Efter voldsom eksplosion: Har du styr på dine gasflasker?

En eksplosion i en restaurant søndag aften i Helsingør er skrækeksemplet på, hvor galt det kan gå, hvis en gasflaske sprænger i luften.

Mange har den stående under gasgrillen, når bøfferne skal steges, andre har den stående hjemme på altanen, og så er der dem, der opbevarer gasflasken nede i kælderen.

Alle tre scenarier er rent faktisk ikke tilladte, hvis man skal følge de gældende sikkerhedsanvisningerne for brug af gasflasker.

quote Stålflasken er den mest risikable, fordi det er en lukket stålbeholder, hvis den sprænger

Allan Holst, indsatsleder hos Helsingør Beredskab

Søndag aften kort før midnat gik det helt galt i Helsingør, da den indiske restaurant Indian Crown på Belvederevej i centrum af byen eksploderede og efterlod bygningen i en ruin af murbrokker.

Nordsjælland Politi har siden mandag morgen haft teknikere på stedet, men endnu er årsagen til eksplosionen ikke fastlagt.

Meget tyder dog på en gaseksplosion, og ifølge indsatsleder Allan Holst fra Helsingør Beredskab ved man, at der minimum var tre gasflasker inde i bygningen, som er eksploderet.

- Jeg kan godt bekræfte, at der var tre af de her gule 11-kilos stålflasker. Men politiet arbejder stadig på stedet, så det kan ikke udelukkes, at man finder mere.

Stålflasker er mere risikable

I forhold til sikkerhedsrisikoen peger indsatslederen på, at når uheldet er ude, så er der forskel på en stålflaske og en letvægtsflaske, der er lavet af komposit.

 - Stålflasken er den mest risikable af de to, fordi det er en lukket stålbeholder, hvis den sprænger.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er en ren ruin på Belvederevej 35 i Helsingør, hvor den indiske restaurant Indian Crown eksploderede sent søndag aften.
Det er en ren ruin på Belvederevej 35 i Helsingør, hvor den indiske restaurant Indian Crown eksploderede sent søndag aften.
Foto: Søren Øhlers - TV 2 Lorry

- Det er ikke hver dag, vi ser den slags eksplosioner. Det er jo gas, som er flydende under tryk, og når trykket bliver taget af, så bliver det til mange kubikmeter gas, og under de rette forhold kan sådan en gasflaske godt lave store skader, siger indsatsleder Allan Holst til TV 2 Lorry.

Herunder kan du se, hvilke regler der ellers gælder for opbevaring af gasflasker.

Opbevaring af gasflasker

Ifølge Arbejdstilsynet er uheld med flaskegas i Danmark uhyre sjældne, men når de sker, er det ofte ganske alvorligt.

Og uheldene kan både ske i private boliger, men også hos erhvervsdrivende, som tilfældet var det søndag aften i Helsingør.

- Når vi er på tilsyn i restauranter, så kigger vi også på om gasflasker er tilsluttet korrekt, og at de overholder de lovkrav, der er på området. De gældende regler for brug af gas skal naturligvis overholdes, og det er altid arbejdsgiverens ansvar at have styr på reglerne, siger pressechef i Arbejdstilsynet Lars Flindt Pedersen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet

Restauranten er bombet til ukendelighed efter eksplosionen.
Restauranten er bombet til ukendelighed efter eksplosionen.
Foto: Søren Øhlers - TV 2 Lorry

Syv gode råd til at undgå ulykker

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere