DM i papirflyvning: Kan din hjemmelavede flyver slå rekorden?

Næste weekend afholdes der en stor konkurrence i papirflyvning på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

De fleste kender det.

Man laver et par tilfældige folder på et stykke papir, og efter lidt tid ligner det et flyveklart kampfly.

Men når man så kaster vidunderet, slår papirflyveren et svirp, og efter en meter i luften falder den uhjælpeligt til jorden, som en seks-årig, der har bundet snørebåndene sammen.

Er du til gengæld en haj til at lægge de helt rigtige folder, der skaber en guddommelig aerodynamik, så kan det være, at du skal prøve at slå danmarksrekorden, når Danmarks Tekniske Museum i Helsingør afholder en papirflyver-konkurrence næste weekend.

I 2012 satte amerikaneren Joe Ayoob verdensrekorden med en distance på hele 69,14 meter, men det er en dansker aldrig kommet i nærheden af med et stykke svævende papir.

10-årig kastede 27 meter

Ifølge museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum, Jacob Thorek Jensen, ligger den længste flyvning i Danmark på lige over 29 meter, men han har tidligere fortalt til TV 2, at man på museet selv har en uofficiel rekord, der lyder på 35 meter.

Sidste år blev der sat ny danmarksrekord i længste kast for børn, da 10-årige Nikolaj Brandt fik sit fly ud på hele 27,14 meter. Dermed slog han den hidtidige rekord med mere end otte meter. Imponerende.

Så med andre ord kan børn også dyste om at blive den næste rekordholder.

Men det er ikke nemt at få et fly til at flyve mere end 20 meter. Det kræver de helt rigtige foldninger og den rigtige kasteteknik.

Under konkurrencen vælger du selv dit flys design, og på museet kan man prøve at folde den model, som har sat verdensrekorden – en model der er døbt Suzanne, og som du får en guide til at bygge længere nede i artiklen.

Hvis du på forhånd ved, at din kastearm er lidt slatten, så er der også en anden konkurrence, hvor du kan dyste med om det bedst designede fly. Vinderne kåres af museets flyfrivillige.

 
 
Foto: Danmarks Tekniske Museum

Danmarks Tekniske Museum stiller et værksted til rådighed, hvor man kan designe og udvikle på livet løs mellem klokken 11 og 15 lørdag den 1. september og søndag den 2. september

Museet har åbent fra kl. 10 til 17. Entréprisen er 90 kroner for voksne, 80 kroner for pensionister og studerende – og børn under 18 år er gratis.

Herunder er der en guide til tre modeller – så kan du øve dig lidt inden det store papirflyvertræf.

Det nemme

1. Find et A4-papir frem og lav en fold på midten.
2. A4-papirets sidder foldes ind til en spids
3. Nu har flyet en spids.
4. Vingespidserne foldes igen ind til midten
5. Flyet er nu endnu spidsere.
6. Papirflyvet foldes sammen
7. Toppen af vingerne foldes ned som vist på tegningen
8. Værsgo' at flyve!
 
 
Foto: Danmarks Tekniske Museum

Det lidt sværere

1. Fold et A4-papir på midten. Papiret kan fx være almindeligt printerpapir – det må helst ikke være glattere, for så kan flyet ”give sig” i foldningerne. Det må heller ikke være for tungt og karton-agtigt, for så kan dit fly ikke flyve.
2. Fold hjørnerne ind som vist på tegning 2.
3. Fold en gang mere.
4. Fold spidsen ind.
5. Buk den ene side henover den anden.
6. Fold de to sider ned, så de udgør vingerne – men lav folden, så den nederste del udgør skroget på dit fly. Bøj vingerne op igen.
7. Hæft skroget sammen med en hæftemaskine. Hvis du laver flere fly, kan du variere placeringen af hæfteklammerne og derved forskyde flyets tyngdepunkt og dermed dets svæveevne.
8. Din papirflyver er klar til afgang!
 
 
Foto: Danmarks Tekniske Museum

Suzanne

1. Lav tre linjer på et A4-papir ved at folde det en gang på midten, en gang fra højre hjørne mod venstre kant og fra venstre hjørne mod højre kant.
2. Fold højre hjørne ned langs den højre foldede linje ,og venstre hjørne ned langs den venstre foldede linje. Nu har du en 'firkantet' spids.
3. Fold spidsen ned over midten, der hvor de to foldede linjer krydser hinanden.
4. Fold nu de allerede foldede hjørner ned, så der kommer en rigtig spids på flyet.
5. Klap flyet sammen på bagsiden.
6. Fold vingerne så de flugter med flyets bund.
7. Flyet har en plan overflade nu.
8. Tape bagenden. Så kan du sende Suzanne afsted!
 
 
Foto: Danmarks Tekniske Museum

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik