Efter voldsom eksplosion: Har du styr på dine gasflasker?

En eksplosion i en restaurant søndag aften i Helsingør er skrækeksemplet på, hvor galt det kan gå, hvis en gasflaske sprænger i luften.

Mange har den stående under gasgrillen, når bøfferne skal steges, andre har den stående hjemme på altanen, og så er der dem, der opbevarer gasflasken nede i kælderen.

Alle tre scenarier er rent faktisk ikke tilladte, hvis man skal følge de gældende sikkerhedsanvisningerne for brug af gasflasker.

quote Stålflasken er den mest risikable, fordi det er en lukket stålbeholder, hvis den sprænger

Allan Holst, indsatsleder hos Helsingør Beredskab

Søndag aften kort før midnat gik det helt galt i Helsingør, da den indiske restaurant Indian Crown på Belvederevej i centrum af byen eksploderede og efterlod bygningen i en ruin af murbrokker.

Nordsjælland Politi har siden mandag morgen haft teknikere på stedet, men endnu er årsagen til eksplosionen ikke fastlagt.

Meget tyder dog på en gaseksplosion, og ifølge indsatsleder Allan Holst fra Helsingør Beredskab ved man, at der minimum var tre gasflasker inde i bygningen, som er eksploderet.

- Jeg kan godt bekræfte, at der var tre af de her gule 11-kilos stålflasker. Men politiet arbejder stadig på stedet, så det kan ikke udelukkes, at man finder mere.

Stålflasker er mere risikable

I forhold til sikkerhedsrisikoen peger indsatslederen på, at når uheldet er ude, så er der forskel på en stålflaske og en letvægtsflaske, der er lavet af komposit.

 - Stålflasken er den mest risikable af de to, fordi det er en lukket stålbeholder, hvis den sprænger.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er en ren ruin på Belvederevej 35 i Helsingør, hvor den indiske restaurant Indian Crown eksploderede sent søndag aften.
Det er en ren ruin på Belvederevej 35 i Helsingør, hvor den indiske restaurant Indian Crown eksploderede sent søndag aften.
Foto: Søren Øhlers - TV 2 Lorry

- Det er ikke hver dag, vi ser den slags eksplosioner. Det er jo gas, som er flydende under tryk, og når trykket bliver taget af, så bliver det til mange kubikmeter gas, og under de rette forhold kan sådan en gasflaske godt lave store skader, siger indsatsleder Allan Holst til TV 2 Lorry.

Herunder kan du se, hvilke regler der ellers gælder for opbevaring af gasflasker.

Opbevaring af gasflasker

  • Reglerne for opbevaring af flasker foreskriver, at den største flaske, der må opbevares indendørs i en bolig, er en 11-kilos flaske. Og makismalt må man have tre stående indenfor. Større flasker med mere end 11 kilo gas skal altid opbevares udendørs.
     
  • Gasflasker må ikke opbevares under terræn, som for eksempel i en kælder, da flaskegas er tungere end luft.
     
  • Der skal være mindst én dør eller ét oplukkeligt vindue til det fri.
     
  • Flasker skal opbevares stående og sikres mod farlige påvirkninger som stød, fald eller kraftig opvarmning.
     
  • Flasker må ikke være tilgængelige for uvedkommende.
     
  • I etageejendomme må der ikke opbevares reserveflasker på altanen. Har du brugt gasgrill på altanen, skal flasken efterfølgende fjernes fra altanen.
     
  • Og så udgør det en sikkerhedsrisiko, hvis gasflasken er placeret under en gasgrill, når den er i brug.

Ifølge Arbejdstilsynet er uheld med flaskegas i Danmark uhyre sjældne, men når de sker, er det ofte ganske alvorligt.

Og uheldene kan både ske i private boliger, men også hos erhvervsdrivende, som tilfældet var det søndag aften i Helsingør.

- Når vi er på tilsyn i restauranter, så kigger vi også på om gasflasker er tilsluttet korrekt, og at de overholder de lovkrav, der er på området. De gældende regler for brug af gas skal naturligvis overholdes, og det er altid arbejdsgiverens ansvar at have styr på reglerne, siger pressechef i Arbejdstilsynet Lars Flindt Pedersen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet

Restauranten er bombet til ukendelighed efter eksplosionen.
Restauranten er bombet til ukendelighed efter eksplosionen.
Foto: Søren Øhlers - TV 2 Lorry

Syv gode råd til at undgå ulykker

  1. Brug kun godkendt udstyr, som er DG- eller CE-mærket og har en dansk manual.
     
  2. Placér altid gasflasken, så den står oprejst. Følg altid vejledningen i manualen for, hvor flasken skal placeres.
     
  3. Vær forsigtig, når du skifter gassen. Sluk apparatet og luk ventilen, før du skifter flasken. Sørg for, at regulatoren er korrekt monteret og fastlåst på flaskeventilen, før du tænder. Kontroller samlingerne med sæbevand. Hvis det bobler, er der en utæthed, og så bør apparatet ikke blive brugt.
     
  4. Husk at lukke alle ventiler, når du er færdig med at bruge gassen. Det gælder også tomme flasker! Kobl altid flasken fra, når udstyret ikke er i brug.
     
  5. Hold udstyret ved lige. Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Hvis du er det mindste i tvivl om, om der er revner i slangen, skal den skiftes ud med en ny med DG-mærke.
     
  6. Tjek din gasflaske. Er der mærker efter stød, slag eller revner i plastikken rundt om flasken eller mangler dele af plastikken, skal du få flasken byttet.
     
  7. Brug ikke gasflasker eller gasapparater som er tilbagekaldt af leverandøren. Tjek Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk for at se, hvilke flasker der er tilbagekaldt.

 

Kilde: Arbejdstilsynet

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik