Efter mystiske hænder: Nu er anonym kunstner klar med opråb til vælgerne

Seks gravsten skal få Helsingør-vælgere til at tænke en ekstra gang over, hvor de vil sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg, siger kunstneren bag værket.

- Mit ypperste ønske er, at folk stopper op og er kritisk reflekterende. Jeg vil godt have, at folk tænker sig om, før de sætter deres kryds, siger den anonyme kunstner "JB". Foto: TV 2 Lorry og JB Street Art

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

1 af 6

Få timer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag udskrev valg, dukkede seks gravsten pludselig op på pladsen foran Sankt Mariæ Kirke i Helsingør. 

Men hvis ikke der på den grå-hvide beton var påtrykt en bemærkelsesværdig tekst, ville lokale forbipasserende måske slet ikke rigtigt lægge mærke til stenene:

 "Politisk integritet", "næstekærlighed", "fælles ansvar", "solidaritet", "social retfærdighed" og "velfærdsstaten,” står der på dem.

Gravstenene udgør tilsammen et kunstværk, der er “et opråb til et skrantende samfund,” som manden bag har skrevet som overskrift i et tilhørende skriftligt manifest. Det har TV 2 Lorry fået tilsendt. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Har før vakt opsigt

Han kalder sig Anonym Kunstner eller “JB”, og hvis det lyder genkendeligt, er det fordi, at han i 2015 gjorde sig bemærket med de opsigtsvækkende og mystiske kobberhænder, der gik verden rundt.

Og nu gør han det igen: Sætter pludselig et kunstværk op midt i Helsingør, som skal få borgere og vælgere til at undre sig, reflektere og tage stilling politisk. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

De seks sten

Politisk integritet

Født: 1849 med vores grundlov 

Død: 2008 - Årstallet for da det kom frem, at vores nuværende statsminister havde ’rod’ i sine bilag. Årstallet kunne sagtens være et andet, da der desværre ikke er langt imellem sagerne, hvor politikerne sløser med deres ansvar.  

Næstekærligheden

Født: 1952 ved ikrafttrædelsen af traktaten for Det europæiske kul- og stålfælleskab som tegnede begyndelsen på det europæiske fællesskab (EU).

Død: 2015 hvor fællesskabet og næstekærligheden døde ved flygtningestrømmens ankomst ved de europæiske grænser.

Politisk integritet – Fødsel med vores grundlov 1849 hvortil årstallet for dets bortgang 2008 er symboliseret med årstallet for da det kom frem at vores nuværende statsminister havde ’rod’ i sine bilag. Årstallet kunne sagtens være et andet da der desværre ikke er langt imellem sagerne hvor politikerne sløser med deres ansvar.  

Næstekærlighedens fødsel var i året 1952 ved i krafttrædelsen af traktaten for Det europæiske kul- og stålfælleskab som tegnede begyndelsen på det europæiske fællesskab. Hvortil dødsåret var 2015 hvor fællesskabet og næstekærligheden døde ved flygtningestrømmens ankomst ved de europæiske grænser.

Fælles ansvar

Født: 1988 ved etableringen af IPCC (FN's klimapanel)

Død: 1. juni 2017, hvor Trump trækker sig fra den globale klimaaftale.

Solidaritet

Død: 2015 da OK 15 fik lov til at blive tvunget igennem. Vi skulle alle have stået sammen og værnet om vores uddannelsesinstitutioner.

 

Social retfærdighed

Uden årstal. Er gået bort, uden at nogen har lagt mærke til det.

Velfærdsstaten

Født: 1933 med Kanslergadeforliget, der tegner fødslen for velfærdsstaten

Død: Ved Bjarne Corydons tro på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat i 2013.

 

Kilde: JB Street Art

Navnene på stenene berører forskellige dele af samfundet og en politik, som virker til at være svundet hen. Den helt store sten i centrum er velfærdsstaten, som har været udsat for forfærdelige prioriteringer. Det er forkasteligt, siger familiefaderen “JB”, der til hverdag underviser i psykologi på HF.

- Man skal sige nok er nok, når vi hele tiden skærer på skoler, sygehusvæsen og børnehaver. Det er alt det humane, der forsvinder. Det er let at skære, når man sidder bag excelark, men det går ud over gamle mennesker, der har tjent samfundet og de unge, der er fremtiden, siger han til TV 2 Lorry.

Kommunen og sognepræst bakker op

Efter de “mystiske hænder” indgik “JB” i 2017 i et samarbejde om et kunstprojekt med Helsingør Kommune. Han udarbejdede 20 kobber-genstande, der lignede skrald, og placerede dem rundt omkring i den nordsjællandske by. Det skulle få folk til at tænke over det skrald, de eventuelt måtte efterlade. 

Også denne gang har Helsingør Kommune en finger med i spillet. De har nemlig givet tilladelse til, at de seks gravsten står ved Sct. Anna Gade frem til dagen efter valgkampen. Det har en såkaldt administrativ beslutning under kommunens By-, Plan- og Miljøudvalg sagt god for, mens borgmesteren og formanden for udvalget, Christian Holm Donatzky (RV), 
er blevet orienteret.

- Selvom det ikke er en politisk beslutning, bakker vi op om det. Kunsten skal kunne stille ting til debat. Værket lever op til alle regler og er ikke partipolitisk. Der er ikke bøjet nogle regler eller dispenseret for noget, siger Christian Holm Donatzky.

“JB” har også sikret sig, at sognepræsten i den nærliggende Sankt Mariæ Kirke, Kirsten Winther, ikke ville stille sig kritisk over for kunsten, siger han. 

- Hun synes, det er ganske fint, siger “JB”.

Et humanitært projekt

Selvom han indtil videre kun har stødt på positive reaktioner på blandt andet sociale medier, frygter han, at gravstenene vil lide samme skæbne som de mystiske hænder: At kritikere vil udsætte værket for hærværk. 

- Det handler om politik, og folk kan få følelser i klemme, så derfor kunne man forestille sig, at nogle ville blive stødt, siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Kan du forstå, hvis folk bliver sure, fordi de mener, at nogle af “navnene” på stenene generelt finder mere sympati på venstrefløjen?

- Det er ikke et venstrefløjs-projekt, men et humanitært projekt. Det omhandler grundpiller i vores samfund, som jeg går ud fra, at alle partier kæmper for, siger “JB”.

Tænk før I stemmer

Lars Løkke Rasmussen og Venstre har netop lovet adskillige milliarder til velfærd. Det taler vel imod, at du lægger velfærdsstaten i graven?

- Ja, men jeg kunne godt tænke mig, at det så blev fulgt op. De tal, der bliver slynget ud, er ofte ikke rigtige og viser kun dele af et billede. Er det nye penge, der bliver sat af, eller bliver de taget fra et andet område? De kaster om sig med løfter og hurtige replikker, siger “JB”.

Tror du ikke, at politikerne vil os de bedste?

- Som Hannah Arendt (tysk filosof og politolog, red.) siger, “hvis vi gør som vi plejer, så graver vi os ned i et hul". Se på USA, der ødelægger det globale samarbejde og smutter fra ansvaret. Men jeg prøver ikke at putte en mening ned over værkerne. Mit ypperste ønske er, at folk stopper op og er kritisk reflekterende. Jeg vil godt have, at folk tænker sig om, før de sætter deres kryds. Og så vil jeg gerne have flere folk til at stemme, siger "JB". 

Redaktionen er bekendt med "JB's" rigtige navn. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Værket består af seks gravsten i beton og armeret jern. Foto: JB Street Art

Se TV 2 Lorrys indslag om "JB" fra 2017:

11:57

Gennem de sidste to år har en anonym kunstner dekoreret Helsingør med kobberskulpturer.  Anonymt og i ly af mørket sætter han kunst op i byen - for at få os til at undre os.  Søndagsmagasinet har i denne uge besøgt den maskerede street artist i hans hjemby

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?