Butikscenter smadret med sten: "Israel ud af Jerusalem"

I løbet af natten til torsdag blev syv butikker i Espergærde Centret udsat for groft hærværk.

Det var et chokerende syn, der torsdag morgen mødte butiksindehaverne i Espergærde Centret.

I løbet af natten til torsdag var syv butikker i centeret blevet udsat for groft hærværk, der løber op i adskillige hundredetusinde kroner.

Facaderuder var blevet knust med sten, og flere butikker var blevet overmalet med pro-palæstinensisk graffiti.

Espergærde Centrets centerchef, Vibeke Nørly, fortæller, at overvågningen viser fem til seks gerningsmænd. 

- De har blandt andet skrevet ’Israel ud af Jerusalem’, men også nogle andre ting, som ikke er særlige pæne og derfor heller ikke behøver at blive nævnt, siger hun til TV 2 Lorry.

Julestemning ødelagt

Vibeke Nørly mener, at det omfattende hærværk med den pro-palæstinesiske graffti er politisk motiveret, eftersom det sker direkte i kølvandet på, at USA’s præsident Donald Trump i en tale onsdag anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad, hvilket har sat sindene i kog blandt mange palæstinensere.

- Det har jo intet med os at gøre. Vi er en fredelig by, og butikkerne har den seneste periode brugt lang tid på at pynte op til jul og skabe en hyggelig juleatmosfære. Nu skal der spånplader op over alt og repareres skader for flere hundredetusinde kroner, siger Vibeke Nørly til TV 2 Lorry.  

Hun oplyser, at hærværket begyndte med, at gerningsmændene gik løs på centrets grill, hvorefter de smadrede nabobutikkerne. Centret har nu anmeldt hærværket til politiet og overdraget dem overvågningsbillederne.

Vibeke Nørly kan ikke oplyse noget omkring, hvordan gerningsmændene ser ud.

- Men politiet har fundet DNA-spor på nogle af stenene, der er blevet brugt, siger hun.

Julepynt stjålet

Noget kunne tyde på, at gerningsmændene ikke blot nøjedes med at ødelægge butiksfacader og male graffiti.

I den anden ende af Espergærde Centeret, på Øster Torv, fik mode- og design butikken Stokværk samme nat stjålet sin julepynt af en gruppe mænd. 

- De har stjålet alt vores gran rundt om vinduerne og taget vores lyskæder udenfor. Det er mega irriterende, for det så så hyggeligt ud, siger butiksindehaver Rikke Posner til TV 2 Lorry.

Hun oplyser, at hendes partners mand, Klaus Møller, har gennemgået butikkens indvendige overvågning, hvor man kan se nogle af gerningsmændene.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Klaus Møller, som fortæller, at han på overvågningsbillederne kan se tre mænd med huer på, og at der muligvis også er en fjerde.

- Det, jeg kan se, er, at det ikke er små gutter, men halvbredskuldrede mænd sidst i tyverne. Fordi det er optaget om natten, er det svært at se, om de er etnisk danske eller har anden etnisk baggrund, siger han til TV 2 Lorry og oplyser, at tyveriet fandt sted omkring 01-tiden, og at hærværket med de smadrede ruder skete omkring 01:30-tiden.

Klaus Møller fortæller, at tyveriet af julepynten løber op i 5000-6000 kroner. Han har været i kontakt med Nordsjællands Politi, som har bedt ham sende overvågningsmaterialet.

Politiet: Tilfældigt udvalgte mål

TV 2 Lorry forsøger at i øjeblikket at indhente en kommentar fra Nordsjællands Politi.

Politiet oplyser dog i en pressemeddelelse, at de efterforsker sagen og betegner hærværket som værende "groft".

Allerede nu tyder det dog på, at butikkerne i Espergærde Centret er tilfældigt udvalgte mål.

- Der er intet, der peger på, at de ramte butikker er nøje udvalgt. De har uheldigvis for dem bare ligget op af hinanden, da gerningsmanden eller gerningsmændene valgte at begå hærværket. Nu skal vi blandt andet kigge overvågningen igennem, og hvis nogen ligger inde med oplysninger, der kunne have vores interesse, hører vi meget gerne fra dem på 114 eller via vores app ”Politi, fortæller politikommissær Henrik Sejer fra Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.