Dansk rumhistorie er landet i Helsingør: "Jeg kan ikke være i min krop"

Der er høj puls på Danmarks Tekniske Museum. Onsdag modtog man et stykke danmarkshistorie: Nemlig den kapsel der fragtede den første danske astronaut ud i rummet - og hjem igen.

Her ses Andreas Mogensen inde i kapslen.
Her ses Andreas Mogensen inde i kapslen.
Foto: ESA

Det ligner en indpakket kæmpe flødebolle. Men under den blå presening gemmer sig et stykke dansk rumfartshistorie. 

Danmarks Tekniske Museum i Helsingør har med sin nyeste erhvervelse gjort et vaskeægte scoop. 

- Jeg kan næsten ikke være i min krop. Det er helt vildt. Jeg har arbejdet to år, tre måneder og ti dage på det her i yderste hemmelighed. Det er kæmpestort, siger Jesper Larsen, museumsinspektør, Teknisk Museum. 

Under den blå indpakning finder vi Soyuz TMA-18M. Med andre ord: Dansk rumhistorie. 

Det er nemlig præcis den rumkampsel, som i september 2015 sendte Andreas Mogensen ud i rummet. 

Jesper Larsen, museumsinspektør, kalder rumkapslen for dragende og næsten magisk.

En milepæl for en drengerøv

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, hvor han tilbragte ti dage, inden han landede i Kazakhstan. Nu er hans rumkapsel landet i Helsingør. 

- Der kører mange følelser rundt lige nu. På den ene side er jeg meget beæret over at stå her med et virkeligt klenodie og en milepæl i dansk historie. Samtidig farer drengerøven rundt i mig. For alt med rummet er bare fedt, siger Jesper Larsen. 

På turen op til rumstationen delte Andreas Mogensen kapslen med to andre astronauter. Hans initialer ses stadig på det ene sæde.

Her ses Andreas Mogensens initialer på hans sæde i kapslen.
Her ses Andreas Mogensens initialer på hans sæde i kapslen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Og kapslen har skulle kunne holde til lidt af hvert. Den har blandt andet fløjet 26.000 km/t, og den skal kunne modstå temperaturer på op til 4.000 grader.

- Han har siddet i sædet og lavet de ting, han skulle. Under selve opsendelsen er der ikke ret meget at lave, så der er det bare at blive siddende i de tolv minutter, det tager at komme op i rummet. Men der har siddet et servicemodul, som nu er brændt op på vej ned gennem atmosfæren, hvor han også har kunnet være, fortæller professor i rumfart ved DTU Space, John Leif Jørgensen. 

Kapsel skal tænde gnist i unge

Jesper Larsen og Danmarks Tekniske Museum har arbejdet hårdt for at få lov til at købe og udstille den udtjente rumkapsel. Nu håber direktøren, at andre vil dele hans begejstring, og at kapslen kan tænde gnister hos museumsgæsterne.

- Her kan de se og føle og lugte naturvidenskab og teknik. Samfundet tørster efter unge mennesker, som vil beskæftige sig med naturvidenskab og teknik. Hvis ikke det her kan skubbe i den rigtige retning, så ved jeg ikke, hvad der skal til, siger han.

Udstillingen med rumkapslen bliver officielt indviet af Prins Joachim og Andreas Mogensen den 8. maj. 

Her er kapslen på vej tilbage mod jorden.
Her er kapslen på vej tilbage mod jorden.
Foto: ESA

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik