Efter mystiske hænder: Nu er anonym kunstner klar med opråb til vælgerne

Seks gravsten skal få Helsingør-vælgere til at tænke en ekstra gang over, hvor de vil sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg, siger kunstneren bag værket.

Få timer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag udskrev valg, dukkede seks gravsten pludselig op på pladsen foran Sankt Mariæ Kirke i Helsingør. 

Men hvis ikke der på den grå-hvide beton var påtrykt en bemærkelsesværdig tekst, ville lokale forbipasserende måske slet ikke rigtigt lægge mærke til stenene:

 "Politisk integritet", "næstekærlighed", "fælles ansvar", "solidaritet", "social retfærdighed" og "velfærdsstaten,” står der på dem.

Gravstenene udgør tilsammen et kunstværk, der er “et opråb til et skrantende samfund,” som manden bag har skrevet som overskrift i et tilhørende skriftligt manifest. Det har TV 2 Lorry fået tilsendt. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Foto: JB Street Art

Har før vakt opsigt

Han kalder sig Anonym Kunstner eller “JB”, og hvis det lyder genkendeligt, er det fordi, at han i 2015 gjorde sig bemærket med de opsigtsvækkende og mystiske kobberhænder, der gik verden rundt.

Og nu gør han det igen: Sætter pludselig et kunstværk op midt i Helsingør, som skal få borgere og vælgere til at undre sig, reflektere og tage stilling politisk. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

De seks sten

Navnene på stenene berører forskellige dele af samfundet og en politik, som virker til at være svundet hen. Den helt store sten i centrum er velfærdsstaten, som har været udsat for forfærdelige prioriteringer. Det er forkasteligt, siger familiefaderen “JB”, der til hverdag underviser i psykologi på HF.

- Man skal sige nok er nok, når vi hele tiden skærer på skoler, sygehusvæsen og børnehaver. Det er alt det humane, der forsvinder. Det er let at skære, når man sidder bag excelark, men det går ud over gamle mennesker, der har tjent samfundet og de unge, der er fremtiden, siger han til TV 2 Lorry.

Kommunen og sognepræst bakker op

Efter de “mystiske hænder” indgik “JB” i 2017 i et samarbejde om et kunstprojekt med Helsingør Kommune. Han udarbejdede 20 kobber-genstande, der lignede skrald, og placerede dem rundt omkring i den nordsjællandske by. Det skulle få folk til at tænke over det skrald, de eventuelt måtte efterlade. 

Også denne gang har Helsingør Kommune en finger med i spillet. De har nemlig givet tilladelse til, at de seks gravsten står ved Sct. Anna Gade frem til dagen efter valgkampen. Det har en såkaldt administrativ beslutning under kommunens By-, Plan- og Miljøudvalg sagt god for, mens borgmesteren og formanden for udvalget, Christian Holm Donatzky (RV), 
er blevet orienteret.

- Selvom det ikke er en politisk beslutning, bakker vi op om det. Kunsten skal kunne stille ting til debat. Værket lever op til alle regler og er ikke partipolitisk. Der er ikke bøjet nogle regler eller dispenseret for noget, siger Christian Holm Donatzky.

“JB” har også sikret sig, at sognepræsten i den nærliggende Sankt Mariæ Kirke, Kirsten Winther, ikke ville stille sig kritisk over for kunsten, siger han. 

- Hun synes, det er ganske fint, siger “JB”.

Et humanitært projekt

Selvom han indtil videre kun har stødt på positive reaktioner på blandt andet sociale medier, frygter han, at gravstenene vil lide samme skæbne som de mystiske hænder: At kritikere vil udsætte værket for hærværk. 

- Det handler om politik, og folk kan få følelser i klemme, så derfor kunne man forestille sig, at nogle ville blive stødt, siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Foto: JB Street Art

Kan du forstå, hvis folk bliver sure, fordi de mener, at nogle af “navnene” på stenene generelt finder mere sympati på venstrefløjen?

- Det er ikke et venstrefløjs-projekt, men et humanitært projekt. Det omhandler grundpiller i vores samfund, som jeg går ud fra, at alle partier kæmper for, siger “JB”.

Tænk før I stemmer

Lars Løkke Rasmussen og Venstre har netop lovet adskillige milliarder til velfærd. Det taler vel imod, at du lægger velfærdsstaten i graven?

- Ja, men jeg kunne godt tænke mig, at det så blev fulgt op. De tal, der bliver slynget ud, er ofte ikke rigtige og viser kun dele af et billede. Er det nye penge, der bliver sat af, eller bliver de taget fra et andet område? De kaster om sig med løfter og hurtige replikker, siger “JB”.

Tror du ikke, at politikerne vil os de bedste?

- Som Hannah Arendt (tysk filosof og politolog, red.) siger, “hvis vi gør som vi plejer, så graver vi os ned i et hul". Se på USA, der ødelægger det globale samarbejde og smutter fra ansvaret. Men jeg prøver ikke at putte en mening ned over værkerne. Mit ypperste ønske er, at folk stopper op og er kritisk reflekterende. Jeg vil godt have, at folk tænker sig om, før de sætter deres kryds. Og så vil jeg gerne have flere folk til at stemme, siger "JB". 

Redaktionen er bekendt med "JB's" rigtige navn. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern.
Foto: JB Street Art

Se TV 2 Lorrys indslag om "JB" fra 2017:

Gennem de sidste to år har en anonym kunstner dekoreret Helsingør med kobberskulpturer.  Anonymt og i ly af mørket sætter han kunst op i byen - for at få os til at undre os.  Søndagsmagasinet har i denne uge besøgt den maskerede street artist i hans hjemby

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

cykelturisme fjordlandet

Uudnyttet potentiale: Tre kommuner satser stort på cykelturisme

Tivoli fredagsrock

Tivoli udsætter Fredagsrock - lancerer nyt musikkoncept i stedet

BwnnyBuste2

playFolkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

genforeningsmonumentet

De skjulte spor: Kender du alle de sønderjyske minder i København?

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere