Ud af coronaisolation: Andrea brød tabu og fortalte om sin ensomhed

Ensomheden har sat spor i ungdommen under lockdownen. Det kender 22-årige Andrea Skaksen alt til. Nu har hun valgt at række ud mod andre for at komme sin ensomhed til livs.

Den lyse vinterpels glider af i takt med striglen på fjordhesten, der saligt står og halvsover, mens den bliver børstet.

quote At føle sig ensom giver mig en følelse og tanker om, at man ikke er god nok eller ikke er værd at bruge tid på.

Andrea Skaksen, Helsingør

I en lille stald uden for Helsingør trisser 22-årige Andrea Skaksen rundt og nusser om sine to heste. Det gør hun hver dag, men selvom selskabet af hestene er noget af det bedste, Andrea ved, så føler hun sig ensom.

- At føle sig ensom giver mig en følelse og tanker om, at man ikke er god nok eller ikke er værd at bruge tid på. Og når man føler, at man ikke er værd at bruge tid på, og at man er den eneste, der sidder alene og er ensom, så får man en følelsen af, at man er uønsket og mærkelig. 

Det fortæller Andrea Skaksen, mens hun blidt fører børsten hen over fjordhestens ryg.

Andrea har venner og en kæreste, men hun føler sig stadig ensom, da hun ikke har det store sociale netværk, som hun kunne tænke sig. Her under nedlukningen er det kun blevet sværere at finde nye bekendtskaber.

- At være ensom, når man er ung, er et kæmpe tabu, så der er ikke så mange, der taler om det, siger Andrea Skaksen.

quote Det er et tabu at tale om ensomhed, føler jeg. Men hvis man først åbner op om det, er det ikke slemt.

Andrea Isaksen

Hun bliver afbrudt af den lille shetlandspony, der står bundet ved siden af. Den søger opmærksomhed, og Andrea binder den kærligt op og fører den ind i dens stald og fortsætter

- Det er et tabu at tale om ensomhed, føler jeg. Men hvis man først åbner op om det, er det ikke slemt. For der er rigtig mange, der går og føler sig ensomme, uden man ved det. Fordi sociale medier kan snyde, så det ligner, at man har et meget stort socialt netværk, og at man laver noget hele tiden. Men virkeligheder er ikke sociale medier. Langt fra. Vel, Frøja? Siger Andrea Skaksen henvendt til fjordhesten.

Men Andrea har faktisk brugt de sociale medier til at komme ensomheden til livs, men det vender vi tilbage til.

Andrea Pedersen med sin fjordhest Frøja.
Andrea Pedersen med sin fjordhest Frøja.
Foto: Stine Tidsvilde

Stigende ensomhed bland unge

De seneste tal fra HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under corona-krisen, viser, at unge føler sig mere ensomme netop nu end på noget andet tidspunkt, siden Danmark for første gang blev lukket ned i foråret sidste år.

Psykolog Neela Sris kan tydeligt se ensomheden, der er fulgt med pandemien i sin praksis.

- Det er særligt mange unge mennesker, der kommer hos mig og beretter om, at ensomheden fylder ufattelig meget grundet den her isolation. Det kan have rigtig store konsekvenser, hvis ikke man får brudt med ensomheden, eller får nogle gode måder at håndtere ensomheden på. Fordi det kan give nogle depressive syntomer for mange. Det er noget de unge mennesker, jeg taler med, kan berette. Det er at føle enormt meget tristhed, ugidelighed og nogle oplever at være meget grædende. Simpelthen at miste modet. Så det kan have rigtig store konsekvenser at opleve ensomhed over en lang periode.

Det fortæller psykolog Neela Sris, da TV 2 Lorry mødes med hende en aften foran hendes praksis i indre København. Hun fortæller videre, at ensomheden kan føles værre for de unge under lockdownen, da deres idensitet i høj grad bygges på deres sociale arenaer.

Psykolog Neela Sris møder mange ensomme unge i sin praksis
Psykolog Neela Sris møder mange ensomme unge i sin praksis
Foto: Stine Tidsvilde

Virtuelt mødested

Hos foreningen Ventilen kan pandemien også mærkes. Under normale omstændigheder, har Ventilen fysiske mødesteder spredt ud over hele landet, hvor de afholder arrangementer, med formålet at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Tidligere under pandemien har de kunne mødes udenfor i mindre grupper og gå ture, men det går ikke under denne del af lockdownen, derfor har de skulle finde anderledes metoder.

- Vi får rigtig mange henvendelser her under corona, fordi der er meget større fokus på ensomhed og ungdomsensomhed. Vi har online-alternativer, hvor vi mødes på Google-meets, hvor vi chatter og snakker sammen, spiller online-spil som Gæt og grimasser, som virkelig er sjovt. Så kan de stadig se hinanden, selvom det ikke er det samme, er det en ret stor hjælp for dem, fortæller Philip Kongstad, som er formand for Ventilens afdeling i Hillerød.

Ræk ud

Tilbage i hestestalden hos Andrea Isaksen. Hun har fået nok af tabuer og ensomhed, og har derfor skrevet et ærligt opslag på Facebook, hvor hun fortæller, at hun er ensom og efterlyser folk, der kunne tænke sig at komme med ud til hendes heste, når hun nu har to.

- Inden jeg lavede opslaget, havde jeg faktisk ingen forventninger til det. Jeg sendte det til nogle af mine nærmeste og spurgte – er det her kikset? - er der overhoved folk, der vil respondere på det, eller vil de bare tænke ”taber”? Men jeg har fået rigtig mange gode reaktioner på det, fortæller Andrea Isaksen og fortsætter:

- Det gjorde mig rigtig glad, at folk tog godt imod det. At jeg gjorde mig selv lidt sårbar og fortalte om min ensomhed, det var rigtig rart at blive mødt på den måde

Andrea Isaksen smiler og forklarer, at hun er i dialog med en håndfuld mennesker for at mærke efter om kemien er der, så hun kan finde en eller flere, som hun kan bruge tid med i hestestalden. 

Ensomhedscase Andrea Skaksen
Foto: Stine Tidsvilde

Ifølge psykolog Neela Sris er det den helt rigtige måde at gribe ensomheden an på, men understreger også, at det kræver mod at være ærlig og sårbar.

- Det er rigtig vigtigt at gøre som Andrea, simpelhent at række ud og gøre opmærksom på, at man har brug for socialt samvær. Og der er det vigtig at parkere sådanne tanker, som er normale at have i sådan en sammenhæng. Tanker om at man er til besvær, eller at man virker helt desperat efter samvær. De tanker kan bremse en og spænde ben for, at man får rakt ud, fortæller Neela Sris.

I videoen herunder giver psykolog Neela Sris gode råd til unge, som lider af ensomhed under corona-nedlukningen:

Andrea Isaksen er nu klar til at sætte hestene på fold. Mens hun trækker dem over gårdspladsen fortæller hun om, hvor grænseoverskridende det kan føles at række ud, men også om hvor stort en lettelse det er at sige det højt.

- Der er så mange muligheder for, hvordan man kan ses, også nu under corona, hvis bare man har menneskene, man kan ses med. Så der er masser af muligheder, man skal bare opsøge dem. Mit opslag blev taget rigtig godt i mod, og det er jeg sikker på andres også ville blive.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik