Vildt syn: Legesyge delfiner følger efter båd og springer rundt i Øresund

Marinbiolog kalder det endnu et udtryk for, at farvandet mellem Danmark og Sverige er i god biologisk forfatning. Men en mere dyster faktor spiller også ind.

Onsdag eftermiddag fik Pede Balsløv Rosenkilde sammen med sin skipper Henry Tornow ombord på slæbebåden Lillebjørn II en af de naturoplevelser, mange drømmer om at opleve.

På sejlturen fra Gilleleje mod København fik besætningen selskab af to meget nysgerrige og legesyge delfiner, der undervejs underholdt de bjergtagede søfolk med kraftspring i Øresunds mørkeblå hav.

- Først troede vi, at det var marsvin, for dem ser man ofte heroppe. Men da de så kom op til overfladen og var nysgerrige efter at komme tæt på os, kunne vi se, at det var delfiner, siger Pede Balsløv Rosenkilde, der var vaks ved havelågen og fik dokumenteret oplevelsen med både video og billeder.

I en times tid fik Pede Balsløv Rosenkilde og skipperen en regulær opvisning fra de to delfiner, der først fremviste deres evner som formidable rovdyr ved at mæske sig i en stime fisk, der også fulgte båden.

quote Selv min skipper, som ellers er lidt af en tør fætter, var ude at ligge på maven på dækket for at snakke med dem

Pede Balsløv Rosenkilde

Med maven fuld viste delfinerne herefter prøver på deres kræfter som akrobater ved at lave det ene krumspring efter det andet.

- Det var helt vildt og fascinerende at se så tæt på. De var meget opsøgende og fulgte mine bevægelser. Hvis jeg stod i den ene side, kom de derover, og hvis jeg gik over på den anden side af stævnen, kom de derover. Selv min skipper, som ellers er lidt af en tør fætter, var ude at ligge på maven på dækket for at snakke med dem, fortæller Pede Balsløv Rosenkilde.

De to delfiner fulgte zigzaggende og springende båden fra Hornbæk til Hellebæk, hvor delfinerne og sømændenes veje skiltes.

Har behov for at lege og gå på opdagelse

TV 2 Lorry viser videoen til Jens Peder Jeppesen, der som marinbiolog og akvariechef for Øresundsakvariet i Helsingør har fingeren på pulsen i forhold til alt, der rører på sig i farvandet.

- Hold da op, den er stor. Sikke en basse. Wauw, udbryder han, mens han via Pede Balsløv Rosenkildes videooptagelser betragter den ene af de to delfiner springe rundt i havet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Øresvinene udviste ifølge Pede Balsløv Rosenkilde stor nysgerrighed og var meget opsøgende i forhold til de to besætningsmedlemmer, når de bevægede sig rundt på båden.
Øresvinene udviste ifølge Pede Balsløv Rosenkilde stor nysgerrighed og var meget opsøgende i forhold til de to besætningsmedlemmer, når de bevægede sig rundt på båden.
Foto: Pede Balsløv Rosenkilde

Marinbiologen slår fast, at der er tale om to delfiner af arten øresvin – forholdsvis sjældne gæster i Øresund og de danske farvande.

- De er lige så intelligente som du og jeg og har samme lyst til at være sociale og lege som os mennesker. Når maven er fyldt hos dem, har de tit overskud til at gå på opdagelse og lege. Og så er de nysgerrige. Derfor ser vi, at de opsøger fartøjer og mennesker, siger Jens Peder Jeppesen.

Men selv om at delfiner – hvad end der er tale om øresvind som i dette tilfælde eller den såkaldt almindelige delfin – er sjældne syn, skal vi ifølge marinbiologen nok vænne os til at se dem hyppigere og hyppigere herhjemme.

- Tendensen er, at vi ser flere og flere delfiner heromkring.

Både godt og dårligt nyt

Ifølge Jens Peder Jeppesen er øresvinenes tilstedeværelse i Øresund et tegn på, at farvandet økologiske tilstand er god og fortsat bliver bedre og bedre.

For når dyr som torsk, tun, sæler og marsvin – og nu altså også delfiner – i stigende grad trives i Øresund, er det et udtryk for, at bestandene fisk i farvandet er godt sammensat.

- Her er der en føderessource, som de gerne vil have fat i. Delfiner er jo eksperter i fiskeri, og her er der et overskud af de fisk, de godt kan lide at spise. Især sild, som der jo er store stimer af her. Så som udgangspunkt er det positivt, at vi ser dem i vores farvande, siger Jens Peder Jeppesen.

quote Når maven er fyldt hos dem (delfinerne, red.), har de tit overskud til at gå på opdagelse og lege

Jens Peder Jeppesen

Men udover det gode havmiljø med den i delfinens øjne rette sammensætning af byttedyr er der ifølge Jens Peder Jeppesen også en anden underliggende tiltrækningskraft, der er knapt så opløftende.

- Klimaforandringer har desværre også noget at sige her. Før i tiden var delfiner højest på besøg i højsommeren, for vandet var for koldt i andre måneder. Men nu har temperaturerne i havet her nået et punkt, hvor vandet er varmt nok til, at nogle delfiner bliver her året rundt – og det er sandsynligvis også tilfældet med de to, vi ser på videoen, forklarer han.

Kan være på Aarhus-delfiner på Danmarksturné

For de to øresvin formodes netop at være fastboende herhjemme.

På forskellige facebooksider for hvalentusiaster giver flere udtrykt for, at makkerparret på videoen er de to øresvin Tall Fin på mindst 25 år og Mischief på mindst 35, der siden 2020 har holdt til i Danmark – først omkring Thyborøn og Limfjorden og siden i Aarhus Bugt.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det er dem, men det kan sagtens tænkes. De svømmer hurtigt og kan tilbagelægge lange distancer, så det er slet ikke utænkeligt, at de skulle være taget på en Danmarksturné, siger Jens Peder Jeppesen.

Formentlig vil delfinerne de kommende dage bevæge sig sydover via Øresund, hvorfor der skulle være mulighed for beboere i hovedstadsområdet for at se de to delfiner ved selvsyn.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Øresvinet, der af nogle formodes at være Tall Finn, der tidligere har huseret i både Nord-, Vest- og Østjylland.
Øresvinet, der af nogle formodes at være Tall Finn, der tidligere har huseret i både Nord-, Vest- og Østjylland.
Foto: Pede Balsløv Rosenkilde

Øresund er i øvrigt ikke det eneste sted i Danmark, hvor man lige nu kan opleve øresvin, der i øvrigt varierer meget i størrelse og kan blive mellem 1,9 og 4 meter og veje fra 150 op til hele 650 kilo.

I Svendborg har man i flere år været meget begejstrede (nogle vil sige lidt for begejstrede) over at være hjemsted for delfinen ’Delle’, der lige som Tall Finn og Mischief emigrerede fra Skotland, hvor han gik under navnet Yoda.

Siden 2019 har Delle (eller Yoda) holdt til omkring byens havn, hvor han efterhånden har udviklet sig til lidt af en turisattraktion. Således har øresvinet sin egen underside på VisitSvendborgs hjemmeside, man kan købe køleskabsmagneter og træfigurer med Delle. Og så er der for nylig blevet udgivet en bog på 159 sider om Svendborg-delfinen.

Hvorvidt der skal skrives bøger om de to delfiner nord for Helsingør, vil tiden vise. Her på TV 2 Lorry vil vi i hvert fald følge deres færd med et vågent øje.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik