Regeringen vil oprette nærhospitaler to steder i Region Hovedstaden

De nye nærhospitaler skal blandt andet udføre undersøgelser og kontrolbesøg som røntgenbilleder og blodprøver, der skal bruges til behandling på et hospital eller ved egen læge.

Regeringen agter at afsætte en pulje på fire milliarder kroner til at opføre mellem 13 og 20 nærhospitaler - hvoraf to af dem skal ligge i Frederikssund og Helsingør.

Det fremgår af regeringens udspil "Tættere på II", som er præsenteret onsdag morgen.

- Der er for langt til sundhedstilbuddene, konstaterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det har længe været et spørgsmål præcis, hvad der skal udgøre et nærhospital. I regeringens udspil er det formuleret således:

- Nærhospitaler med sygehusfunktioner, kommunale tilbud og for eksempel almen praksis, som tilbyder borgere med for eksempel flere kroniske lidelser eller samtidig somatisk og psykiatrisk sygdom et sammenhængende og nært sundhedstilbud.

De tidligere hospitaler i Helsingør og Frederikssund blev i 2013 samlet under navnet Nordsjællands Hospital. 

I den forbindelse blev Helsingør Hospital lukket og omdannet til et sundhedshus, da det skulle afløses af et nyt supersygehus i Hillerød.

Præcis hvilke funktioner de nye nærhospitaler skal varetage, skal dog fastlægges af Sundhedsstyrelsen.

Dermed er det ikke endeligt fastlagt. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer der senere på året et decideret sundhedsudspil fra regeringen.

Ikke sundhedshuse

Der er dog i regeringens udspil onsdag allerede nævnt en række undersøgelser og kontrolbesøg, der ifølge regeringen er relevant for nærhospitalerne.

De kommende nærhospitaler skal ifølge regeringen flytte sygehusfunktioner, som kan leveres uden for akutsygehusene, tættere på borgerne.

Eksempelvis er det beskrevet sådan, at et røntgenbilleder, blodprøver eller EKG, der skal bruges til behandling på et hospital eller ved egen læge, skal kunne foretages på et nærhospital.

Det kan også være type 2-diabetes-, KOL- eller hjertekar-kronikere, der kan gå til kontrol på besøg på et nærhospital i stedet for et af de nuværende sygehuse.

Regeringen er blevet kritiseret for at det reelt ikke er "nærhospitaler" man opretter, men "sundhedshuse" uden senge til indlæggelse.

Til det svarer Magnus Heunicke på pressemødet, at der allerede findes sundhedshuse i kommunerne. Det er en ny ting, som man vil indføre, så det skal have et nyt navn.

- Det, at man er på et hospital ambulant (uden sengeindlæggelse, red.) er blevet meget mere normalt, end det var tidligere. Så på den måde passer nærhospital godt, siger Magnus Heunicke. 

De fire milliarder kroner, der afsættes skal gå til bygninger, materiel og it-investeringer, der er nødvendige for at danne nærhospitalerne. Det fremgår ikke af udspillet, hvor pengene til driften - altså eksempelvis løn til personale - skal komme fra.

Forslaget til placeringen af nærhospitalerne er lavet ud fra en overordnet vurdering af befolkningsgrundlag, afstand til akutsygehus og sygdomsbilledet i områderne.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik