Helsingør har efterspurgt hjælp på grund af høje smittetal - nu får de den

I Helsingør og Solrød har man det anden- og syvendehøjeste antal coronasmittede per 100.000 indbyggere i hele landet.

Tirsdag stod det klart, at en lang række kommuner i hovedstadsområdet nu kan se frem til yderligere tiltag for at dæmme op for coronasmitten, der i sin andenbølge er blevet et stadigt voksende problem.

- Jeg ved, det er en svær tid. Man savner venner og fester. Men det er helt afgørende, at vi holder sammen og holder fast lige nu. Ikke mindst fordi en vaccine står for døren, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Borgerne i de i alt 17 kommuner fra Vallensbæk i syd til Lyngby-Taarbæk i nord skal fra den 7. december vænne sig til blandt andet ensrettede gågader, mere hjemmearbejde, aflyste fritidsaktiviteter, mindre fysisk skolegang og flere coronatests frem til den 2. januar 2021, hvor de skærpede restriktioner udløber.

Hovedstads-restriktioner trods stor smitte i Nordsjælland

Men de skærpede restriktioner gælder alene i kommunerne omkring København og ikke i Helsingør, hvor de med 311,7 smittede per 100.000 indbyggere ligger næsthøjest af alle kommuner i hele landet.

quote Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at bremse smitten, så vi kan holde en god jul sammen.

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, Kons.

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) har tidligere rettet henvendelse til både Sundhedsstyrelsen og Regionsrådet og efterspurgt mere hjælp til at håndtere den øgede smitte i kommunen, og selvom kommunen ikke er blandt de 17 kommuner med skærpede restriktioner, får borgmesteren alligevel flere redskaber i værktøjskassen for at få nedbragt smitten.

Det fortæller hun onsdag til TV 2 Lorry.

- Vi får mulighed for en øget testkapacitet her i kommunen. Hvordan den præcist kommer til at være, skal vi tale med myndighederne om.

- Derudover er der fokus på opsporing, og så får vi også mulighed for at bruge nogle af de gode kontaktmuligheder for, at de unge passer på, siger borgmesteren.

Får I alt det, I har brug for?

- Vi håber, at vi får alle de muligheder værktøjer, som vi har behov for, for at kunne bekæmpe smitten her i kommunen. Der er ingen tvivl om, at når vi er så højt oppe og bliver ved med at have så høj smitte, så skal der ikke meget til, før den lister sig ind på vores plejecentre, siger Benedikte Kiær og tilføjer:

- Og det er noget af det, vi frygter allermest. At dem, der ikke kan tåle at blive smittet, bliver smittet. Så vi skal gøre alt, hvad vi kan for at bremse smitten, så vi kan holde en god jul sammen.

Opråb virkede

Ifølge hende har det gavnet at råbe op.

Nu håber hun på, at kommunen får smittespredningen under kontrol, når borgerne får mulighed for at blive testet tæt på egen bopæl de kommende fem dage, hvor Region Hovedstadens mobile testcenter rykker til Helsingør.

quote Jeg synes, man har taget vores henvendelse alvorligt og kigget herop og set, at i Helsingør sker der noget, som ikke skal være sådan

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, Kons.

- Jeg synes, man har taget vores henvendelse alvorligt og kigget herop og set, at i Helsingør sker der noget, som ikke skal være sådan, siger Benedikte Kiær og tilføjer:

- Vi oplever jo, at smitten stadigvæk er høj. Vi ligger stadigvæk som den anden mest smittede kommune i landet, og derfor er der behov for at der bliver testet mere, så alle, der render rundt og er raske smittebærere, de ved, at de er smittet, så de kan holde sig hjemme og ikke smitte flere.

Pressemeddelelse fra Ældre og Sundhedsministeriet den 3. december 2020

Myndighederne indfører restriktioner - ikke kommunerne

I Solrød Kommune ved man ikke, hvorfor man ikke er på listen over kommuner med skærpede corona-restriktioner.

Ifølge borgmester Niels Hörup (V) har embedsværket i kommunerne ingen konkret viden om, hvilke parametre myndighederne ser efter, når de skrider til handling og indfører nye restriktioner.

Han har dog en formodning om, hvad der kan være årsagen.

- Hos os er smitten inddæmmet og identificeret, og smittespredning er stoppet. Vi har haft en konkret hændelse på Uglegårdsskolen, hvor elever og lærere har været smittet. Derfor var skolen lukket i sidste uge, og nu kan vi se på smittetallene, at det falder støt i kommunen. I lørdags var vi oppe på 94 smittede og et incidenstal på over 400.

- Jeg vil tro, at det er baggrunden for, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har afgjort det anderledes for os. Det er de informationer, vi har til rådighed. Det er ikke rent gætværk, men overvejelserne i sidste ende er myndighedernes. Det er dem, der træffer afgørelse, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Solrød Kommune har med et incidenstal på 309,5 tredjeflest smittede per 100.000 indbyggere blandt alle kommuner i hele landet – kun overgået af kommunerne Helsingør og Tårnby.

Tilfreds med, at Solrød ikke indlemmes under skærpede coronarestriktioner

Men til trods for, at tallet fortsat er højt, bekymrer det ikke borgmesteren, at Solrød ikke er blandt de 17 hovedstadskommuner, der skal se frem mod nye stramninger.

quote Sidste søndag havde vi en intens og hektisk dag i krisestaben. Der kunne vi se, at smittetallet bragede i vejret.

Niels Hörup, borgmester i Solrød, Venstre

- Som jeg forstår det med de 17 kommuner, hvor der nu er skærpede tiltag, er det fordi, der er en bred smittespredning. Hos os er den inddæmmet, siger Niels Hörup og tilføjer:

- Sidste søndag havde vi en intens og hektisk dag i krisestaben. Der kunne vi se, at smittetallet bragede i vejret. Men skolen var godt forberedt og havde en god beredskabsplan. Der blev handlet resolut, og det virkede efter hensigten.

Herunder kan du se de ekstra tiltag, som skal stoppe smittespredningen med coronavirus i de 17 hovedstadskommuner:

 • Albertslund
 • Ballerup
 • Brøndby
 • Dragør
 • Frederiksberg
 • Gentofte
 • Gladsaxe
 • Glostrup
 • Herlev
 • Hvidovre
 • Høje-Taastrup
 • Ishøj
 • København
 • Lyngby-Taarbæk
 • Rødovre
 • Tårnby
 • Vallensbæk


Arbejdspladser

Skole og uddannelse

Butikker og handel

Børn og fritid

Testindsats i Hovedstadsområdet

Smitteopsporing

Kilde: Sundhedsministeriet

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Nick Hækkerup.

Regeringen foreslår karantæne ved indrejse til Danmark

Coronavirus grafik

playNyeste corona-tal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

617576-311

liveblogSe billederne: Tre anholdte ved ellers rolig demonstration i København

def_thumb,50_percent

playEfter uroligheder er der igen demo: Arrangører opfordrer til civile anholdelser for at sikre ro

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere