Justitsminister om personalemangel i Horserød: "Det er dybt bekymrende"

Justitsminister Nick Hækkerup kalder personalemanglen i Horserød Fængsel for "dybt bekymrende". Han forventer, at en ny flerårsaftale vil føre til flere penge og flere muligheder i Kriminalforsorgen.

Der er alt for få fængselsbetjente i Horserød Fængsel i Nordsjælland.

- Det er dybt bekymrende, og det er desværre ikke kun i Horserød Fængsel. Der er for lidt personale rigtig mange steder i Kriminalforsorgen, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S). 

Det skyldes blandt andet, at Kriminalforsorgen har haft svært ved at rekruttere tilstrækkeligt nye fængselsbetjente, og at flere end forventet har valgt at stoppe i jobbet.

I Horserød Fængsel forholder det sig sådan, at der i 2010 var 95 fængselsbetjente, i 2015 var der 80, og i 2020 var tallet 62. Det oplyser Kriminalforsorgen.

- Vi kan ikke tåle at miste én eneste medarbejder mere i Horserød Fængsel. Folk er presset til det yderste, lød det forleden i TV 2 Lorry fra Gert Jensen, der er områdetillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i hovedstaden. 

Områdetillidsrepræsentant: "Indsatte er overladt til sig selv"

Justitsminister Nick Hækkerup forholder sig nu til personalemanglen.. 

- Det kan vi ikke leve med. Vi har i årets finanslov sat penge af til at forbedre forholdene. Det er 95 millioner, og det er kun et plaster på såret. Vi skal snart have lavet en ny flerårsaftale for hele Kriminalforsorgen, og der skal vi have rettet op på de her problemer. Det vil for alvor gøre en forskel, lyder det fra justitsministeren.  

Gert Jensen fortalte i TV 2 Lorry om konsekvenserne af, at der er for få fængselsbetjente i det åbne fængsel i Horserød. 

- Der er mange afdelinger, hvor der ikke er noget personale, og det betyder jo, at de indsatte er meget overladt til sig selv, lød det fra områdetillidsrepræsentanten.

Det giver det problemer for en bestemt gruppe indsatte.

- Der sidder en række stærke fanger derinde, og når der så er frit slag, fordi der ikke er personale til at holde øje med tingene, så går det ud over de svage indsatte, som bliver truet til alt muligt, og i sidste ende er der flere af dem, der må lade sig isolere, og det er jo ikke sundt, fortalte Gert Jensen. 

Personalet oplever også, at både alkohol og narko bliver kastet hen over hegnet til de indsatte, og fordi der er for få fængselsbetjente, bliver det ofte ikke opdaget. 

- Jo mere alkohol og jo mere narko, der er indenfor hegnet, jo flere konflikter og gnidninger giver det mellem de indsatte og personalet, lød det fra Gert Jensen. 

Fakta om Horserød Fængsel

  • Horserød er et åbent fængsel med 251 pladser herunder 31 lukkede pladser.

  • Fængslet modtager kvindelige dømte fra hele landet og mandlige dømte fra Sjælland uden for Storkøbenhavn.

  • Under særlige hensyn kan mandlige dømte fra København også afsone i fængslet.

  • Fængslet blev taget i brug i 1945-1946. Det er et barakbyggeri opført under Første Verdenskrig. Oprindeligt blev det brugt til syge russiske, tyske og østrigske krigsfanger.

Kilde: Kriminalforsorgen

Aftale med penge og muligheder

Justitsministeren siger, det er svært for ham at forholde sig til de konkrete forhold i Horserød Fængsel. 

- Men det er klart, at der er jo nogle ting her, der lyder helt galt. Vi skal ikke have en situation, hvor det er de stærke fanger, der styrer, og der skal ikke være alkohol og narko i fængslet. Vi skal have gjort noget ved det her, og derfor har vi også sat ekstra penge af i finansloven. Det løser dog langt fra problemet, vi skal have grundlæggende fat, og det kommer jeg til at bruge en del af 2021 på, lyder det fra Nick Hækkerup.

quote Vi skal ikke have en situation, hvor det er de stærke fanger, der styrer, og der skal ikke være alkohol og narko i fængslet.

Nick Hækkerup, Justitsminister, Soc.dem.

Spørgsmålet er så, hvornår forholdene bliver bedre i Horserød Fængsel og andre steder. 

- Jeg regner med, at vi får lavet en aftale her i 2021, som vil give flere penge og flere muligheder. Det tager selvfølgelig noget tid at få uddannet og ansat folk og få løst de forskellige problemer, men jeg tror, at alene det at vi får taget fat på det, og at de ansatte kan se, at det går den rigtige vej, og at der er hjælp på vej, det vil gøre en forskel, afslutter justitsministeren.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik