Frustreret borgmester efter afgørelse i Chromebook-sag: "Vores elever betaler prisen"

Folkeskoleeleverne i Helsingør Kommune har siden skolestart måtte undvære deres Google Chromebooks. Torsdag kom Datatilsynet med deres afgørelse på kommunens risikovurdering, og den faldt ikke ud til fordel for Helsingør Kommune.

Torsdag kom Datatilsynet med deres afgørelse i sagen om skoleelevers brug af Chromebooks i Helsingør Kommune.

De finder ikke, at Helsingør Kommune har kunne dokumentere en tilstrækkelig grad af sikkerhed ved brug af Chromebooks i kommunens skoler.

quote Det er vores elever, der betaler prisen

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K)


Derved fastholder datatilsynet forbuddet mod at bruge Google Chromebook computere i Helsingørs klasselokaler.

Datatilsynet begrunder afgørelsen med følgende:

"Sammenfattende er det Datatilsynets vurdering, at Helsingør Kommune ikke kan nedbringe risikoen til et acceptabelt niveau uden ændringer i kontraktsgrundlaget og den teknologi, kommunen har valgt at bruge, Datatilsynets afgørelse."

Det er ude af vores hænder

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), fortæller, at afgørelsen har store konsekvenser for kommunen.

- Vi står i en rigtig svær situation lige nu. Vi er et sted, hvor, hvis vi går den ene vej, er der noget lovgivning vi bryder. Og går vi den anden vej, så bryder vi noget andet lovgivning, siger  Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.

Ifølge borgmesteren så skal skoleeleverne ikke forvente at kunne tage deres Chromebooks i brug lige foreløbig.

- De ting, som Datatilsynet påpeger, det er noget, der ligger ude af vores hænder. Ifølge Google så skal der, hvis vi skal leve op til Datatilsynets betingelser, laves nogle ændringer som først kan ske i 2023/24, siger Benedikte Kiær.

Det er vores elever der betaler prisen

Der er altså ikke nogen hurtig løsning i sigte, og det frustrerer Benedikte Kiær. Hun fortæller, at kommunen ifølge folkeskoleloven er forpligtiget til at tilbyde eleverne samme undervisningskvalitet som landets andre kommuner. Noget der bliver svært uden elevernes computere.

- Vores skoleelever er jo meget værre stillede end andre kommuner nu, siger Benedikte Kiær.

Hun advarer også om at afgørelsen, som ifølge hende, kommer til at have konsekvenser, der rækker langt ud over Helsingørs kommunegrænser.

- Vi er prøvesagen. Det er os, der kommer til at danne præcedens for landets øvrige kommuner, og det er vores elever, der betaler prisen, siger Benedikte Kiær.

Dagens afgørelse fra Datatilsynet efterlader altså borgmesteren i Helsingør Kommune med flere spørgsmål end svar.

- Hvad gør vi i forhold til eksamener? De skal jo køre digitalt. Hvad skal vi gøre? Vi skal jo ruste børnene til en digital fremtid, men hvordan kan vi det uden digitale værktøjer, spørger Benedikte Kiær.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik