Her bliver folk tilbudt 25.000 kroner for at flytte

96 familier bliver tilbudt penge af Helsingør Kommune for at flytte ud af deres lejligheder i boligområdet Nøjsomhed. Derved undgår området at komme på regeringens ghettoliste.

I Helsingør Kommune kæmper man for at undgå, at det almene boligområde Nøjsomhed havner på regeringens liste over hårde ghettoer, når den opdateres til december.

Det har længe været en del af områdets såkaldte helhedsplan at fremme "en nødvendig frivillig fraflytning" fra 96 boliger i området for at forebygge det scenarie.

Det har dog vist sig mere end almindeligt svært at tvinge beboerne i de 96 lejemål til at flytte fra området, og derfor er man nu villig til at stimulere fraflytningen økonomisk.

Det fremgår af dagsordenen for et ekstraordinært møde i Helsingørs social- og beskæftigelsesudvalg torsdag aften.

Kamp mod tiden

Ifølge anbefalingen fra administrationen til Helsingør Kommune skal beboerne tilbydes i gennemsnit 25.000 kroner hver for at flytte. I alt en kommunal udgift på 1,9 millioner kroner.

Det utraditionelle skridt skal ses i lyset af, at nogle af beboerne har varslet en retssag mod kommunen for at søge rettens afgørelse på spørgsmålet om boligflytningen. 

Boligretten i Helsingør har oplyst, at sagsbehandlingstiden realistisk set er på mellem 6 og 15 måneder, og så længe retssagen varer, kan beboerne blive boende.

- Det handler om, at vi står i en situation, hvor vi nok kan forvente, at det kommer til at tage et stykke tid, før vi kommer i gang med helhedsplanen. Det betyder, at dem, der bor i de 96 lejligheder, står i en uvis situation, for de ved ikke, hvornår de skal flytte, fortæller Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune for Konservative, til TV 2 Lorry.

Vil hjælpe med en hurtig flytning

Nøjsomhed blev i december 2018 en del af boligministeriets ghettoliste. Boligområdet opfylder nemlig alle listens kriterier. For mange arbejdsløse. For mange med ikke-vestlig baggrund. For mange dømte kriminelle. Lavt uddannelsesniveau og lave indkomster.

Hvis Nøjsomhed havner på den hårde ghettoliste skal 60 procent af de almene boliger rives ned, frasælges eller omdannes til eksempelvis ældreboliger eller ungdomsboliger.

Ved at få beboerne i de 96 lejemål til at flytte kommer det samlede antal beboere i Nøjsomhed under 1.000, og dermed er området ikke længere omfattet af almenboliglovens regler om udsatte boligområder. Derfor vil kommunen gerne hjælpe med flytningen.

- Nogle har ytret interesse i at finde en bolig, hvor de kan forvente, at de ikke skal flytte ud. Derfor siger vi, at hvis man gerne vil flytte nu, og man bor i en af de boliger, der skal laves om, så giver vi mulighed for, at man kan få flyttet hurtigere, hvor vi så hjælper med de udgifter, der er forbundet med en flytning, lyder det fra Benedikte Kiær.

Skal flytte inden oktober

De 96 lejemål skal ifølge helhedsplanen for boligområdet ombygges til såkaldte tilgængelighedsboliger for personer over 50 år med nedsat funktionsevne.

I slutningen af november stemte beboerne nej til helhedsplanen. De beboere, der har fået besked på, at de skal flytte, skal være ude af deres bolig inden oktober. 

FAKTA: Sådan kommer boligområder på ghettolisten

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere