850 børn til litteraturfestival i Helsingør

Hundredevis af skolebørn fra Helsingør Kommune vil i disse dage møde en række af de allerbedste forfattere til nordiske børne- og ungdomsbøger.

00:24

Særligt det nordiske slægtskab vil spille en hovedrolle i skolebørnenes møde med litteraturen på festivalen nORD, der i disse dage løber af stablen i Helsingør.

Hvis du er en litteraturhungrende læsehest, så er der godt nyt i disse dage.

15-17 september i denne uge bliver der nemlig afholdt litteraturfestival Helsingør med et hav af dygtige og fremtrædende forfattere fra hele Norden.

Der er tale om litteraturfestivalen nORD, der som noget helt nyt i år har fordoblet sit skoleprogram for børn og unge.

Læs også Stjerne-forfatter fra Allerød holdt kræft-sygdom hemmelig

Ifølge Stine Lindhardt, bibliotekar og leder af nORD’s børne- og ungeprogram, har interessen været overvældende og alle programpunkter er udsolgte.

- Vi ønsker at præsentere litteraturen live og på en måde, der begejstrer og beriger børn og unge. Det handler om læselyst, læseglæde og fælles oplevelser. Og det er netop, hvad de vil møde på festivalen. Vi håber, at mange deltagere i skoledagene vil komme igen til den åbne del af festivalen fredag og lørdag, hvor det er gratis for børn under 18 år, siger Stine Lindhardt.

Særligt det nordiske slægtskab vil spille en hovedrolle i skolebørnenes møde med litteraturen, fortæller hun.

- Nordiske børne- og ungdomsbøger har det fællestræk, at de ikke er glansbilleder. Tværtimod møder de børn og unge dér, hvor de er, også med de konflikter, der er en del af deres hverdag. Det er blandt andet det, der gør dem til noget særligt – og gør dem afholdt i Norden, mens de ofte opfattes som udfordrende i resten af verden, siger Stine Lindhardt. 

Læs også Forfatter raser over gadeplansmedarbejder: "Han skaber splid"

Store navne på programmet

Ifølge Gro Frank Rasmussen, der er litteraturkonsulent og festivalleder på nORD, er der masser af litterært guf på programmet i år.

- Vi får blandt andet besøg af den norske forfatter Vigdis Hjort, som lige nu er den mest omtalte norske forfatter. Hun skrev sidste år en roman, som i år også udkom på dansk, der hedder ’Arv og Miljø’. Den taler ind i den debat, der har været omkring, hvad man kan tillade sig at skrive fra sit privatliv og trække ind i fiktionens verden, siger Gro Frank Rasmussen til TV2 Lorry.

Derudover vil publikum også kunne opleve den islandske forfatter Hallgrímur Helgason, som har et prisbelønnet forfatterskab bag sig og lige nu er aktuel på dansk med romanen ’Søgsyge i München’. 

Læs også Tidligere Venstre-politiker springer ud som forfatter

Interaktion og fordybelse

Tidligere modtager af Nordisk Råds litteraturpris, Kjell Westö, som ligeledes er en af de helt store toneangivende forfatterskaber i disse år, vil også kunne opleves på nORD, fortæller Gro Frank Rasmussen.

- Det bliver en blanding af scenesamtaler, interviews, litterære koncerter og performances. Og så vil der være værksted for børn og sceneoptrædener med børneforfattere. Det bliver tre dage med summende liv i vores 13.000 kvadratmeter store kulturværftshus, hvor man hører både stemmer fra forfatterne og fra publikum. Så der er både interaktion mellem publikum og forfattere og plads til fordybelse, siger hun til TV2 Lorry. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?