Støtteordninger på plads i sidste sekund: "Det er et følelsesmæssigt helvede"

Konkurser og fyringer lurede, inden regeringen torsdag fik en aftale på plads om forlængelse af støtteordninger til erhverslivet. På Marienlyst Strandhotel kunne direktøren ånde lettet op.

Det er en ekstremt nervepirrende oplevelse at være virksomhedschef under en krise, som den, der præger Danmark - og resten af verden i øjeblikket.

Og helt voldsomt er det for aktørerne i oplevelsesindustrien, der stort set ligger underdrejet.

Da statsminister Mette Frederiksen mandag den 7. december annoncerede nye restriktioner og lukninger af for eksempel restauranterne, var der ikke aftalt forlængelse af de støtteordninger, der tidligere har holdt hånden under erhvervslivet.

Onsdag lukkede restauranterne. Og først dagen efter - torsdag den 10. december, kunne regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet annoncere, at nu var der en aftale på plads. 

Indstillet på at skulle fyre medarbejdere

På Marienlyst Strandhotel i Helsingør havde direktør Michael Lauritsen dagen før annonceret fyring af 200 medarbejdere. Forliget om forlængelse af støtteordningerne redder arbejdspladserne i Helsingør - og mange andre steder.

quote Det er da et følelsesmæssigt helvede.

Michael Lauritsen, Direktør, Marienlyst Strandhotel

- Det er da et følelsesmæssigt helvede. Jeg stod til ikke at få kompensation og måtte se mine medarbejdere i øjnene og sige, at vi forventer at fyre over 200. Jeg har altid kørt en transparent virksomhed og fortæller, om det går godt eller skidt. Vi står her lige foran jul, og jeg vil ikke sende medarbejdere hjem i den situation og så sende dem et brev nogle dage senere. Det er en rutsjebanetur uden lige. Jeg har respekt for, at de arbejder meget på Christiansborg. Men jeg synes, at de kunne have forberedt sig bedre, siger Michael Lauritsen.

Værst for medarbejderne

Inden aftalen faldt på plads, var hans problem, at han skulle lukke restaurant, spa og casino på  hotellet. Men da virksomheden er et hotel, var der ikke udsigt til støtte, fordi de lukkede dele ikke er selvstændige virksomheder.

Med den nye aftale kan han få del i de støtteordninger, der nu er aftalt, og som foreløbigt gælder frem til 3. januar.

Michael Lauritsen understreger, at selv om han beskriver situationen som et følelsesmæssigt helvede, så har oplevelsen været værre for de medarbejdere, der stod til at miste deres arbejde.

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Erhvervsministeriet for at spørge, hvorfor der ikke er sammenhæng mellem udmelding af nye restriktioner og vedtagelse af støtteordninger. De meddeler i et skriftligt svar:

- Det kan oplyses, at det er regeringens klare ambition at sikre større samtidighed mellem smittedæmpende restriktioner og hjælpepakker. Selvom smitteudviklingen har vist sig uforudsigelig, har regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier af flere omgange lanceret hjælpepakker, der spænder et bredt sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Dette sikkerhedsnet fungerer også ved justeringer via varslingssystemet.

Michael Lauritsen fra Marienlyst Strandhotel er ikke ene om at efterlyse mere gennemskuelighed. Det sukker brancheforeningen HORESTA også efter.

- Vi har bind for øjnene, og så skubber de os ud i mørket, siger Kristian Nørgaard , der er politisk chefkonsulent i organisationen.

Han beklager først og fremmest, at det varslingssystem, som regeringen og myndighederne arbejder efter, ikke også nævner de kompensationsløsninger, der vil blive indført.

- Virksomhederne skal jo potentielt fyre medarbejdere, når de ikke på forhånd ved, hvilken kompensation, de kan få. Og i flere tilfælde mangler der stadig en godkendelse fra EU på gamle kompensationer, når nye ordninger træder i kraft. Men vi er tilfredse med, at vi nu er vendt tilbage til de ordninger, der var gældende i foråret, siger han.

Disse støtteordninger gælder nu