Styrelse har ryddet strand for hybenroser – lokale er rasende

Borgere i Hornbæk er utilfredse med, at Naturstyrelsen pløjer hybenroser op langs klitterne på Nordkysten.

Hybenrosen er blevet pløjet op i Hornbæk, da det er en invasiv art. Foto: Kim John Andersen

Hybenrosen er blevet årsag til splid i Hornbæk.

Her er Naturstyrelsen i gang med at rydde klitterne på Hornbæk strand for blomsten og dens tilhørende busk. Men ikke alle er tilfredse med rydningen af hybenrosen langs stranden.

På Facebook-gruppen ’Vores Hornbæk’ raser flere borgere over, at blomsten ikke længere pryder deres gåture langs klitterne.

Læs også Frustration over tunnel fra Helsingør til Helsingborg: Nej tak til støj og ødelagt natur

En af de utilfredse borgere er Kim John Andersen, der dagligt går forbi hybenroserne med sin hund.

- Udsigtsmæssigt er det et problem. De er flotte. De pynter i klitterne, og folk kan ikke forstå, hvorfor de absolut skal væk, fortæller han til TV 2 Lorry.

Han stiller sig uforstående overfor, at Naturstyrelsen pløjer hybenroserne op i Hornbæk.

- Jeg tror ikke, det kan blive ligeså flot igen med vegetation, som det var før. Jeg ved ikke, hvad der vil komme i stedet for. Jeg tror ikke på, at der er en plan for ny beplantning, fortæller Kim John Andersen.

Nogenlunde sådan her så der ud, før Naturstyrelsen gik i gang med at udrydde hybenrosen. Foto: Naturstyrelsen

Invasiv art

På Naturstyrelsens hjemmeside fremgår det, at hybenrosen eller rynket rose, som den også kaldes, er en invasiv art, og den derfor skal udryddes.

”Rynket rose sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område. Spredningen af rynket rose medfører en markant nedgang i tilgængeligheden af lys. Dette fører til, at andre arter skygges ud af deres habitat og resultatet er et artsfattigt plantesamfund,” skriver Naturstyrelsen.

Læs også Minister forbyder salg af hybenroser

Dette vil man i Naturstyrelsen gerne undgå, og derfor har skovfoged Mikkel Bornø Clausen været i fuld gang med at pløje hybenrosen og dens rødder op i Hornbæk trods utilfredshed fra borgerne.

- Det ødelægger den oprindelige klitnatur, som skal tilgodeses. Den overtager fuldstændig klitterne, fortæller han om hybenrosen til TV 2 Lorry.

Han forstår godt borgernes problematik ud fra et æstetisk synspunkt, men han hæfter sig ved nødvendigheden af at få fjernet hybenrosen.

Læs også Beboere protesterer: Kampen mod hybenrose ødelægger natur

- Den ødelægger den danske hjemmehørende natur. Folk får ikke set den udvikling, der sker over år. De synes, det er en sød rose, og så glemmer man, at den bliver mere dominerende. Ved at rydde hybenrosen får vi de blottede sandlommer tilbage, siger Mikkel Bornø Clausen.

Naturstyrelsen er for nuværende færdige med at rydde klitterne i Hornbæk for hybenroser og lader nu landskabet stå åbent, så naturen kan finde sig til rette.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik