Sæl fundet skuddræbt på strand: Lokal udlover stor dusør

Fundet af en død sæl har fået en lokal borger til at udlove en dusør til den, der kan pege dem i retning af sælens drabsmand. Naturstyrelsen tror ikke, sælen er skudt ulovligt.

Sæler deler ofte vandene. Fiskere er trætte af, at dyrene spiser deres levebrød, mens naturentusiaster synes, de er spændende at kigge på, når de slænger sig på sten og strande.

Mille Madsen fra Hørsholm hører blandt naturentusiasterne, og derfor blev hun noget harm, da hun tirsdag fandt en død sæl på stranden ved hendes arbejdsplads i Ålsgårde i Helsingør Kommune.

For fødderne af hende, mellem sten og sand, lå en død, spættet sæl. Den havde et hul i hovedet, som kunne indikere, at den var blevet dræbt af skud, og Mille Madsen tror også, at sælen er blevet skudt.

quote Det er svært at finde ud af, om der er sket noget ulovligt, for den pågældende sæl kan være drevet mange kilometer. Hvis vi ser eller hører noget, så skal vi nok gå ind i sagen.

Lars Worm, vildtkonsulent i Naturstyrelsen Nordsjælland

- Først blev jeg jo ked af det. Den er rimelig stor, når den ligger der. Den har bestemt en nuttethedsfaktor. Men så blev jeg harm. Sælen er jo et fredet dyr, og folk skal jo ikke bare skyde den, siger Mille Madsen til TV 2 Lorry.

Sæler - om de er spættede eller grå - er sandt nok fredet i Danmark, men danske fiskere, som har problemer med gråsæler, der ødelægger deres fangst eller redskaber, kan søge om dispensation til at regulere - og med andre ord - dræbe sælerne.

Udlover stor dusør

Mille Madsen forstår godt, at sælerne kan være et problem for fiskerne, når de store vandpattedyr går i fiskernes net og stjæler deres levebrød, men:

- Min sympati ligger hos dyrene. Jeg synes generelt, det er forkert, at mennesker skyder dyr. Det er jo os, der låner naturens område. Jeg forstår ikke, at man bare kan skyde sælen og lade den ligge.

Det var her på stranden i Ålsgårde, at Mille Madsen fandt den døde sæl.
Det var her på stranden i Ålsgårde, at Mille Madsen fandt den døde sæl.
Foto: Privatfoto

Derfor har hun - med sin arbejdsplads, tøjfirmaet Neo Noir, i ryggen taget et usædvanligt skridt. En dusør på 5.000 kroner går til den, der kan give oplysninger om den, der har dræbt sælen.

- Vi vil gerne vide, hvem der har gjort det, og vi vil skabe opmærksomhed omkring problemet, så de andre sæler ikke også bliver skudt, siger Mille Madsen, der har annonceret dusøren på Facebook.

Hvis Mille Madsen og hendes arbejdsplads finder ud af, hvem der har dræbt sælen, vil de melde vedkommende til politiet, forklarer hun, for selvom der er folk, der har tilladelse til at dræbe sælerne, så er der risiko for, at der er sket noget ulovligt, mener hun.

Svært at finde ud af, om der er sket noget ulovligt

Lars Vorm, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen i Nordsjælland har selv set sælen, som Mille Madsen fandt. Den blev hentet af en af hans kolleger onsdag morgen og ligger nu i en fryser.

- Der er et hul i hovedet, den kan sagtens være skudt med riffel af lille kaliber, og det kan også være ok. Både i Danmark og Sverige er der folk, der får tilladelse til at regulere sæler, siger Lars Worm og forklarer, at man i Sverige har indført licensjagt på sælerne, hvor der er fastsat en kvote på, hvor mange der må skydes.

Vildtkonsulenten vurderer, at der er givet cirka 15-20 tilladelser til at skyde sæler i Nordsjælland, og han mener, at det er sandsynligt, at sælen er blevet skudt af en med en reguleringstilladelse, siger han.

Mille Madsen og Neo Noir udlover dusør til den, der kan fortælle, hvem der har skudt sælen. Lars Worm fra Naturstyrelsen mener, at det er sandsynligt, at sælen er blevet skudt af en, der har tilladelse til det.
Mille Madsen og Neo Noir udlover dusør til den, der kan fortælle, hvem der har skudt sælen. Lars Worm fra Naturstyrelsen mener, at det er sandsynligt, at sælen er blevet skudt af en, der har tilladelse til det.
Foto: Mille Madsen

Lars Worm forsikrer, at man hos Naturstyrelsen tager det meget alvorligt, hvis de skulle få nys om, at sælen er blevet skudt af en person uden tilladelse.

- Det øjeblik, vi har noget, der kan danne baggrund for, at man på et tidspunkt står med en eller flere personer, man kan sigte, så er der tale om overtrædelse. Dyrene er fredede, så det tager vi ligeså alvorligt, som hvis det var andre dyr, siger han.

- Det er svært at finde ud af, om der er sket noget ulovligt, for den pågældende sæl kan være drevet mange kilometer. Hvis vi ser eller hører noget, så skal vi nok gå ind i sagen.

Den døde sæl fra Ålsgårde ligger på frys og venter nu bare på at blive fragtet til Det Tekniske Universitet i Lyngby, hvor den skal bruges til forskning og undervisning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik