Jens blev udsat for seksuelle overgreb som barn – nu vil han hjælpe andre mænd

Jens Mortensen vil bryde tabu og hjælpe voksne med senfølger af seksuelt misbrug sammen med den frivillige organisation Kvisten.

Jens Mortensens barndom i Helsingør var ikke ligefrem rosenrød.

Stedfaren var alkoholiker, moren var selvmordstruet og et nært familiemedlem stod for et magtspil, hvor seksuel overskridende adfærd var hverdag.

- Hun fik blandt andet drengene i nabolaget til at lære mig at onanere, fortæller han.

Men det nære familiemedlem havde ikke kun haft grænseoverskridende adfærd. Hun havde også selv stået for at misbruge ham seksuelt, fra han var otte til han var 13 år.

Alligevel var det først som 40-årig, at Jens Mortensen kom til bunds i, hvad han var blevet udsat for som barn.

- Jeg har altid haft en evne til at fokusere på andre ting, som arbejde eller mad, for at undgå at mærke efter og grave dybt. Men på det tidspunkt i mit liv var mine kræfter ved at slippe op, fortæller han.

Da han indså omfanget af sin fortid begyndte et langt arbejde med psykologtimer og ikke mindst gruppeterapi i en såkaldt mandegruppe.

- Det gjorde, at jeg begyndte at føle mig mere normal. At jeg fik nogle andre at spejle mig i. Jeg er stolt over stadig at sidde her, i stedet for at bebrejde mig selv og fortiden, siger han.

Nu hjælper Jens Mortensen andre ofre for seksuelle overgreb sammen med den frivillige organisation Kvisten. Onsdag kan man møde ham og en kvindelig kollega på Lyngby bibliotek klokken 19.00.

Det er især mænd, der har brug for hjælp, oplever Jens Mortensen.

- Mænd er sværere at få i tale, de er meget tillukkede. Vi tillader ikke som samfund, at mænd kan være sårbare, siger han.

I Kvisten oplever de lige nu at have flere på venteliste, end de kan hjælpe.

quote Ting om min familie begyndte at ryste sig løs. Det var klamt

Jens Mortensen

Begyndte som stress

Jens Mortensen eget opgør med fortiden begyndte med stresslignende symptomer på arbejdspladsen.

Han var i fyrrerne og ansat i fleksjob i en virksomhed. Men der var noget ved arbejdsmiljøet, der mindede ham om hans kaotiske opvækst:

- Det var dræbende for mig, at det var ledelsen, der var noget galt med, for det er ”de voksne”, man skal kunne stole på. Jeg følte, jeg var havnet i min dysfunktionelle familie igen. Der røg jeg ned med stress og PTSD, forklarer han.

Han fik en psykolog gennem jobbets sundhedsordning, der bad ham om at kigge tilbage på de jobs, han havde haft, siden han var ung. Og her begyndte han at skrælle lagene af sin fortid.

- Jeg så tilbage på mit liv og begyndte bare at skrive løs. Der kunne jeg godt se, at jeg skulle se nærmere på incest. Ting om min familie begyndte at ryste sig løs. Det var klamt, fortæller han.

Jens Mortensen havde ellers forsøgt at komme til bunds i sine familietraumer tidligere i livet. Som 20-årig havde han været forbi både læge og psykiatri, men her blev han behandlet for angst uden at blive opmærksom på det seksuelle misbrug.  

At skrive blev et terapeutisk redskab for ham. Det fik ham til at huske de overgreb, som han i så mange år havde undertrykt.

I 2016 udgav han bogen ”Alleinganger – en svag dreng”. Da sidste punktum var sat, opsøgte han terapeutisk hjælp.

quote Den værste myte er, at den der er blevet seksuelt misbrugt, også selv ender med at misbruge andre. Det er det værste vrøvl

Jens Mortensen

Særligt tabu som mænd

Jens Mortensen begyndte i terapigrupper for mænd, der har været seksuelt misbrugt. 

Her sad mænd i alle aldre og størrelser i rundkreds og delte deres fortid med hinanden:

- Det fik virkelig ting til at falde på plads. At sidde i rum med en gruppe mænd, der så store og skræmmende ud. Men alligevel finde ud af, hvor ens vi var, fortæller han.

Jens Mortensen mener, at vi som samfund skal have aflivet de myter, som mange mandlige ofre for seksuelt misbrug lider under.  

- Den værste myte er, at den der er blevet seksuelt misbrugt, også selv ender med at misbruge andre. Det er det værste vrøvl. Men jeg møder desværre mange med den opfattelse, siger han og fortsætter:

- En anden myte er den om, at man bliver homoseksuel af at være blevet seksuelt misbrugt som mand. Det er jo heller ikke sandt, siger han.

Det er de myter, der gør det ekstra svært for mænd at stå frem, mener han.

Færdig med fleksjobbet

I dag er Jens Mortensen selv facilitator i et såkaldt mandetræf for for seksuelt misbrugte i Lyngby. Hver anden onsdag kan alle mænd, der har oplevet seksuelt misbrug, komme ind og dele deres oplevelse i en gruppe.

- Den energi, der bliver frigivet ved at sænke skuldrene og sige: Det skete sgu også for mig, er fantastisk. Jeg har set folk fra starten af processen og til i dag, og de er ikke de samme mennesker, siger han.

Selv gik han også igennem en forvandling. Før terapien havde han levet et kaotisk liv med periodevis misbrug af alkohol og mad og mange forskellige ansættelser og fleksjob. 

Men siden udgivelsen af hans bog og hans terapiforløb er han vendt tilbage til arbejdsmarkedet på normale vilkår.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik