Lav vaccinetilslutning undrer borgmester: Som familie er de mere eksponerede for smitte

Stigende smitte får nu Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær til at slå et slag for, at flere lader sig vaccinere - og teste.

I et opslag på Facebook opfordrer Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, nu til, at flere af kommunens borgere lader sig vaccinere - og at flere lader sig teste. Samtidig efterlyser hun bedre testfaciliteter og mere kapacitet.

Men først til vaccinerne, hvor borgmesteren opfordrer flere til at tage imod dem.

- Smitten stiger voldsomt i øjeblikket, og vi kender efterhånden alle nogen, som er blevet smittet med corona. Flere medarbejdere på Rådhuset har desværre fået positivt corona-svar, men heldigvis er de vaccinerede – for ellers var de blevet mere syge end dét, de er nu, skriver hun i Facebook-opslaget.

quote Det undrer mig meget, at vi har færrest færdigvaccinerede i aldersgruppen 12-35 år sammenlignet med resten af Nordsjælland

Benedikte Kiær, borgmester, Helsingør

Helsingørs vaccinationstal er på niveau med landsgennemsnittet, men Benedikte Kiær frygter, at vi skal leve med corona mange år endnu og mener i den forbindelse, at vaccination er et godt værn for at undgå alvorlig sygdom. Hun er dog samtidig bekymret, fordi mange af de yngre Helsingør-borgere ikke er vaccineret.

- Det undrer mig meget, at vi har færrest færdigvaccinerede i aldersgruppen 12-35 år sammenlignet med resten af Nordsjælland – vi ligger markant lavere med godt 6-7 procent. Og det er lige den aldersgruppe, der har børn i daginstitution og skole eller selv går i skole – og det betyder, at man som familie er endnu mere eksponeret for at blive smittet, skriver hun på Facebook og anbefaler, at man tager imod tilbuddet om vaccination. 

Hun tilføjer:

- Jeg har selv to små børn, og er derfor mere udsat for at blive smittet. Derfor var jeg ikke i tvivl, da jeg fik tilbuddet om vaccination. Både for at undgå et slemt sygdomsforløb, hvilket er særdeles bøvlet med to små guldklumper – men også fordi jeg har en far på 93 år, som jeg gerne vil passe på. Derfor er både jeg og min mand vaccinerede, skriver hun.

quote Det er simpelthen et problem, at vi nede på stationen står i kø til en kviktest på mere end en time

Benedikte Kiær, borgmester, Helsingør

Men en ting er vacciner og noget andet er test. Og Benedikte Kiær efterlyser en forbedring af testkapacitet og testforhold i Helsingør.

- Det er simpelthen et problem, at vi nede på stationen står i kø til en kviktest på mere end en time. Og så kunne vi godt tænke os, at der bliver skruet op for mulighederne for PCR-test, siger Benedikte Kiær til TV2 Lorry.

Testcenter er for koldt

I Helsingør gennemføres der PCR-tests i en af de gamle værftshaller, men stedet er ifølge borgmesteren ved at være for koldt til, at det er egnet. Derfor er kommunen i samarbejde med Region Hovedstaden på jagt efter et nyt - og varmere - sted, hvor borgerne kan blive testet.

Et af problemerne i forhold til at udvide er mangel på arbejdskraft.

- Den store udfordring i øjeblikket er, at det er svært at finde poderne – og derfor er det ikke kun i Helsingør, vi bruger lang tid i køen; det sker også andre steder i landet. Men det stopper os ikke – vi fortsætter med at presse på for flere test. For det mest effektive værn for at stoppe smitten er, at vi bliver testet og kan stoppe, at smitten bliver bragt videre, skriver hun på Facebook.

Nyt sted besigtiget

Pernille Lohse, der er chef for Testcenter Danmark i Region Hovedstaden, bekræfter over for TV 2 Lorry, er der er en tæt dialog med Helsingør Kommune.

- I alle kommuner forsøger vi i øjeblikket at opskalere på de lokale testcentre. Og så sent som i dag har vi besigtiget et nyt sted med henblik på at etablere PCR-testcenter. Det er rigtigt, at det nuværende er for koldt, og samtidig leder vi efter noget, hvor vi kan gå højere op i kapacitet, siger hun.

Samtidig er der også dialog med Copenhagen Medical for at finde et mere egnet sted til lyntests i Helsingør. Og her handler det ifølge Pernille Lohse også om at øge kapaciteten.

- Men man skal jo så huske, at hvis man har symptomer eller er nær kontakt, så skal man ikke få foretaget en lyntest - så skal man have en PCR-test.

Hun håber, at et nyt sted kan være på plads inden for få uger.

Ifølge borgmester Benedikte Kiær er der i øjeblikket syv borgere fra Helsingør, der er indlagt med corona.