Biologer jubler: Øresund vrimler med torske-yngel

Livet i Øresund er unikt på både nationalt og internationalt plan.

Torsken er en af Danmarks mest populære spisefisk.

Men i visse områder er bestandene truet, og når EU og danske myndigheder forhandler fiskekvoter, er det ofte med stor utilfredshed til følge fra danske erhvervsfiskere. For fangsten af den indbringende delikatessefisk begrænses gang på gang for at beskytte arten.

Nu konstaterer biologer fra Øresunds-akvariet, at Øresund i øjeblikket vrimler med store mængder torskeyngel. Meget tyder på, at i hvert fald i Øresund stortrives torsken.

Øresundskakvariets melding kommer efter undervisningen af en gymnasieklasse på Øresundsakvariet. Undervisningen indebærer, at eleverne undersøger de kystnære områder af Øresund, og forleden var det Kronborg-bugten, eleverne undersøgte.

quote Jeg har aldrig i de 22 år, hvor jeg har været på Øresundsakvariet, oplevet så store fangster af torskeyngel.

Jens Peder Je​​​ppesen, akvariechef, Øresundsakvariet

Her så de nærmere på ålegræsbunden i området, og der blev trukket vod. Det gav bonus - for hele 30 forskellige fiskearter kom med op. Deriblandt et stort antal torskeunger - eller som akvariet kalder dem - juvenile torsk.

 - Jeg har aldrig i de 22 år, hvor jeg har været på Øresundsakvariet, oplevet så store fangster af torskeyngel. Der var hundredevis af de små torsk i voddet, hvor vi normalt har et par torskeyngel i hvert vodtræk her om efteråret, fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet.

Han tilføjer, at det tyder på en god gydeårgang, som både natur og mennesker vil få glæde af i mange år fremefter.

Et stort antal fisk på lavt vand kan give biologer bekymtrde miner, fordi det også kan være et tegn på iltsvind i havet. Men det gælder absolut ikke Øresund.

- Men efter et kig på torskeynglens kondition og almene tilstand tyder det nu mere på, at de bare var trukket ind på det lave ålegræs, hvor der er gode fødeforhold imellem planterne. Der var nemlig også særdeles store mængder af fjordrejer i fangsten og torskenes maver var bristefærdige af disse, siger Jens Peder Jeppesen.

Torsken - Danmarks populære spisefisk

Torsken er med sit hvide magre og velsmagende kød en klassiker på danske middagsborde. Bestanden har været under pres, og fisken er ikke billig.

 

Torsken kan blive en ordentlig krabat på helt op til to meter med en kampvægt på nær 100 kilo. Den slags fisk ses dog kun på dybt vand og ikke i indre danske farvande, hvor fiskene når en vægt på mellem to og seks kilo.

 

i januar ankommer torsk i tusindvis til Øresunds gydepladser fra både Øresund og Kattegat.

 

Hunnerne smider millioner af æg, som torskehannerne befrugter. I et par uger flyder de befrugtede æg rundt med bundstrømmen, inden de klækker. Ud kommer tre til fire millimeter lange torskelarver som i den kommende periode får et svært liv - de skal kæmpe for at finde føde og undgå at blive spist.

 

Ifølge Øresundsakvariet indikerer den store mængde unge torsk, at fødemulighederne i det tidlige forår var usædvanligt gode for torskelarverne, og at det er derfor, så mange har overlevet.

 

 

  

Når torskene har vokset sig store og fede er de en yderst populær spisefisk på de danske middagsborde - ikke mindst til nytår. ÆØresundsakvariets optælling peger på, at det ser lyst ud med at skaffe middagstorsk i Øresund i de kommende år.
Når torskene har vokset sig store og fede er de en yderst populær spisefisk på de danske middagsborde - ikke mindst til nytår. ÆØresundsakvariets optælling peger på, at det ser lyst ud med at skaffe middagstorsk i Øresund i de kommende år.
Foto: Jens Nørgaard / Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik