Heinz og Torben modtog ikke sms'er om forurenet vand: ''Det er under al kritik''

Forsyningsselskaber beklager nu, at de var for langsomme til at sende sms'er ud til borgere om forurenet vand.

Torsdag blev der konstateret e-colibakterier i vandet i Herlev, hvorfor borgerne i et større område af kommunen opfordres til at koge vandet før brug grundet fund af e-coli bakterier - også kaldt lortebakterier.

En opfordring, som Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) sendte ud til borgerne via deres hjemmeside, sociale medier og sms'er.

Alligevel endte en række borgere med ikke at blive varslet. Det gælder blandt andet Heinz Tomis, der først fik besked, efter han havde drukket flere glas vand.

- Jeg finder ud af det, da jeg ankommer til mit værested. Her får jeg at vide, jeg ikke må drikke vandet, medmindre det først er blevet kogt, siger han fredag til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Folk havde set det på Facebook og alt det der, men først senere på aftenen begyndte folk at modtage sms’er om, at vandet er forurenet. Så sidder jeg der og venter på, jeg får en sms, men den kommer aldrig.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Heinz Tomis har stadig ikke fået en sms fra Hofor om, at vandet, hvor han bor, er forurenet.
Heinz Tomis har stadig ikke fået en sms fra Hofor om, at vandet, hvor han bor, er forurenet.
Foto: Privat Foto - Heinz Tomis

Fredag eftermiddag har Heinz Tomis stadig ikke fået sms’en. Derfor undrer han sig over myndighedernes måde at oplyse borgerne på.

- Hvorfor får alle ikke en sms med det samme?, spørger han.

Hos Hofor lyder forklaringen, at man har oplevet problemer med systemet.

- Sms-systemet drillede os. Derfor tog det længere tid, end vi havde håbet på. Vi var ikke hurtige nok, og det beklager vi naturligvis, siger Hofors pressechef, Christina Otzen, til TV 2 Lorry.

Hvordan drillede systemet jer?

- Forureningen går ud over et stort område af Herlev, men ikke hele Herlev. Så vi ville kun sende sms’er ud til borgere i det berørte område, men det kunne vores system ikke, svarer hun.

Hvad gør I så?

- Så vælger vi at sende beskeden ud til alle borgere i Herlev i stedet, så der sidder nok nogle, der har fået sms’en, selvom de ikke bor i det berørte område, siger Christina Otzen.

Men der sidder også nogle, der slet ikke har fået sms’en. Hvordan kan det være?

- Systemet er sat op således, at det sender en sms ud til alle, der har sin mobil tilknyttet i Herlev. Det kan være, at der er nogle, der har en arbejdstelefon, som de også bruger privat, og den kan være tilknyttet en adresse i København for eksempel, svarer hun.

Ifølge Heinz Tomis har han hemmeligt nummer, kan det være derfor han ikke har fået besked?

- Det kan jeg ikke svare på med sikkerhed, men det kan godt være. Jeg vil anbefale, at han ringer til kundeservice og spørger dem, svarer pressechefen og tilføjer: 

- Derudover vil jeg råde alle til at gå ind på vores hjemmeside og tilmelde sig vores sms-tjeneste. Så er man garanteret en besked fremover.

Heinz Tomis i Herlev mener dog fortsat, at der er tale om et svigt.

- Det er ingen undskyldning. Det er totalt svigt. Vi får ingenting at vide. Det er for nemt at beklage og beklage, hvad nu hvis det var mere alvorligt? Det kunne have gået meget galt. De bør måske sende en test-sms ud til alle, så de er sikker på, det virker, siger han.

Samme problem i Helsingør 

Også i Helsingør Kommune udsendte man torsdag aften en anbefaling om ikke at drikke vand fra hanen. Denne opfordring ophørte igen fredag eftermiddag. 

Men også her oplevede nogle borgere det samme problem som i Herlev. Det gjaldt blandt andet Torben Vestergaard.

Han havde netop drukket en halv liter vand, da han læste på Facebook, at det vand, han lige havde drukket, muligvis indeholdte e-coli bakterier.

- Der står jeg og tænker, at det er vanvittigt, at jeg skal læse om det i en facebookgruppe, og myndighederne ikke sender mig en direkte besked, fortæller Torben Vestergaard til TV 2 Lorry og spørger:

- Hvad hvis jeg ikke lige tjekkede min Facebook?

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Torben Vestergaard er skuffet over myndighedernes håndtering af vandforureningen i Helsingør.
Torben Vestergaard er skuffet over myndighedernes håndtering af vandforureningen i Helsingør.
Foto: Privat Foto - Torben Vestergaard

Forsyning Helsingør oplyser til TV 2 Lorry, at de fik kendskab til forureningen torsdag eftermiddag, og klokken 17.00 begynder det at melde ud, at alt vand skal koges før brug.

- Vi kommunikerer det ud, så hurtigt vi kan. Det gør vi ved at skrive det på vores hjemmeside, sociale medier og gå til pressen, fortæller Forsyning Helsingørs kommunikationschef, Thomas Hag, til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Vi ville gerne have sendt alle borgere en sms også, men den kom først ud senere.

Den sms ville Torben Vestergaard ønske, at han havde fået med det samme. I stedet tikkede den ind på hans telefon klokken 21.25.

Fem timer efter forsyningsselskabet vurderede, at det ikke var forsvarligt at bruge vand, uden det først var blevet kogt i mindst to minutter.

- Jeg måtte selv ringe til mine forældre på 86 år for at fortælle dem det. De har jo ikke Facebook og alt det der. Det er under al kritik. Sådan en besked bør sprede sig i løbet af fem eller ti minutter. Hvad hvis det var endnu mere alvorligt, og de ikke lige fik sendt en besked ud hurtigt nok? Det er ikke okay, mener han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Torben Vestergaard fik først en sms fra Forsyningen klokken 21.25. Fem timer for sent, mener han.
Torben Vestergaard fik først en sms fra Forsyningen klokken 21.25. Fem timer for sent, mener han.
Foto: Privat Foto - Torben Vestergaard

Den kritik tager Helsingør Forsyning til sig.

- Vi havde også gerne set, at sms'en var kommet ud noget før. Vi ved godt, at det ikke er alle, der er med på Facebook og så videre, siger Thomas Hag.

Hvorfor går der så lang tid?

- Vi oplevede desværre problemer med vores system, så vi var nødt til at skifte system for at sende sms’er ud, svarer Thomas Hag.

Hvilke udfordringer var det?

- Det var nogle tekniske udfordringer, som gjorde, at vi ikke kunne sende beskederne ud, og det beklager vi naturligvis, svarer han.

Den undskyldning bliver dog ikke taget godt imod af Torben Vestergaard.

- Det er jo fis i en hornlygte. Hvad nu hvis det havde kostet menneskeliv? Jeg tager ikke imod den undskyldning. Det skal være med livrem og seler i sådan en situation, og de skal have styr på sådan noget, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik