Forbudt fiskeri: Der trawles i Øresund

Medarbejdere fra Øresundsakvariet i Helsingør har igennem flere år observeret, at der foregår ulovligheder i det nordlige Øresund.

Det er forbudt at fiske med trawl i Øresund, men flere medarbejdere på Øresundsakvariet i Helsingør har igennem flere år observeret store trawlere ligge og fiske i Øresund. Det skriver Helsingør Dagblad. 

En sand fiskeguldgrube

Forbuddet mod at trawle i Øresund har eksisteret siden 1931 og i følge Kristian Vedel, der er chefdyrepasser og naturvejleder på Øresundsakvariet, er forbuddet den største grund til, at Øresund er så fuld af liv.

 - Når der bliver trawlet, ødelægger man alt liv på bunden, og fordi, at der ikke er blevet trawlet på normal vis i Øresund, så har økosystemet en rigtig fin balance, og det skaber rigt og varieret dyreliv, siger Kristian Vedel til Helsingør Dagblad. 

Ifølge chefdyrepasseren er Øresund faktisk en sand fiskeguldgrube på de rigtige tidspunkter af året, og det er det, der frister fiskerne med de store trawlere.

- Når torskene gyder i marts kan de fange det samme på en nat i Øresund, som de kan på to måneder andre steder, fordi de kommer til Øresund i enorme mængder, siger han til Helsingør Dagblad. 

Svært at bevise

Det er Fiskerikontrollen, der tager hånd om ulovligt fiskeri i Danmark. Her er man også bekendt med trawlfiskeriet i Øresund og har modtaget anmeldelser fra blandt andet Øresundsakvariet.

 - Det er ikke særligt udbredt, men vi har oplevet, at der bliver fisket ulovligt i Øresund, når de enkelte fisk har sæson. Her drejer det sig hovedsageligt om torsk og sild, siger Mik Jensen, der er chef for fiskerikontrollen i hele landet, til Helsingør Dagblad. 

Fiskerikontrollen er i besiddelse af tre kontrolskibe og en række mobile både, der dækker samtlige danske farvande. I følge Mik Jensen kan kontrollen af fiskeriet være geografisk begrænset

- Vi rykker ud i det omfang, som vi nu kan, men hvis vores både er på den anden side af Sjælland, så bliver det svært. De skal næsten tages på fersk gerning og have trawlet i vandet, ellers kan det være meget svært at bevise, siger han til Helsingør Dagblad. 

Motorer i mørket

Ifølge Øresundsakvariet har problemet med de ulovlige trawlere eksisteret i flere år, men på det seneste er de blevet modigere, da det sjældent har konsekvenser.

- Før i tiden gjorde de det kun om natten. Der kunne man høre de store motorer ude i mørket. Nu er de blevet modigere og er begyndt at gøre det i fuldt dagslys. Når man ringer til Fiskerikontrollen og melder det, så siger de at de rykker ud, men når de så ankommer til stedet, så har trawlerne hevet deres trawl ind og er forsvundet, fortæller Kristian Vedel til Helsingør Dagblad.

Fakta om fiskeri med trawl

- Et trawl er et kæmpe net, som et fiskeskib trækker henover havbunden for at fange de fisk, der lever der. Det er for eksempel fisk som torsk, kuller og sej.
- Metoden er effektiv men også destruktiv, da havbunden bliver pløjet i stykker af de store trawlplader, som holder nettet udspilet under fiskeriet.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik