Nordsjællandsk kommune blandt finalisterne til europæisk miljøpris

Helsingør Kommune er sammen med fire andre kommuner nu i finalen om at vinde europæisk miljøpris.

Der bliver gået den ekstra mil i Helsingør Kommune, når det gælder kampen for et bedre klima.

Og den mil betyder så meget, at den nordsjællandske kommune nu kan bryste sig af at være indstillet til en finaleplads om prisen European Green Leaf Award – en, som navnet antyder, europæisk miljøpris, der uddeles til den grønneste kommune i Europa.

Helsingør Kommune er blandt de i alt fem finale-kommuner eller -byer, der har mellem 20.000 og 100.000 indbyggere. Alle gør de en særlig indsats for klimaet og kan bruges som eksempler til at inspirere andre byer rundt i verden.

Fakta om European Green Leaf Award

  • Den prestigefylde titel European Green Leaf uddeles hvert år til europæiske byer eller kommuner på mellem 20.000-100.000 indbyggere som en anerkendelse af deres grønne indsatser. Prisen hører under Europa Kommissionens arbejde.
  • Prisen vil i givet fald gøre Helsingør Kommune til grøn ambassadør i Europa i 2021 til inspiration for andre. Vinderen af titlen modtager desuden 75.000 euro til at iværksætte nye ambitiøse miljø- og klimatiltag i løbet af året.
  • Helsingør Kommune og de andre deltagere i konkurrencen er blevet evalueret af internationale tekniske eksperter inden for seks områder: klima og energi, mobilitet, cirkulær økonomi, luftkvalitet og støj, natur og biodiversitet samt vand.
  • Senere på året vil der blive arrangeret en særlig award ceremoni, hvor finalisterne skal præsentere deres klima- og miljøarbejde for en international dommerkomite, der ud over kommunens egne forpligtelser vil bedømme evnen til at kommunikere og inddrage borgerne samt kommunens potentiale som ambassadør for European Green Leaf-formålet. Grundet corona-situationen er datoen for prisoverrækkelsen endnu ikke fastlagt.
  • Ud over Helsingør Kommune er der to andre danske finalister, Ringkøbing-Skjern og Nyborg kommuner, mens de to sidste er Gabrovo i Bulgarien og Lappeenranta i Finland.

Kilde: Helsingør Kommune

Borgmester: Aktiv klimapolitik har givet resultater

Med andre ord vækker Helsingør opsigt ude i den store verden – og det glæder borgmesteren.

- Jeg er meget glad for den anerkendelse, som kommunen allerede nu har fået ved at blive udvalgt til finalen. Vi har i årevis ført en aktiv klimapolitik, som har givet resultater, og jeg er stolt over, at vores samarbejde med borgerne og private virksomheder om grønne løsninger kan vise vejen for andre byer og kommuner i Danmark og udlandet, lyder det fra Benedikte Kiær (K) i en pressemeddelelse.

Finalisterne til European Green Leaf Award er blevet vurderet efter seks kriterier om klimaindsats, bæredygtig mobilitet, natur og biodiversitet, luftkvalitet og støj, affaldshåndtering og cirkulær økonomi samt vandkvalitet.

I indstillingen til finalen har Helsingør Kommune blandt andet fået ros for en klimaindsats, der inddrager borgerne og en bæredygtig offentlig transport.

- Alene inden for det seneste år har Helsingør Kommune vedtaget en cyklistplan, en biodiversitetsplan og en plan for klima og bæredygtighed. Sammen med vores mange konkrete tiltag har det helst sikkert været medvirkende til at give en placering i den europæiske Green Leaf Award-finale, siger Christian Holm Donatzky, som er formand for kommunens By-, Plan- og Miljøudvalg.

Udvalgte fakta om Helsingør Kommunes klimaindsats

  • I Plan for klima og bæredygtighed 2020-2030 præsenteres 11 delmål og indsatsområder inden for en række centrale områder som f.eks.: energi og energibesparelser, klimatilpasning, transport, biodiversitet, uddannelse, og indkøb.
  • Det overordnede mål for Helsingør Kommune er, at CO₂-udledningen inden for kommunegrænsen (borgere, virksomheder, kommunen, inkl. transport) skal nedbringes fra 6,8 ton pr. borger pr år (2008) til højst 1,7 ton CO₂ pr. borger pr år i 2030, og til 0 i 2045. Den seneste kortlægning, som angår 2017, viser at udledning af CO₂ i hele Helsingør Kommune er faldet til 4,3 ton per borger per år. Det svarer til et fald på 36 procent siden 2008.
  • Helsingør Kommune har forpligtet sig til vedvarede CO2-reduktion i en række aftaler:
    • Danmarks Naturfredningsforenings Klimakommune-aftale. Helsingør er Klima Plus-kommune
    • EU’s borgmesterpagt (Covenant of Mayors): Global sammenslutning af byer, der arbejder for mere ambitiøse klimamål. Et aktuelt mål er at reducere CO2-udledningen med 40% i 2030.
    • DK2020: Initiativ fra C40, CONCITO og Realdania, der går ud på at 20 danske kommuner skal være frontløbere i indsatsen for at gennemføre Parisaftalens mål om en temperaturstigning på højst 1,5 grader.

Kilde: Helsingør Kommune

Penge at spare ved energitjek for boligejere

Et af de konkrete tiltag, kommunen har iværksat, er et tilbud om energitjek til kommunens boligejere. Ved et energitjek gennemgås boligen med en energirådgiver, som giver anbefalinger til energibesparende forbedringer som for eksempel at udskifte vinduer, isolere loft og vægge, eller udskifte oliefyret med en varmeløsning, der kører på vedvarende energikilder.

- I 2019 blev der gennemført 85 energitjek, mens der i år indtil nu er bestilt 76 energitjek, som er i fuld gang med at blive udført, udtaler Karen Marie Pagh Nielsen, chefkonsulent i Klimasekretariatet i Helsingør Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik