forslag fra Lokaldemokraternes Jan Ryberg. Han mente, at beboerne, der smides ud, skal ned i nye boliger, som han vil have opført på byens gamle stadiongrund. Argumentationen var, at beboerne i Nøjsomhed har Sundudsigt - og det mener han, at de skal have igen.

Du ved vel godt, at det ikke har gang på jord?

- Nej det har det selvfølgelig ikke - men det har det da heller ikke at tvangsdeportere mennesker. Det gør vi da ikke, siger politikeren til TV 2 Lorry.

Men han kom - som forventet - ikke igennem med sit forslag - og dermed er der ingen, der lige nu ved, hvor de 96 familier fra Nøjsomhed havner, hvis opsigelsen står ved magt.

Cirka 20 borgere var mødt op som tilhørere til den følelsesladede debat i byrådssalen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik