Museum sætter “enestående dejlig” besøgsrekord: Derfor ærgrer direktøren sig alligevel

Danske ferierende strømmede til M/S Museet for Søfart i Helsingør - men manglende gæster fra udlandet sender museet på dyster kurs. 

01:55

Få et kig ind i museet her. Video: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Tælleapparaterne ved M/S Museet for Søfart har været på overarbejde den sidste måned. 

Således har museet i Helsingør sat besøgsrekord i juli måned. 27.186 gæster lagde vejen forbi - og juli 2020 er dermed måneden med flest besøgende nogensinde.

Læs også Museum med opråb: Har du denne sweater på loftet?

Til sammenligning var der i juli måned sidste år 15.000 gæster, oplyser direktør Ulla Tofte til TV 2 Lorry. 

- Det er skønt. Tallene er tre gange højere end vores mest optimistiske håb før sommerferien, siger Ulla Tofte til TV 2 Lorry. 

Det her er enestående dejligt, men desværre en parentes

Ulla Tofte, direktør på M/S Museet for Søfart

De seneste måneder har både været en tur i høj og stormfuld sø og givet vind i sejlene for museet i Helsingør - og også helt generelt for andre kulturinstitutioner landet over.

Coronakrisen betød lukkede døre og fyringer, mens dårligt vejr, den politiske aftale om halv pris på museer og begrænset rejselyst i juli har sendt danskere i hobetal til blandt andet M/S Museet for Søfart. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Besøgende i juli

Juli måned har altid været den bedste i forhold til antal besøgende for M/S Museet for Søfart.

 

Besøgstallene er som de fleste andre museer afhængige af (dårligt) vejr:

 

  • I 2018, hvor sommeren var historisk god og bød på 22 sommerdage (mere end 25 grader) i juli var besøgstallet bare 11.000 i juli måned.
  • I 2019 var der 11 sommerdage i slutningen af juli og gav et besøgstal på 15.000.
  • I 2020 har der været to sommerdage i juli, og altså over 27.000 besøgende. 

 

Kilde: TV 2 Vejret og M/S Museet for Søfart

Ikke plads

Museet har samtidig markedsført sig selv i hele hovedstadsområdet og husstandsomdelt reklamer for at lokke folk til, oplyser Ulla Tofte. 

Faktisk nåede museet dertil, at der simpelthen ikke var plads til alle. 

- Vi har næsten dagligt været nødt til at lukke dørene på grund af corona-restriktioner. Det har været mellem klokken 14 og 15, og så har vi bedt folk om at gå en tur på Kronborg eller ind i byen, mens de ventede, siger Ulla Tofte til TV 2 Lorry.

Læs også Her er de mest besøgte museer i Hovedstadsområdet

Trods den gode juli måned ser M/S Museet for Søfart nu atter ud til at sætte kurs mod usikkert farvand de næste måneder.

- Det her er enestående dejligt, men desværre en parentes. For hvis tendensen for juli måned fortsatte ville vi være være tilbage på niveau rent økonomisk. Men det forventer vi ikke. Når danskernes ferie er ovre, skulle de udenlandske turister rykke ind, men sådan bliver det ikke, siger Ulla Tofte. 

Tak til Mikkel Beha

Den gode juli måned gav dog også undervejs anledning til hovedbrud. Alle timelønnede og frivillige havde fået besked på, at de ikke skulle arbejde i juli. Men da køen af gæster meldte sig i Helsingør, skulle de pludselig kaldes ind igen, og vagtplanerne måtte lægges på ny. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

M/S Museet for Søfart

Inden M/S Museet for Søfart slog dørene op for den nye bygning i oktober 2013, havde det haft til huse på Kronborg Slot siden 1915 under navnet Handels- og Søfartsmuseet.

 

Der havde gennem en årrække været overvejelser om nye rammer til museet, og valget faldt på værftsområdet i Helsingør – en grund hvor der i århundreder er bygget skibe, og som i perioden 1882 til 1985 husede én af Danmarks betydelige aktører i skabelsen af nutidens maritime Danmark.

 

Kilde: M/S Museet for Søfart

 

Midt i juli fik besøgstallet endnu mere medvind, da TV 2 sendte Kurs mod danske kyster med Mikkel Beha og familien. I første afsnit den 16. juli var de på besøg hos museet for blandt andet at besigtige udstillingen om Mikkel Behas far, søfareren Troels Kløvedal.

Læs også Troels Kløvedal-udstilling vender hjem til eventyrerens gamle læreplads

- Det kunne mærkes flere dage efter, og det var vi naturligvis meget glade for. 500.000 danskere så med, og det er en reklame, der er svær at betale, siger Ulla Tofte. 

Ud af de 27.186 gæster var mange førstegangsbesøgende, og cirka 17.000 var børn. Museet har gennemført publikumsundersøgelser i løbet af sommeren. De skal kaste lys over, hvorfor gæsterne har valgt at besøge netop M/S Museet for Søfart.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?