Her bliver folk tilbudt 25.000 kroner for at flytte

96 familier bliver tilbudt penge af Helsingør Kommune for at flytte ud af deres lejligheder i boligområdet Nøjsomhed. Derved undgår området at komme på regeringens ghettoliste.

I Helsingør Kommune kæmper man for at undgå, at det almene boligområde Nøjsomhed havner på regeringens liste over hårde ghettoer, når den opdateres til december.

Det har længe været en del af områdets såkaldte helhedsplan at fremme "en nødvendig frivillig fraflytning" fra 96 boliger i området for at forebygge det scenarie.

Det har dog vist sig mere end almindeligt svært at tvinge beboerne i de 96 lejemål til at flytte fra området, og derfor er man nu villig til at stimulere fraflytningen økonomisk.

Det fremgår af dagsordenen for et ekstraordinært møde i Helsingørs social- og beskæftigelsesudvalg torsdag aften.

Kamp mod tiden

Ifølge anbefalingen fra administrationen til Helsingør Kommune skal beboerne tilbydes i gennemsnit 25.000 kroner hver for at flytte. I alt en kommunal udgift på 1,9 millioner kroner.

Det utraditionelle skridt skal ses i lyset af, at nogle af beboerne har varslet en retssag mod kommunen for at søge rettens afgørelse på spørgsmålet om boligflytningen. 

Boligretten i Helsingør har oplyst, at sagsbehandlingstiden realistisk set er på mellem 6 og 15 måneder, og så længe retssagen varer, kan beboerne blive boende.

- Det handler om, at vi står i en situation, hvor vi nok kan forvente, at det kommer til at tage et stykke tid, før vi kommer i gang med helhedsplanen. Det betyder, at dem, der bor i de 96 lejligheder, står i en uvis situation, for de ved ikke, hvornår de skal flytte, fortæller Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune for Konservative, til TV 2 Lorry.

Vil hjælpe med en hurtig flytning

Nøjsomhed blev i december 2018 en del af boligministeriets ghettoliste. Boligområdet opfylder nemlig alle listens kriterier. For mange arbejdsløse. For mange med ikke-vestlig baggrund. For mange dømte kriminelle. Lavt uddannelsesniveau og lave indkomster.

Hvis Nøjsomhed havner på den hårde ghettoliste skal 60 procent af de almene boliger rives ned, frasælges eller omdannes til eksempelvis ældreboliger eller ungdomsboliger.

Ved at få beboerne i de 96 lejemål til at flytte kommer det samlede antal beboere i Nøjsomhed under 1.000, og dermed er området ikke længere omfattet af almenboliglovens regler om udsatte boligområder. Derfor vil kommunen gerne hjælpe med flytningen.

- Nogle har ytret interesse i at finde en bolig, hvor de kan forvente, at de ikke skal flytte ud. Derfor siger vi, at hvis man gerne vil flytte nu, og man bor i en af de boliger, der skal laves om, så giver vi mulighed for, at man kan få flyttet hurtigere, hvor vi så hjælper med de udgifter, der er forbundet med en flytning, lyder det fra Benedikte Kiær.

Skal flytte inden oktober

De 96 lejemål skal ifølge helhedsplanen for boligområdet ombygges til såkaldte tilgængelighedsboliger for personer over 50 år med nedsat funktionsevne.

I slutningen af november stemte beboerne nej til helhedsplanen. De beboere, der har fået besked på, at de skal flytte, skal være ude af deres bolig inden oktober. 

FAKTA: Sådan kommer boligområder på ghettolisten

Boligområder kan ende på listen, hvis de har over 1000 beboere og opfylder mindst tre af følgende fem kriterier:

  • Over 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.
     
  •  Over 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
     
  • Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens. Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være mindre end 55 procent af gennemsnittet for samme gruppe i regionen.
     
  • Hvis et boligområde optræder på ghettolisten i fem år, udpeges det som en "hård ghetto".
     
  • Hvis et område bliver hård ghetto, kan boligforeningerne risikere at skulle rive op mod 60 procent af boligerne ned.

 

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik