Kæmpedonation skal omdanne skibsværft til unikt uddannelsessted

A.P. Møller Fonden donerer 88 millioner kroner til nyt uddannelsescenter for maritime uddannelser i Helsingør.

Helsingørs historiske værftshaller skal om få år huse fremtidens bådebyggere og sejlmagere.

AP Møller Fonden har doneret 88 millioner til en ombygning af en af de gamle værftshaller til U/Nords maritime håndværksuddannelser, oplyser U/Nord til TV 2 Lorry. 

Donationen glæder direktør i U/Nord, Flemming Zachariassen:

- Man kan få indtryk af, at bådebygger og sejlmager er noget, der hører fortiden til. Men det er en topmoderne industriuddannelse – med en kæmpe maskinpakke, der inkluderer de nyeste teknologier, og det kræver de rette faciliteter, som vi her får mulighed for, siger han til TV 2 Lorry.

Den nye uddannelsesbygning skal stå klar i 2025.

U/Nords maritime håndværksuddannelser, der uddanner bådebyggere og sejlmagere, er den eneste af sin slags i Danmark, og den tiltrækker studerende fra hele Danmark, og også Grønland og Færøerne.

En stor del af donationen skal gå til at bygge et såkaldt skolehjem til de studerende, der kommer langt hjemmefra.

Forventer fordoblinger af elever

Uddannelsen har tidligere ligget i Hillerød, men har siden sidste år haft hjemme i Helsingør. Men den nye placering i en historisk skibsværftshal betyder særligt meget:

- Der handler om koblingen. At man ligger en maritim uddannelse i et maritimt miljø – og tilmed i et historisk sted. Og så at sætte barren så højt, at man bygger det mere moderne, siger Flemming Zachariassen.

Planen er, at der skal indrettes 1884 kvadratmeter med plads til blandt andet maskinværksted, svejsefaciliteter, 3D-printere og laserskærere.

Lige nu går der 130 studerende på uddannelsen, og der bliver færdiguddannet cirka 20 om året. Men når det nye uddannelsessted kan indvies, er forventningen, at U/Nord kan uddanne endnu flere:

- Vi har en forventning om en fordobling af elevtallet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Der er mange bud på, hvordan den store hal kan bruges.
Der er mange bud på, hvordan den store hal kan bruges.
Foto: Sweco Architects

En generel styrkelse af de maritime uddannelser er vigtigt for Danmark, fortæller Line Reinhardt, der er forskningscenterleder på Center for Maritim og Marin Forskning ved Roskilde Universitet.

- Vi er jo meget maritime på grund af vores placering, og så har vi de her store, danske virksomheder på området, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun fortæller også, at der er behov for at uddanne flere helt generelt inden for det maritime område

- Det maritime erhverv mangler stadigvæk folk, som har den rette erfaring, siger hun.

Positivt lys på faglærte

For Flemming Zachariassen er håbet også, at milliondonationen kan være med til at gøre det mere attraktivt at gå på en teknisk uddannelse.

- Jeg håber, vi kan fremme, det man kalder ”det blå Danmark”, altså folk der arbejder med maritimt erhverv, og så at det vil kaste et positivt lys på tekniske uddannelser og det at være faglært, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Der er stadig meget uvished om, hvordan det endelige uddannelsessted skal se ud.
Der er stadig meget uvished om, hvordan det endelige uddannelsessted skal se ud.
Foto: Sweco Architects

Og placeringen i Helsingørs havnemiljø gør kun uddannelsen mere synlig:

- Vi kan vise danske turister og lokale borgere i Helsingør, at her ligger en bred erhvervsuddannelse. Det kommer til at give et skub til os og til byen, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik