Helsingør kommer regeringens reform i forkøbet - har sundhedshus på vej

Regeringen vil med fire milliarder etablere 20 såkaldte nærhospitaler i Danmark. To af dem ligger i Frederikssund og Helsingør. Men Helsingør er næsten klar med sit eget omfattende sundhedstilbud.

Man kan godt sige, at de har været tidligt ude i Helsingør.

For mens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag præsenterede regeringens udspil til en sundhedsreform og fortalte, at der skal etableres 20 nærhospitaler i Danmark - og at et af dem skal ligge i Helsingør - ja så kan den nordsjællandske kommune til årsskiftet åbne et sundhedshus, som minder meget om det, regeringen planlægger.

Bortset fra at det måske kan en smule mere.

- Vi bygger et hus, der er 19.200 kvadratmeter stort, og som koster godt 430 millioner kroner, så det vi får, det er et kæmpestort sundhedshus, siger Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.

Hun siger videre, at nogle - med adresse til de gigantiske byggerier af supersygehuse rundt om i landet - kalder Helsingørs byggeri for et "Supersundhedshus", mens andre taler om et "Nærhospital de luxe".

Tæt på at være ens

Under alle omstændigheder kommer Helsingør Kommune til at stå med et tilbud, der minder meget om det, regeringen nu skal forsøge at forhandle hjem 20 forskellige steder i landet.

Helsingør Kommune beskriver selv sit sundhedshus således:

 "Helsingør Sundhedshus vil danne ramme om en bred vifte af kommunale sundhedstilbud til borgerne, eksempelvis genoptræningsfaciliteter og borgerstuer, der skal bruges til aflastning for de patienter, der er udskrevet fra et hospitalsforløb, men endnu ikke er helt klar til at komme hjem.

Derudover bliver der mulighed for at tilbyde regionale behandlingstilbud, ligesom praktiserende læger, speciallæger og andre private sundhedsaktører vil få plads i sundhedshuset"

Og i regeringens udspil til en sundhedsreform hedder det om de nye nærhospitaler:

"På nærhospitalet kan patienter få foretaget ukomplicerede undersøgelser eller ambulant opfølgning i forbindelse med kronisk sygdom eller en psykisk lidelse. Med videoløsninger vil det desuden være muligt at inddrage de relevante speciallægekompetencer fra det tilknyttede akutsygehus i en konsultation i nærhospitalet".

Og:

"På nærhospitalet kan der være praktiserende læger og fx fysioterapeuter, ligesom der kan være kommunale tilbud. Flere aktører under ét tag skal udgøre et sammenhængende tilbud tæt på borgerne. Indsatserne  i nærhospitalerne skal udvikles løbende, så det fulde potentiale ved nære, sammenhængende tilbud kommer borgerne til gavn".

Dermed har sundhedshuset og de nye nærhospitaler en række funktioner, der er ens. 

Benedikte Kiær understreger dog, at Helsingørs sundhedshus får sengepladser, således, at borgere, som udskrives fra sygehus, men som endnu ikke er klar til at være i eget hjem, kan indlægges der. 

Der er også isolationsstuer, så man kan bidrage til bekæmpelsen af en ny pandemi.

Håber på tilskud

Af regeringens præsentation fremgår det, at der skal afsættes fire milliarder kroner til de nye nærhospitaler. Målet er op imod 20 af slagsen fordelt over hele landet.  Et skal ligge i Frederikssund - og et andet i Helsingør. Men Helsingør Kommune har altså for egen regning investeret over 400 millioner kroner.

- Ministeren har sagt til mig, at der blive mulighed for at søge ind i den her pulje. Vi skal jo ikke straffes for at have været tidligt ude. Så når muligheden opstår, så vil vi søge, siger Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.

Regeringens udspil skal nu forhandles med Folketingets partier. Og dermed skal der også ses på nogle knaster, mener Benedikte Kiær.

-Jeg skal selv have dykket ned i det - men der mangler en finansieringsreform i forhold til det her, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik