Simon Spies murmaleri udsat for hærværk – nu skal det males helt over

Et portræt af Simon Spies i Helsingør skal males over, men begrundelsen er ifølge politikerne ikke de mange kritiske anklager om sex med mindreårige.

Et kæmpestort murmaleri af Simon Spies står nu til at skulle males over.

Murmaleriet er et af to store murmalerier af den omdiskuterede rejsekonge på Simon Spies Plads i Helsingør.

Ukendte gerningsmænd har for knap en måned siden skrevet ”pædofil” med store bogstaver hen over Simon Spies’ ansigt på maleriet ud mod Stengade, og det har nu fået Helsingørs politikere til at reagere.

På tirsdag skal kommunens kultur – og turismeudvalg på et møde drøfte, om det ødelagte murmaleri skal males endegyldigt over eller om det skal genskabes, fremgår det af dagsordenen.

Og ifølge udvalgets næstformand Betina Svinggaard (S), så bør maleriet males over:

- Hvis vi fik det reetableret, så ville der gå 14 dage og så var der graffiti igen. Så jeg hælder til at det er en god idé at få malet portrættet, der vender ud mod gaden, over, siger hun til TV 2 Lorry.

- På lang sigt vil det være spild af kommunens penge med alt det palaver, der er om Simon Spies, siger hun.

Simon Spies er født og opvokset i Helsingør, og pladsen har været opkaldt efter ham siden 1993, efter en donation fra Simon Spies Fonden betalte for pladsens renovering. 

Upassende glimt i øjet

Det Radikale udvalgsmedlem Knud Mogensen er også enig i at maleriet skal væk. Både fordi det vil være for dyrt at redde, men også fordi portrættet i sig selv kan virke upassende:

- På det billede har han sådan et glimt i øjet, og med alt vi ved, og at nogle af de berørte fra sagen stadig lever, så synes jeg det udtryk ikke virker passende, siger han til TV 2 Lorry.

Sådan så murmaleriet ud inden hærværket. Og det er dette blink med øjet, som Knud Mogensen synes virker upassende.
Sådan så murmaleriet ud inden hærværket. Og det er dette blink med øjet, som Knud Mogensen synes virker upassende.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Og der er bred enighed blandt politikerne om, at maleriet ikke skal genskabes eller renoveres, skriver Helsingør Dagblad.

Ekspert har vurderet maleriet

Murmaleriet er malet af den mexicanske kunstner Adriana del Rocio i samarbejde med den hollandske streetart-kunstner Ruben Poncia.

quote Jeg er ikke meget for, at de, der hærger, skal have lov at bestemme

Betina Svinggaard (S)

Helsingør Kommune har været i kontakt med ekstern rådgiver, Elisabetta Saiu, der har set på hærværket og muligheden for, at det kan genskabes.

- Det har sprayet med spraymaling, som først skal fjernes og så skal det males om igen. Jeg vil være i stand til at reparere små ting på maleriet, men ellers skal kunstneren bag hentes ind, og det vil blive alt for dyrt, især hvis der vil komme hærværk igen efter få dage, siger Elisabetta Saiu til TV 2 Lorry.

Hun har dermed vurderet, at maleriet ikke ville kunne genskabes, som det også fremgår af dagsordenen for udvalgets møde.

Elisabetta Saiu understreger, at der i aftalen med kunstneren bag maleriet hele tiden har været en aftale om, at projektet var midlertidigt, fordi muren det er malet på, er meget skrøbelig. 

Får hærværksmænd lov til at bestemme?

Det piner Betina Svinggaard, at kommunen skal male det over, for det er, at give efter for hærværksudøverne:

- Jeg er ikke meget for, at de, der hærger, skal have lov at bestemme, men i lige præcis den her situation kan det give meget god mening, at det er sådan man gør.

Simon Spies Plads har været omdrejningspunktet for en heftig debat, efter en dokumentar satte kritisk fokus på Spies og hans forhold til unge, kvindelige ansatte.

Efterfølgende blev skiltet, hvor der stod ’Simon Spies Plads’ fjernet af ukendte hærværksmænd, og i september lagde byrådet op til at pladsen skulle skifte navn, og borgere kunne komme med forslag. I slutningen af januar skal den endelige beslutning om pladsens navn tages.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik