Helsingør-færges trick med tobakskuponer var ulovligt

Tre færgeselskaber har modtaget en indskærpelse fra Forbrugerombudsmanden, efter det blev vurderet, at deres uddeling af tobakskuponer var ulovlig.

Rederiet Forsea, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, er et af tre færgeselskaber, der nu får et rap over nallerne af Forbrugerombudsmanden.

Det sker, efter at Forbrugerombudsmanden har vurderet, at uddeling af tobakskuponer til gæster ombord på færger fra Forsea, Scandlines og Molslinjen mellem Danmark og Sverige og Danmark og Tyskland var ulovlig tobaksreklame.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Kuponerne blev i sin tid indført, for at færgeselskaberne kunne kontrollere, at der kun blev solgt én pakke toldfrie cigaretter per passager over 18 år.

Men på færgeselskabernes tobakskuponer har der dog ikke kun stået det antal passagerer i bilen, som var over 18 år, men det samlede antal passagerer i bilen, uanset om passagererne var over eller under 18 år.

Dermed har en voksen passager i en bil med to ledsagende børn haft mulighed for at købe tre pakker toldfrie cigaretter - to flere end det lovlige.

- Når antallet af passagerer på tobakskuponen altid viste bilens samlede antal passagerer, uanset passagerernes alder, så sikrede kuponen efter min opfattelse ikke, at bilens voksne passagerer kun købte den tilladte ene pakke til eget forbrug på overfarten. Derfor er det min opfattelse, at tobakskuponerne var ulovlig reklame for salg af toldfrie cigaretter, udtaler Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Trussel om politianmeldelse

Derfor har selskaberne nu fået indskærpet forbuddet mod tobaksreklame med en advarsel om, at de vil blive politianmeldt, hvis selskaberne på et senere tidspunkt overtræder reklameforbuddet i tobaksreklameloven.

Selskaberne skal dog skynde sig, hvis de skal nå at opnå en politianmeldelse for lidt for fiks tobakskuponuddeling.

Fra 1. april bliver uddeling af tobakskuponer på dansk territorium nemlig helt forbudt.

- Forbuddet mod tobaksreklame er blevet skærpet som led i den nationale handleplan mod børn og unges rygning. Fra april vil det være helt forbudt at uddele tobakskuponer, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Forsea driver ruten mellem Helsingør og Helsingborg, mens Molslinjen tegner sig for ruten mellem Ystad og Rønne på Bornholm. Scandlines sejler dansk-tyske ruter mellem Rødby og Puttgarden samt Gedser og Rostock.