Fagforeninger skyder advokatundersøgelse af borgmester ned

Advokatundersøgelsen af Helsingørs borgmester Benedikte Kiærs (K) adfærd op til sygemeldingen af tre betroede og højt respekterede ledende medarbejdere i kommunens whistleblowerenhed er under al kritik, mener Djøf og HK.

Helsingør Kommune besluttede den 30. september at anmode advokatfirmaet Bech-Bruun om at gennemføre en advokatundersøgelse af den kritik, som Djøf og HK i en henvendelse til kommunen to dage forinden rejste om borgmester Benedikte Kiærs (K) adfærd i forbindelse med medarbejdernes håndtering af en whistleblowerhenvendelse.

Efter en nøje gennemgang af rapporten fra Bech-Bruun konstaterer Djøf og HK nu, at det er en særdeles mangelfuld rapport, der blåstempler borgmesterens adfærd i forhold til de tre medarbejdere. En rapport, som man ikke mener, er udført af en uvildig part i sagen.

Det skriver Djøf og HK Hovedstaden i en fælles pressemeddelelse.

De tre medarbejdere er nu sygemeldt på anden måned, efter at borgmesteren udsatte dem for grænseoverskridende adfærd og trusler om repressalier, lyder det i pressemeddelelsen.

Medarbejderne har alle meget lang anciennitet i kommunen og er anerkendt som både kompetente og samvittighedsfulde. Alligevel blev deres forklaringer om borgmesterens adfærd ikke tillagt vægt i advokatundersøgelsen, skriver HK Hovedstaden.

Benedikte Kiær har selv tidligere afvist anklagerne. Og begge advokatundersøgelser frikendte hende også efterfølgende.

Hun medgiver at have udvist interesse for, hvem der havde sendt den anonyme whistleblowerhenvendelse.

- Jeg har bedt om en garanti for, at det ikke var en politiker, og om man rent teknisk kunne give mig den garanti, siger hun til avisen.

Sår tvivl om advokatfirmas uvildighed

Til Politiken siger Kiær mandag, at hun forholder sig til Bech-Bruuns konklusion.

Djøf og HK har nu sendt deres kritik af advokatundersøgelsen videre til kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg.

Kritikken omhandler flere forhold, heriblandt at man finder det kritisabelt, at advokatfirmaet Bech-Bruun allerede indgår i et eksisterende klientforhold med Helsingør Kommune, og det anses for at være et problem, særligt når man skriver det modsatte i rapporten, lyder det fra Djøfs juridiske chef, Kia Philip Dollerschell.

- Advokatrådet er lige kommet med nye regler for, hvordan man som advokat kan gennemføre en advokatundersøgelse uvildigt, og de regler burde kommunen have efterlevet. Det er helt afgørende for en undersøgelses troværdighed, at man ikke går på kompromis med retssikkerheden, og en undersøgelse om kommunens egen borgmester kræver selvsagt en vis armslængde mellem klienten og advokaten, siger Kia Philip Dollerschell.


Djøf og HK forventer nu, at politikerne i Helsingør Kommunes Økonomi- og Erhvervsudvalg tager fornyet stilling til rapporten.

Samtidig vil de to fagforeninger have kommunen til at genoverveje rammerne for sin whistleblowerordning, efter at man har konstateret, at borgmesteren forsøgte at presse medarbejderne til at udlevere navnet på den anonyme whistleblower, hvilket man ikke må efter whistleblowerloven.

Bech-Bruuns kommunikationschef, Stine Røpke Lindrup, siger til Politiken, at man vil "læse kritikken og drøfte det med kommunen".



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik