Nye fiskekvoter kvæler turisterhverv: Peter frygter at gå glip af sit 50-års jubilæum

Om få år kan Peter Øllgaard på papiret holde 50-års jubilæum. Men en ny aftale om fiskekvoter kan sætte en stopper for den fest.

Om tre år kan Peter Øllgaard, der er ejer af Fishing.dk, holde 50-års jubilæum. Og selvom der er kort tid til, så frygter han, at han må vinke farvel til milepælen.

Peter Øllgaard driver turbåde, der sejler lystfiskere ud på vandet for, at de kan fange blandt andet torsk. Men en ny aftale i EU kan spænde ben for det erhverv.

Tirsdag besluttede fiskeministrene i EU's medlemslande nemlig at reducere torskekvoterne i Østersøen markant - faktisk med hele 88 procent.

quote Jeg tror simpelthen, vi kommer til at lukke.

Peter Øllgaard, ejer, Fishing.dk

Og det ser ud til at få alvorlige konsekvenser for turbådene i vores sendeområde. Det er nemlig besluttet, at lystfiskere kun må fange én enkelt torsk pr. dag.

En kvote der med stor sandsynlighed kommer til at påvirke turbåds-erhvervet. Det mener Peter Øllgaard.

- Hvem vil betale et par hundrede kroner for at komme med ud og fange én fisk?, spørger han, da TV 2 Lorry taler med ham.

"Næppe mange" konkluderer han efterfølgende.

Nye kvoter for lystfiskeri

Lystfiskeri efter torsk i vestlige Østersø: 

  • I 2022 må der tages 1 torsk med hjem pr. dag. Kun rekreativt fiskeri efter torsk.
     
  • I perioden fra 15. januar til 31. marts vil der være fuldstændigt forbud mod rekreativt fiskeri efter torsk.


  • Fra 15. februar til 31. marts er der helt lukket for fiskeri, dog med visse begrænsede undtagelser, særligt for små fartøjer, som blandt andet fisker med garn.


  • I 2022 må der hjemtages en fedtfinneklippet laks pr. dag pr. person. Det er nyt, at der er restriktioner i det rekreative fiskeri efter laks.


Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Hårdt presset

Peter Øllgaard og hans medarbejdere har årligt omkring 30.000 lysfiskere med ude - blandt andet på Øresund. Men med den nye aftale, forventer han, at vinke farvel til en stor del af de mange fiskere.

Et farvel der kan få store konsekvenser.

- Jeg tror simpelthen, vi kommer til at lukke, siger han.

Peter Øllgaard frygter, at de nye kvoter bliver enden på turfiskerne.
Peter Øllgaard frygter, at de nye kvoter bliver enden på turfiskerne.
Foto: Privatfoto

Peter Øllgaard er dog langt fra den eneste, der bliver påvirket af de nye regler. Ifølge Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog hos Danmarks Sporsfiskerforbund er reduktionen dog nødvendig.

- Vi er klar over, at situationen (med torskebestanden red.) er så barsk, at vi er nødt til at gøre noget, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men hvis man fra politisk side ikke holder hånden under turbådene, så lukker de.

Danmarks Sporsfiskerforbund håber derfor, at der bliver fundet og tildelt penge til turbådene, så de kan holdes i gang i 2022, hvorefter torsketanden forhåbentligt stiger.

- Men hvis der ingen fremgang er i torskebestanden der, så skal man selvfølgelig overveje, om man stadig kan holde hånden under dem, siger Kaare Manniche Ebert.

I januar 2017 blev der også indført torskekvoter. Det betød, at der flere steder i landet maksimalt måtte fanges mellem tre og fem torsk om dagen pr. lystfisker.

Et år efter kunne det mærkes.

- Torskekvoterne har betydet at kunderne forsvinder. Ingen lystfiskere er interesserede i at fiske fra en turbåd, når de kun må fange tre eller fem torsk om dagen, lød det dengang fra Jens Hartmann, der er talsmand for lystfiskere i Helsingør.

Tilbage ved Peter Øllgaard, er der heller ikke meget optimisme at spore. 

- Man må ikke misforstå os. Vi ved, vi skal gøre noget (ved torskebestanden red.), men hvis vi ikke bliver kompenseret for det her, så er vi færdige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik