Øresundsakvariet kæmper mod lukning: Nu er der måske hjælp på vej

Frygten for at miste en masse viden om Øresund får nu SF til at sætte det lukningstruede Øresundsakvarium på finansloven.

- Det er skide godt. Andet kan man ikke rigtig sige.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra akvariechef, Jens Peder Jeppesen, inden TV 2 Lorrys journalist når at stille sit første spørgsmål.

quote Hvis vi skal overleve, så skal vi op og have samme vilkår som andre akvarier og zoologiske haver

Jens Peder Jeppesen, Akvariechef, Øresundsakvariet

TV 2 Lorry har kontaktet akvariechefen, efter at SF har meldt ud, at partiet vil sætte Øresundsakvariet i Helsingør på finansloven med forslag om en permanent bevilling på tre millioner kroner om året.

- Jeg er jo rigtigt, rigtig glad for, at de tager vores bøn op. Hvis vi skal overleve, så skal vi op og have samme vilkår som andre akvarier og zoologiske haver, fortæller Jens Peder Jeppesen.

Falder mellem to stole

Øresundsakvariet er ejet af København Universitet, og derfor har de gennem årene ikke kunnet søge årlig statsstøtte på linje med de øvrige zoologiske haver og museer rundt om i landet, da det er et krav, at man skal være selvejende for at få del i støtten.

quote Der er mange ønsker og sjældent penge til det hele

Trine Torp, folketingsmedlem for SF

Derfor har Øresundsakvariet været afhængige af, at Københavns Kommune betaler driften. Men universitetets dårlige økonomi er blandt andet gået ud over Øresundsakvariet, der har overtaget flere og flere af driftsudgifterne selv.

- Hvis ikke vi får tilført penge, så er vi nok nødt til at lukke. Ellers skal der komme nogle andre med en redningskrans. Det er sindssygt dyrt at drive et akvarie på grund af den teknik, der skal bruges.

Jens Peder Jeppesen, akvariechef ved Øresundsakvariet under Københavns Universitet.
Jens Peder Jeppesen, akvariechef ved Øresundsakvariet under Københavns Universitet.
Foto: TV 2 Lorry

Det er ikke første gang, at Øresundsakvariet får en politisk håndsrækning.

Akvariet har med jævne mellemrum været truet af lukning, og senest reddede det skindet ved finanslovsforhandlingerne for 2018, da det blev tildelt to millioner kroner i statsstøtte.

Den støtte udløber i år, og derfor stiller SF nu forslag om en permanent bevilling.

-  Kysten og havet er en stor en del af vores selvforståelse, og Øresundsakvariet spiller en afgørende rolle for forståelsen og bevarelsen af havområderne, som omgiver os i Nordsjælland. Det vil være katastrofalt, hvis det forsvandt sammen med akvariet, lyder det fra SF's folketingsmedlem Trine Torp.

Ingen garanti

Selvom SF har bebudet, at de vil sætte akvariet på finansloven, så er der stadig langt vej endnu. Forude venter forhandlingerne med regeringen og de andre støttepartier, men Trine Top har svært ved at se, at de ikke skulle nå i hus.

- Jeg har svært ved at se, at man ikke har en interesse i at holde hånden under et øresundsakvarie, som har en vigtig rolle i forskningen af Øresund, siger hun og fortsætter: 

- Der er altid knaster, når man skal sidde ved et finanslovsbord. Der er mange ønsker og sjældent penge til det hele. Men det er vigtigt, at vi finder løsning.

quote Hvis vi bliver inviteret til finanslovsforhandlinger, så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at redde det

Mette Abildgaard, politisk ordfører for De Konservative

Ved finanslovsforhandlingerne for 2018 var det Det Konservative Folkepartis daværende gruppeformand Mette Abildgaard, der pressede på for økonomisk støtte til Øresundsakvariet. Den opbakning er ikke røget, selvom partiet umiddelbart ikke er inde over finanslovsforhandlingerne denne gang.

- Jeg vil bare være megaglad for, hvis det kan lade sig gøre. Hvis vi bliver inviteret til finanslovsforhandlinger, så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at redde det, siger Mette Abildgaard til TV 2 Lorry.

Regeringen er tavs

Tilbage på Øresundsakvariet i Helsingør kan akvariechef Jens Peder Jeppesen ikke gøre meget andet end at folde hænderne og håbe på, at hans bøn om økonomisk støtte giver pote.

- Jeg håber det brændende. En ting er, at vi mister en fantastisk arbejdsplads, hvis vi må lukke. Men samfundet mister også en vigtig kilde til information om livet i Øresund, siger han og fortsætter:

- Jeg tror og håber, at det går i koalition med de andre partier. Men pengene er små, så man kan aldrig vide. Den Blå Planet mangler også penge, så hvor, den lander henne, er usikkert.

Regeringen fremlagde 30. august sit forslag til en en finanslov for det kommende år, og her fremgår det, at man ønsker at afsætte 25,3 milliarder kroner til forskning. Hvorvidt det kommer til at smitte af på Øresundsakvariet oplyses ikke.