Første kvindelige biskop fejrer 25 års-jubilæum: Nyt fokus på køn er godt

Danmarks første kvindelige biskop fejrer 25-års jubilæum inden sin afsked til november.

"Nåde være med jer. Og fred fra Gud, vor far og herren Jesus Kristus. Amen."

Denne palmesøndag skulle Danmarks første kvindelige biskop have holdt sin jubilæumsgudstjeneste. Hun har været biskop i 25 år, og til november går hun på pension.

Men på grund af coronavirus kan Lise-Lotte Rebel ikke afholde den planlagte gudstjeneste – i hvert fald ikke i normal forstand.

- Jeg havde glædet mig meget til at holde gudstjenesten i Helsingør Domkirke fyldt med folk, kor og sang, orgelmusik, prædiken og efterfølgende skulle der have været reception, men det blev vi jo nødt til at aflyse, siger Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift, til TV 2 Lorry.

quote Dengang, jeg blev bispeviet, var der jo meget fokus på, at nu var jeg den første kvindelige biskop, men jeg synes aldrig, det har var noget særligt. Jeg har jo været kvinde hele mit liv.

Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift

Derfor blev det i stedet besluttet at optage biskoppens gudstjeneste på video og offentliggøre den, men for biskoppen var det en noget anderledes oplevelse.

- Kristendommen er en fællesskabsreligion, og vi sidder i kirken for sammen at høre prædiken, for sammen at synge og for sammen at bekende troen. Derfor er det meget anderledes, når man så i stedet skal stå og tale inde i et kamera, siger Lise-Lotte Rebel.

"Jeg synes, at der skal være plads til forskellighed i folkekirken. Mangfoldighed er så vigtigt at bevare."
"Jeg synes, at der skal være plads til forskellighed i folkekirken. Mangfoldighed er så vigtigt at bevare."
Foto: Stiftsmagasinet

Men videoen har trods alt betydet, at folk ikke behøver at gå helt glip af hverken påskegudstjeneste eller Lise-Lotte Rebels jubilæum.

25 år som biskop

Lise-Lotte Rebel har med sine 25 år som biskop præsteviet hele 321 præster, og så har hun mærket hvordan køn i den danske folkekirke spiller en mindre og mindre rolle.

- Dengang, jeg blev bispeviet, var der jo meget fokus på, at nu var jeg den første kvindelige biskop, men jeg synes aldrig, det har var noget særligt. Jeg har jo været kvinde hele mit liv, fortæller Lise-Lotte Rebel og fortsætter:

- Men det fokus er der heldigvis ikke mere. Når der bliver valgt en ny biskop i dag, lægger man ikke mærke til, om det er en mand eller en kvinde og ligeså med præsterne.

Fakta om biskopper

Særligt har hun igennem sin tid som biskop set, hvor vigtig mangfoldighed er.

- Jeg synes, at der skal være plads til forskellighed i folkekirken. Mangfoldighed er så vigtigt at bevare. Der er meget forskelligt, hvordan man er kirke på Vestegnen, hvor der er et stort indvandrerflertal i flere af sognene, og hvordan man så er kirke i Nordsjælland, men mangfoldigheden i vores stift, har jeg altid holdt så uendelig meget af, siger hun.

Tiden efter 

Den kvindelige biskop har en masse idéer til, hvad livet som pensionist skal indebære. 

Hun vil gerne til udlandet og holde foredrag på universiteter om teologi, men der skal også gøres mere plads til familien.

- Vi har lige fået det syvende barnebarn, så det kan jo være, at børnenørnene også skal have lidt opmærksomhed. Jeg frygter bestemt ikke at komme til at kede mig, fortæller hun.

Men selvom hun snart ikke længere er biskop, vil kristendommen stadig være en lige så stor del af hendes liv.

- Jeg står for det, der er i centrum i mit liv og i min forkyndelse. Det er den store nåde og kærlighed, vi møder gennem Jesus Kristus, og det vil jeg bruge alt min tid og hele mit liv på at forkynde, afslutter hun.

Se Biskop Lise-Lotte Rebels jubilæumsprædiken i Domkirken i Helsingør.