Jettes café udsat for hærværk: "Jeg føler mig ramt for at være venlig"

Jette Stubs café i Helsingør er to gange på kort tid blevet udsat for hærværk, fordi hun gennem kagesalg støtter veteraner.

Kors, teksten “krigssvin” og sit eget navn malet med rød maling på henholdvis vinduer og indgangsdør.

Det var synet, der mødte caféejer Jette Stub, da hun lørdag aften var forbi sin café, Kagefryd, i Helsingør.

quote Jeg er jo bare lillebitte mig, der bager kager. Jeg føler mig ramt for at være venlig og støtte en god sag

Jette Stub, indehaver af "Kagefryd"

For anden gang på to måneder har ukendte gerningsmænd udsat butikken for hærværk, fordi hun støtter krigsveteraner.

- Det gør dybt ondt i mit hjerte, at man kan finde på at gøre sådan noget. Jeg er dybt chokeret og dybt rystet. Denne gang er det mere personligt og ubehageligt, fordi mit navn er nævnt, siger hun mandag til TV 2 Lorry.

Søndag eftermiddag tog sagen endnu en drejning.

Her blev Jette Stub kontaktet af en bekendt, der gjorde hende opmærksom på, at han havde set, teksten “Jette kagefacit's dreng myrder børn i Afghanistan” (TV 2 Lorry har gengivet teksten, som skrevet på muren) var skrevet på Nordhavnen i Helsingør.

Støtter krigsveteraner

Både Jette Stubs søn og svoger er veteraner - og det er blandt årsagerne til, at hun flere gange har lavet projekter i sin café til fordel for organisationen Veteransupport.

I december donerede hun fem kroner til organisationen for hver solgt julesnurre. Og senest har hun lavet en lignende donation i forbindelse med caféens salg af fastelavnsboller.

- Jeg er jo bare lillebitte mig, der bager kager. Jeg føler mig ramt for at være venlig og støtte en god sag.

Jette Stub har ikke alene svært ved at forstå, at der er nogle, der vil skade hendes butik, fordi hun støtter det, hun selv betragter som en god sag.

Hun har også svært ved at forstå, hvorfor gerningsmændene bruger hærværk til at vise deres utilfredshed.

- Vi bor i et land med frihed og ret til at ytre os. Vi skal ikke bekrige hinanden. Det er fint, at folk ikke er enige i mine valg og beslutninger, men så burde vi kunne tale om det.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Den lille café var oversmurt med graffiti.
Den lille café var oversmurt med graffiti.

Holder åbent som normalt

Selvom Jette Stub mandag morgen er berørt af episoden, og malingen fra weekendens hærværk fortsat kan anes svagt på caféens facade, så holder caféen åbent, som den har gjort under hele coronanelukning.

- Jeg er dybt krænket, men jeg rejser mig igen. Det kommer ikke til at stoppe mig, siger hun og fortæller, at hun ikke er helt tryg ved situationen:

- Jeg er bange for, hvad der kan ske. Jeg ved godt, at det er det, de (gerningsmændene, red.) ønsker. Men jeg synes ikke, det er rart.

- Jeg kigger mig en ekstra gang over skulderen og går ikke alene i den kommende tid, siger hun, inden hun understreger, at hun ikke har planer om at stoppe med at støtte Veteransupport.

Opbakning fra lokalmiljøet

Både søndag og mandag har Jette Stub oplevet massiv støtte og opbakning fra lokalmiljøet i Helsingør. Både privatpersoner og politikere har henvendt sig for at vise deres sympati og støtte.

quote Jeg oplever meget hjertevarme, men på en ærgelig baggrund

Jette Stub, indehaver af caféen "Kagefryd"

Der er dog en henvendelse, der har gjort særligt stort indtryk:

- I går var der en, der kontaktede mig og sagde, at jeg skal sige til, hvis jeg har brug for hjælp til enten at vaske malingen af eller få malet på ny. Jeg blev så rørt og græd nærmest hele aftenen, uddyber hun.

Usselt hærværk

Også Helsingørs borgmester, Bendikte Kiær (K) bakker op om Jette Stub og tager afstand fra hærværket.

- Det er ganske forfærdeligt - og må være forfærdeligt for Jette. Hun har en fin forretning, og så bliver der udøvet hærværk. Hun har en søn, der gør sin pligt, og skal så bekymre sig både for sin dreng og for sin forretning, lyder det fra borgmesteren, da hun lægger vejen forbi kageforretningen.

Benedikte Kiær tilføjer:

- Vi skal bruge ytringsfriheden ordentligt og overholde lovgivningen. Det her er politisk motiveret hærværk, og det er usselt.

Jette Stub fortæller til TV 2 Lorry, at episoden er politianmeldt, og at hun vil bruge de kommende dage vil sætte overvågningskameraer op ved sin café.

Nordsjællands Politi bekræfter, at de har modtaget anmeldelsen og går igang med at efterforske sagen.

Politiet har ikke ønsket at stille op til interview omkring sagen, men skriver i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry: 

- Vi ser generelt alvorligt på sager, hvor borgere bliver chikaneret eller truet som følge af deres politiske, religiøse eller racemæssige baggrund. Det gælder også i denne sag, hvor vi har været i dialog med anmelder og nu efterforsker sagen yderligere, siger politi-inspektør Morten Kaare Pedersen, Nordsjællands Politi.

Noget så uskyldigt som kagesalg er endt i hærværk mod en fredelig café.
Noget så uskyldigt som kagesalg er endt i hærværk mod en fredelig café.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

ambulance

Bevidstløs mand reddet op af Øresund

brand pizzeria amager

Brand i pizzeria på Amager - beboere i opgang evakueret

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere