Kloakmester vil have børn ud i virkeligheden - nu tager han selv affære

En kloakmester fra Helsingør mener, at børn bliver skærmet for meget og dermed går glip af vigtig læring fra barnsben – nu har han taget sagen i egen hånd.

Kristian Rasmussen har været kloakmester i 12 år.

I et job som hans møder man mange mennesker og løser måske nok en af den slags opgaver, der ikke er så mange, der har ekspertise i.

Men det kunne ændre sig, hvis flere i en langt tidligere alder fik mulighed for at komme tæt på og være med på sidelinjen, når han laver sit arbejde.

Faktisk mener Kristian Rasmussen, at man kan ændre noget helt fra barnsben.

- Når vi møder op ved en børnehave eller lignende med gravemaskiner, værktøj og alt det, vi har, så kan jeg se de små drenge lyser op. Jeg kan se lyset i øjnene på dem. Men samtidig kan jeg også se skrækken i øjnene på pædagogerne, siger han til TV 2 Lorry.

Herefter bliver børnene som oftest skærmet i så høj grad, at det, der kunne være en stor oplevelse, bliver en fesen omgang, forklarer Kristian Rasmussen.

Det er scener som disse, Kristian Rasmussen oplever, at børn bliver skærmet fra - og det er ærgerligt.
Det er scener som disse, Kristian Rasmussen oplever, at børn bliver skærmet fra - og det er ærgerligt.
Foto: Privatfoto / Facebook

Oplevelse fra barnsben kan gøre indtryk senere

Den erfarne kloakmester fra Helsingør mener, at der potentielt tabes særligt drenge, der kunne blive til glimrende håndværkere, allerede fra de er helt små. Og det er ærgerligt, for der er mangel på hænderne, der kan skrue, svejse, banke og hamre – også i fremtiden.

- Vi mangler de unge i den sektor, jeg arbejder indenfor. Helt vildt, siger han og tilføjer:

- Måske er det også fordi, børnene altid bliver skærmet fra håndværksfagene, helt fra de er små. I stedet bliver de pakket ind i denne her børneverden, hvor mange ting er farligt – og i en verden som måske lavet af kvinder til piger, lidt groft sagt.

- Og det er det samme i skolen. Der handler det om den boglige tilgang, og hvis ikke man kan det, er det bare ærgerligt. Det er selvfølgelig gjort med de bedste intentioner, men det virker ikke altid. Der mangler måske en anden måde at se tingene på – og jeg tror særligt, at det er drengene, det går ud over.

Kloakmester: Nogle børn mangler sammenhængen for at forstå regnestykket

Kristian Rasmussen mener, at en del børn skal have leget det boglige ind for at finde ud af, hvorfor de overhovedet skal lære at læse, skrive, regne og dividere.

- Jeg har lige ansat en lærling, Mustafa. Han er 18 år og kan hverken læse, skrive eller regne. Han har heller aldrig vidst, hvorfor det er vigtigt at kunne. Men når han kommer herud og tager fat hos mig, forstår han, hvorfor han skal kunne det, siger kloakmesteren.

Og med oplevelsen af, at børn blev skærmet fra håndværksfagene og opfattelsen af, at mange børn kan have glæde af at forstå sig mere på de håndværksmæssige fag, kunne han ikke lade være med at reagere, da han besøgte en daginstitution i Snekkersten for ganske nyligt.

Her stod to punkterede ladcykler, som tydeligvis ikke blev brugt.

Sponsorerer el-ladcykler til institution

Da han spurgte lederen til, hvorfor de stod der og var punkterede var svaret, at ingen havde haft tid til at se på dem – og at de for øvrigt var for tunge at køre med til at personalet kunne bruge dem.

- Jeg tænkte, at ungerne skulle have mulighed for at komme ud og se den virkelige verden. Udenfor hegnet i daginstitutionen og tættere på for eksempel håndværkerne.

- Så jeg kontaktede en forhandler af el-ladcykler og tog herefter fat i lederen og spurgte, om de var interesseret i, at jeg sponsorerede to nye. Det var et tilbud, hun ikke kunne sige nej til, siger Kristian Rasmussen.

Kristian Rasmussen har firmaet Gurrelyst Kloak, hvor han er kloakmester.
Kristian Rasmussen har firmaet Gurrelyst Kloak, hvor han er kloakmester.
Foto: Privatfoto / Facebook

Han håber, at børnene for eksempel kan komme en cykeltur ud til hans virksomhed, der ligger knap fem kilometer fra institutionen.

På dem måde kan de komme helt tæt på de store maskiner og måske endda få en oplevelse, som vil sætte sig så meget fast, at den kan få betydning for deres valg af uddannelse senere i livet.

- De må gerne tage herud og kravle rundt på maskinerne. Vi lever for adskilt. Ungerne er et sted og vi andre er et andet sted. Vi skal have blandet det mere, så de forstår tingenes sammenhæng og bliver en del af tingenes sammenhæng, siger Kristian Rasmussen til TV 2 Lorry.

Kristian Rasmussen regner med, at de to el-ladcykler bliver afleveret til institutionen indenfor et par uger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik